N(euro)otje nog steeds zonder koelkast

De koelkast in Huize Vrek is niet meer aangegaan. Alleen de eerste twee weken vergisten ze zich af en toe en trokken de deur van de koelkast open. Maar het wende al snel, behalve voor Zoon die nog wel eens moppert op dat gedoe met die koude kast en een koelbox met vrieselementen… Die koelbox wordt overigens niet altijd gebruikt, alleen als er verse vleeswaren gekocht zijn, zoals afgelopen weekend met de logees.

Het gaat wonderbaarlijk goed en N(euro)otje heeft geen enkele behoefte meer aan een koelkast. Zelfs nu dat het warmer wordt kan het haar niet deren. De koude kast is koel genoeg, hooguit dat het aankomende weekend, waarin het wel dertig graden kan worden, een probleempje zou kunnen geven. Dan wordt de koelbox met de vrieselementen wel een kleine noodzaak. Tenminste, als er vleeswaren in huis zijn….

Verder hebben ze gemerkt dat je anders in gaat kopen. En daardoor ga je ook vanzelf minder weggooien. Bovendien stonden dingen als yoghurt, kaas, boter en eieren, altijd al in de koude kast dus daar is niks in veranderd. Nu staan ook de potjes mosterd en sambal niet meer in de koelkast. Die kunnen prima buiten de koelkast bewaard worden. Op één van de planken in de kelderkast is nu ruimte gemaakt voor alles wat in een ‘normaal’ 😉 huishouden in de koelkast staat. Zo staat er een bakje met kaas en boter, een bakje met potjes jam, een bakje met potjes mosterd, sambal en dergelijke, en voor de rest staan daar de yoghurt en dingen zoals zure room en crème fraiche. Verder staan er op de vloer in de kast een grote bak met aardappelen en een bak met groenten. Oké, die groenten moet je geen weken willen bewaren, maar is dat in een koelkast wel verstandig?

Op de deel staat nog wel een knoepert van een vrieskast; over een vriezerloos bestaan wordt eerlijk gezegd nog niet nagedacht… Als er voor het avondeten vlees in de planning staat, wordt dat ruim op tijd uit de vriezer gehaald en in de koelbox gelegd. Dat vlees dient dan meteen als koelblok…

Er zijn trouwens genoeg manieren om ook in zomerse temperaturen etenswaren en drinken koel te bewaren. Zo kun je flessen met frisdrank koel houden in water (zo deden we dat vroeger ook, aan de boot hing altijd een touw met een emmer daaraan met flessen erin). Of je kunt een kleipot maken zoals op het korte filmpje hieronder:

 

Voor de Vrekken is het duidelijk: leven zonder koelkast, zoals onze opa’s en oma’s dat zelfs nog gewend waren, is nog steeds mogelijk. Ook in 2014.

Advertenties

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. nadasurf
  Jun 05, 2014 @ 11:11:37

  Toch vindt het niks, stroom voor een koelkast dat is bij zuinige nog geen 30 euro per jaar en je heb nu 2 hele grote vrieskasten (veel onzuiniger dan vrieskist) staan.

  Had een grote vrieskist genomen had je koelkast aan kunnen laten staan was je nog voordeliger uit geweest.

  Beantwoorden

 2. johmar
  Jun 05, 2014 @ 12:45:07

  zonder koelkast is hier niet mogelijk ,want nergens een ruimte waar het koel genoeg blijft om iets koud neer te zetten, zoals bijvoorbeeld boter en dergelijke. vroeger bij mijn ouders thuis hadden we geen koelkast , die hadden we ook niet nodig want we hadden een kelder.

  Beantwoorden

 3. Margreet
  Jun 05, 2014 @ 19:44:33

  Knap zoals je het doet zonder koelkast. Hier zou ik hem niet willen missen, alleen al voor het gemak…. dat je voor ieder dingetje naar de kelder moet, ik loop al zo veel. (Dus hier wordt er niet over gedacht) Maar ook hier ontdooien in de koelkast en afkoelen van diepvries dingen buiten als het koud is 🙂

  Beantwoorden

 4. Maia
  Jun 05, 2014 @ 20:58:11

  Wij doen het inmiddels ook al maanden zonder koelkast en ook wij willen niet meer terug. Het gaat mij niet om het geld, maar om het principe. Waarom zou ik iets gebruiken dat ik niet nodig heb. De koelkast was hier regelmatig leeg, en die paar dingen kunnen prima in de koude kamer staan.
  Daarnaast had ik net als jij een aantal dingen erin staan die helemaal niet in de koelkast horen, zoals aanmaaklimonade, augurken, mosterd e.d.
  Kortom, ook hier geen spijt 🙂

  Beantwoorden

 5. Leonie
  Jun 23, 2014 @ 20:32:38

  Bedankt voor het delen van je ervaring! Afgelopen zaterdag heb ik mijn vriezer uitgezet. Nu ervaring aan het lezen over leven zonder koelkast. Gewoon leuk zo n green experiment 🙂 (en hopelijk voor altijd). Binnen nu en een week wil ik de stekker eruit trekken. Groet, leonie

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: