De moestuin

29 juli 2013 –  N(euro)otje is een beetje los gegaan met de wintergroenten.  Zo telde ze eerder deze week zomaar vijfenvijftig winterandijvieplantjes… Onder andere geplant in het bed waar eerder de peulen afgeoogst zijn. Even schoffelen, paardenmest erop en volgende oogst erop. En er staan al zo’n honderd preien in de grond.  Daar komt nog wel wat bij hoor, prei is de favoriete wintergroente in Huize Vrek. Ook veel kolen dit jaar. En voor het eerst rupsvrij. Het aantal vlinders schijnt behoorlijk terug te lopen, maar daar hebben ze in de vrekkentuin nog niet veel van gemerkt. Behalve aan de kolen dan, maar dan ligt het blijkbaar toch alleen aan de achteruitgang van de koolwitjesstand want de rest is behoorlijk goed vertegenwoordigd…

Op dit moment zijn er veel bonen te oogsten en tomaten, komkommers, kousenband en courgettes. De takken van de fruitbomen buigen door onder de toenemende kilo’s vruchten en de vrekken doen zich te goed aan frambozen en bessen.

De paardenmest die een paar weken geleden over het grootste deel van de moestuin, het bessenveld en de kas is verspreid, maakt alle beloften waar. Het is goede mest, want er kan rechtstreeks in gezaaid en geplant worden, zonder gevaar voor verbranding van tere worteltjes.

Het klinkt misschien raar maar er wordt al heel wat voorbereid op de winter. De eerder genoemde andijvie en prei staan er al, de groenlof gaat morgen in de grond, en dan zijn er nog de spruitkolen, boerenkolen en groene kolen. Volgende maand zaait N(euro)otje ook nog een extra hoeveelheid snijbiet. Deze bladgroenten kan gerust blijven staan. Zelfs nadat het blad bevroren is geweest, is het nog prima te eten. N(euro)otje heeft wel de laatste snijbiet van het voorgaande seizoen nog in april gegeten, voordat de nieuwe zaai opgekomen was. En alle bedden die aan het einde van de zomer afgeoogst worden, worden nog zoveel mogelijk gevuld met veldsla.

5 juli 2013 –  Een rondje moestuin in het avondzonnetje.DSC04291 DSC04292 DSC04293 DSC04294 DSC04295 DSC04296 DSC04297 DSC04298 DSC04299 DSC04300 DSC04301 DSC04302 DSC04303 DSC04304 DSC04305 DSC04306 DSC04307 DSC04308 DSC04309

24 juni 2013 –  Een lekkere oogst vandaag van :

Negen zalige venkelknollen. Na de eerste kilo peultjes, diverse stronken andijvie, en nog veel meer.

Venkelknollen

De vrekken eten deze week, ehm, venkelsoep, venkelsalade, venkel in de hartige taart en ehm, ja, venkelstamppot wellicht? 🙂

14 juni 2013 – Blauwe regen als afscherming van een terras.

DSC04227

Druiven…

DSC04229

Bloeiende bieslook in de moestuin.DSC04239 DSC04241 DSC04242

Peultjes.DSC04243

En gelukkig komen er nog heel wat meer aan…DSC04244

De Egyptische boomuitjes hebben het naar hun zin.DSC04246

Een favoriet bed in de moestuin. Bieslook, munt, rozemarijn, crosnes, yakon, stokroos, zonnebloemen, afrikaantjes, Egyptische boomui, teunisbloemen en purperen papavers. De kardoen staat nog in de kas maar krijgt ook hier een plaatsje. Het bed is zo geworden door de stokroos. Die stond daar gewoon en maakte het vrij onmogelijk om er keurige rijtjes groenten in te zaaien. Omdat een stokroos een prachtige plant is, zo midden in een moestuin, heeft N(euro)otje de invulling van dit bed aangepast bij deze mooie bloeier. En zo zijn er steeds meer vaste planten en één- en tweejarigen neergezet.

DSC04247

En over zoiets leuks tussen de tegels stapt N(euro)otje graag heen…DSC04250 DSC04251 DSC04254 Zitje in de miniboomgaard… DSC04257 DSC04258 DSC04261

12 juni 2013 – Ooooh, wat gaat het lekker met de tuin! Er hoeven vrijwel geen groentjes meer gekocht te worden, zowat alles wat nu op het bord komt te liggen, is afkomstig van eigen tuin. Eergisteren heerlijke andijvie gegeten. Geen beestje erin, zo uit de grond gedraaid, mee naar de keuken gelopen en gesneden. Bij de tweede keer wassen al geen korrel zand meer erin, dus hup mee naar buiten, waar de aardappelen (die zijn dus van een boer in de buurt) al stonden te koken. Gisteren sla gegeten en voor vandaag staan er raapsteeltjes op het menu. Of meiknolletjes… Hoe dan ook, elke dag wordt er van de tuin gegeten.

Dit wordt ook een goed fruitjaar, mede dankzij alle (vogelvriendelijke) netten die N(euro)otje over favoriete fruitsoorten heeft gehangen. Zo staan de aardbeien en de bessen onder netten en ook één van de kersenbomen is al op die manier versierd. De bramen en frambozen zitten vol met bloemetjes en de appel- en perenbomen zitten voller dan vol! Ook de pruimenbomen doen het dit jaar voor het eerst. Niet zo heel veel maar genoeg om N(euro)otje met een brede glimlach langs de miniboomgaard te laten lopen.

DSC04211 DSC04212 DSC04213 DSC04214 DSC04215 DSC04216 DSC04217  DSC04205 DSC04209

25 mei 2013 – En toen werd het toch nog heel lekker weer. Gisteren, vrijdag, was er geen reden tot gemopper. Het was de hele dag droog, het zonnetje scheen en er kon zonder jas buiten gewerkt worden. En na een dagje werken in de moestuin, is het leuk foto’s maken. De onderstaande foto’s zijn van vanmorgen, rond een uur of negen:

DSC04111 DSC04113 DSC04115 DSC04116 DSC04121 DSC04122 DSC04123

5 mei 2013 – De afgelopen dagen is er weer een hoop werk verzet in de tuin en de kas. De bessen staan onder een net, evenals de aardbeien. De laatste twee, drie jaar heeft niemand in Huize Vrek een besje kunnen eten, zo gulzig waren de vogels. Die mogen best een graantje, of een besje, meepikken maar ze pikten alles. Dus gooide N(euro)otje er een beetje geld tegenaan en kocht een paar vogelvriendelijke netten. Van die netten waar ze niet meteen de dood in vinden, mochten ze er al in terecht komen… Die bessenstruiken zitten overigens voller dan vol… 🙂 Ook waagt N(euro)otje zich dit jaar toch maar weer eens aan de kool. Die staan allemaal onder doek dus met een beetje geluk kan er geen koolwitje bij. Vorig jaar nog bezweken de boerenkoolplanten onder de vracht van een paar duizend hongerige rupsen. Die beestjes hebben exact dezelfde kleur als de koolbladeren en vallen pas op als er alleen nog bladstelen en -nerven over zijn.

De fruitbomen zitten vol in de bloesems. Vorig jaar oogstte N(euro)otje van de twee nieuwe kersenboompjes één hele kers. Eén hele lekkere kers, dat dan weer wel. De ene, hele lekkere kers werd doormidden gesneden en gedeeld… Ook dat dan nog… Maar dit jaar zitten beide boompjes vol met bloesem dus N(euro)otje droomt alweer van een volle fruitschaal. Verder staan er twee prachtige rijtjes met wortelen op een bed in de moestuin waar N(euro)otje nog niets aan gedaan had… Die worteltjes waren vorig jaar gezaaid maar er was niets opgekomen. En nu staan ze daar dus zomaar. Heel grappig. De tuin is gesproeid, geschoffeld, aangeharkt en de paadjes zijn geveegd. Nog een klein stukje tuin behoeft wat werk en dan wordt het hopelijk een kwestie van bijhouden. En oogsten natuurlijk… 🙂

27 april 2013 – Het gaat weer lekker met de tuin en de kas. De eerste tomaten en venkelknollen staan alweer in de grond in de kas. En vandaag werden ook de zwarte papavers en zonnebloemen buiten gezet. De ijssla, kropsla, snijsla, andijvie, peulen, blauwschokkers, tuinbonen, rapen, radijsjes, spinazie, snijbiet, lente-uitjes, meiknolletjes, uien en preien doen het allemaal boven verwachting. N(euro)otje houdt verder wel van gekke groentensoorten en ook dit jaar komen er weer een paar bij. Bijvoorbeeld de yakon, een eetbare knol uit de Andes en ook wel appelwortel genoemd. De Indianenaardappel komt hopelijk ook dit jaar in de tuin te staan. Een mooie klimplant die onder de grond eetbare knollen vormt. En die haverwortel natuurlijk die eerder deze week al genoemd werd in de krant, als één van de vergeten groenten. En wel eens aardaker gegeten? N(euro)otje ook niet maar als het aan haar ligt komt daar dit jaar verandering in. Andere, niet zulke bekende groenten die ze al langer op de tuin of in de kas heeft staan, zijn de asperge-erwt, schorseneren, Egyptische boomui, aardperen, kievitsbonen, kardoen, klaroen, kousenband en crosnes. Met een beetje geluk is er dit jaar dus weer meer dan genoeg variatie op het bord.

10 april 2013 – Eerder deze week ging er al aardig wat de grond in. Tuinbonen, peulen, blauwschokkers, koolraap, snijsla, radijsjes, spinazie, sla-uitjes, schorseneren, meiknolletjes, ramenas. En in de kas werden de verschillende tomatensoorten voorgezaaid (later dan gepland, helaas…), komkommers, meloenen, kousenband, zonnebloemen en pepers. Er komt hopelijk weer heel wat eetbaars van de tuin af dit jaar. Maar hoe leuk het ook is om te eten uit de eigen tuin, ook bloemen mogen niet ontbreken. De vaste gasten zijn de stokroos die zich enthousiast vermenigvuldigt en waar elk jaar op de gekste plekken in de moestuin stekken van boven komen en een van bij de buren overgewaaide vlinderstruik. De aardpeer is een vaste plant en een leuke bloeier, dit jaar komen daar zonnebloemen bij en N(euro)otje is dol op goudsbloemen en afrikaantjes in de tuin. Tot haar favoriete bloemen behoren ook papavers, hele mooie rode maar ook purperen, bijna zwarte papavers krijgen dit jaar een plekje in de moestuin. Hier en daar mag altijd een verdwaald vergeet-me-nietje of driekleurig viooltje blijven staan en aan het hek langs de tuin bulkt het ’s zomers van het bloeiende onkruid. Onkruid is immers pas onkruid als het ergens staat waar je het niet wil hebben dus aan het hek is het ineens geen onkruid meer… 🙂 Zelfs distels mogen elk jaar laten zien hoe mooi ze kunnen zijn. Een plant die ook graag in de moestuin verblijft is het vingerhoedskruid. Deze plant duikt ook overal op, soms moet N(euro)otje hard zijn en de planten eruit scheppen, anders zou ze geen ruimte meer voor de groenten overhouden. En op sommige plekken zaait ze gewoon om zo’n plant heen of ze kort een rijtje in. Want het staat toch wel erg leuk… En natuurlijk kunnen ook de groenten zelf er heel mooi uitzien als ze bloeien. Blauwschokkers, peulen en zelfs aardappelen bloeien bijvoorbeeld allerleukst. En wat te denken van een bloeiende ui, prachtig! N(euro)otje is ook heel blij met haar artisjokken die het vorig jaar geweldig deden. En straks, als die kleurenexplosie gewoonweg prachtig staat te wezen, gaat N(euro)otje vast weer op een stoeltje zitten met uitzicht op al dat moois. Want zo’n lapje grond kan een hoop werk zijn, maar het levert een hoop genietmomenten op.

5 april 2013 – Het begin van deze week was geweldig. N(euro)otje had een extra vrije dag en de zon scheen! Dus de harken en de schoffels uit het vet gehaald en aan de gang in de moestuin. Ze had alle plantenresten op de tuin laten liggen. Nu hoefde ze alleen maar alles weg te harken en de grond was klaar voor verdere bewerking. Maar omdat het tuinwerk door de vorst en de sneeuw enigszins achter is gaan lopen, heeft N(euro)otje naar een alternatief gegrepen om de achterstand weer een beetje in te halen. Ze kon namelijk ook nog niet echt wat doen in de kas want die staat nog steeds vol met potten en bakken… Dus vanmiddag is ze naar de markt getogen en daar kant en klare voorgekweekte plantjes gekocht… Erg hè… maar nu staat er weer nieuwe prei en andijvie op de tuin. En ze heeft gele en rode uien geplant.

Er is ook al het een en ander gezaaid, zoals peulen en de eerste snijsla. Morgen moeten de tuinbonen, doperwten en blauwschokkers in de grond. Ook het voorzaaiwerk loopt een beetje achter, dus morgen tomaten, aubergines, komkommers, pepers en kousenband voorzaaien.

En dan begint het er toch alweer een beetje op te lijken. Gisteren kon N(euro)otje de verleiding niet weerstaan om nog twee frambozenstruiken mee te nemen. Die waren in Duitsland namelijk wel erg goedkoop, 2,99. En van fruit zoals frambozen kan een mens eigenlijk nooit genoeg hebben. Mocht er al een overschot ontstaan, is daar altijd de voorraad jampotjes nog!

25 augustus – De fruitbomen die N(euro)otje vorig jaar in de tuin plantte zijn allemaal goed aangeslagen. Dacht ze eerst nog helemaal niet zoveel fruit te krijgen dit jaar, blijkt toch dat ze te pessimistisch is geweest. Oké, geen bakken vol pruimen en kersen (0 pruimen en 1 hele kers…) maar de peren en vooral de appels doen het bijzonder goed! Dat wordt smullen zometeen. Sommige takken zijn zo zwaar beladen dat Vader ze met touwtjes vastbindt om te voorkomen dat ze breken. Andere takken heeft hij met een houtje gestut…

Eén appel is al opgeëist. Maar als het bij deze ene blijft, is dat geen enkel probleem 🙂

1 juli – Eindelijk is het begonnen: het grote oogsten. Vanaf nu zullen we ons best moeten doen om de tuin bij te kunnen houden. Tot en met juni is dat nooit een probleem maar vanaf juli krijgen we het er druk mee. Niet alleen groeit het onkruid met duizelingwekkende snelheid maar ook de geplande gewassen krijgen een groeispurt en raken oogstklaar. Bonen, courgettes, tomaten, kousenband, nieuwe zaaisels sla, echt alles komt nu tegelijk! Heerlijk hoor, alleen hebben we waarschijnlijk een beetje teveel tomaten gezet… N(euro)otje had overvloedig gezaaid met een beetje oud zaad en tegen de verwachting in kwam zo ongeveer alles op. En dan is het zonde om al die plantjes weg te gooien. Eerst geven we ze weg natuurlijk maar als het verzadigingspunt bij vrienden en bekenden is bereikt, blijf je ermee zitten. Dus nog wat in de tuin gezet. En nog een rijtje. En er stond al aardig wat in de kas… Dat wordt dus heel veel tomatensaus wecken dit jaar… 🙂

29 juni

15 juni– De doodgevroren laurier wordt later vandaag teruggesnoeid naar het punt waar we nog leven constateerden. Dat betekent dat hij van 1.80 meter terug gaat  naar 20 centimeter…

De gezaaide asperges zijn boven! We hadden de hoop al bijna opgegeven.

Nieuw in de kas: klaroen, een uitheemse soort spinazie, van oorsprong uit Zuid-Amerika. Het wordt ook wel Surinaamse spinazie genoemd, schijnt daar qua smaak ook op te lijken maar dan zachter. Surinaamse vrienden waren aangenaam verrast toen ze hoorden dat we naast de kousenband nu ook klaroen in de kas hebben. Het kiemde trouwens erg snel, binnen een week.

De eerste vleestomaten zijn in herkenbare, dat wil zeggen, tomaatvorm maar dan mini en groen, gespot!

De artisjokken doen het goed. Eindelijk….

En dan de Egyptische boomui. Die begint zowaar al uitjes te produceren.

Gele courgettes:

Groene courgettes:

Pompoenen:

In de kas. Helemaal rechts onder in de hoek kropsla, waarvan één flink doorgeschoten. Die is voor de kippen. We hangen zo’n krop met een touwtje op zodat ze er een beetje moeite voor moeten doen om erbij te kunnen. Dan van voren naar achteren: komkommers, op de voorgrond aan de rand, net opgekomen klaroen, met daarachter pepers en kousenband, daarna vleestomaten, kerstomaten en trostomaten, geflankeerd door goudsbloemen en afrikaantjes. Deze laatste zijn erg goed voor de tomaten en tegen aaltjes in de grond. Niet te zien op de foto want aan de andere kant van de kas: citroenplanten, bataat, meloenplanten, aubergines, paprika’s en knolvenkel.


En dan de kippen. We hebben nu Australorpen en Barnevelders.

De Barnevelders zijn zo tam, ze vliegen je in de armen zodra je de ren binnenkomt en laten zich graag knuffelen. Dit alles tot verbijstering van de Australorp dames en de haan die niet verder komen dat het eten uit je hand. De Australorpen zijn overigens weer aan de leg, dus weer vier eitjes per dag. Ongeveer…

7 juni – De tomaten doen het goed. De tomaten in de kas zijn al volop aan het bloeien, waar de planten buiten nog een groeispurt moeten maken. Ook de komkommers komen er aan. En de ervaring leert inmiddels dat die ineens heel hard kunnen gaan.

Vorig jaar hadden we de tomaten in een apart kasje buiten staan maar dat overleefde de eerste hagelbui van het seizoen niet. De planten zijn er ook nooit meer overheen gekomen en we hebben geen tomaat geoogst. Daarom hebben we dit jaar de boel opgesplitst: een aantal tomatenplanten helemaal buiten en voor de zekerheid een flink aantal in de kas. Ze staan allemaal in grond verrijkt met paardenmest en met goudsbloemen en afrikaantjes in de buurt. In de kas staan de afrikaantjes tussen de tomatenplanten, dit zou de opbrengst ten goede komen. Tot nog toe ziet het er inderdaad goed uit. De foto is een beetje wazig. ’s Nachts doen we de kas dicht en ’s morgens dampt het dan gewoon. De lens besloeg 🙂

En ook de knolvenkel staat er prachtig bij.

18 mei – Met de peulen is het uiteindelijk toch nog goedgekomen. Het zijn er iets minder maar toch nog wel genoeg:

Misschien omdat de jonge vogeltjes meer aan krachtvoer hebben op dit moment. De mezen schuimen de tuin af naar slakjes en ander eiwitrijk voedsel voor hun kroost. Waarmee de hele aanval op onze jonge groentjes in één klap hartelijk vergeven is:

De volgende zaai andijvie is in de tuin gezet en de tweede zaai sla is gezaaid. Na zorgvuldige bestudering van de buienradar zijn vandaag ook de pompoenen en de courgettes naar buiten verhuisd.

Het schijnt afgelopen week nog iets aan de grond gevroren te hebben maar de buitentomaten lijken daar geen last van te hebben ondervonden.

En tenslotte de grote nieuwkomer op de tuin, de Egyptische boomui. Staat er goed bij, nu eens zien hoe dat verder gaat:

11 mei – Het had allemaal zo mooi kunnen zijn: de peulen deden het geweldig, de blauwschokkers ook, de zelf voorgekweekte andijvie stond er prachtig bij… Maar we rekenden buiten de vogels. Of het nu de duiven zijn of de merels, geen idee, maar feit is dat ze eerst alle peulen onthoofd hebben en daarna de andijvie opgegeten hebben. Wel lieten ze daar de harten van de planten staan dus die zijn toch wel weer opgekomen en verder gegroeid. Vervolgens waren de blauwschokkers aan de beurt. Een zielig beetje half verorberde plantjes staat er nu nog. En als we nou niks gedaan hadden om dit te voorkomen… Zowel de peulen als de blauwschokkers zijn opgegroeid onder plastic. Juist om de vogelvraat te voorkomen. Pas toen de planten echt meer dan groot genoeg waren, hebben we het plastic verwijderd maar de vogels konden blijkbaar toch nog bij de topjes. Ergerlijk!

De peulen hebben we na deze aanval weer toegedekt om te zien of er nog wat van terecht zou kunnen komen maar het ziet er allemaal vrij hopeloos uit. Dat worden dus dit jaar geen peulen. De blauwschokkers kunnen we waarschijnlijk ook wel vergeten.

En ellende komt nooit alleen, getuige de weersverwachting van deze week waarin zware windstoten werden aangekondigd. Nou ja, dat weten we inmiddels zo ook wel, zodra de tuinbonen hoog genoeg staan, krijgen we windstoten. Tuinbonen zijn prachtige planten om te zien maar een beetje teer en windgevoelig. Ze waaien gemakkelijk plat en als je de hele boel dan weer overeind wil zetten knapt er van alles af. De enige oplossing na een windvlaag waarbij de tuinbonen gevloerd zijn is alles maar te laten liggen en te oogsten wat er nog te oogsten valt. In voorgaande jaren heeft N(euro)otje heel wat af staan stumperen met bamboe stokjes en bolletjes touw, in verwoede pogingen om de planten overeind te houden. Maar dat was best nog een heel gedoe en het werkte niet altijd. Ook vorig jaar lag het hele tuinbonenbed plat. Met steunsel en al. Ggrrrrr….!

Dit jaar hebben we er daarom eens een beetje geld tegenaan gegooid. We hebben gegalvaniseerde rekken gekocht en die als steunsel neergezet. De planten met groen binddraad aan de rekken vastgezet en de boel staat als een huis.

O ja… We hebben hier alleen regen gehad. Geen onweer. Geen windstoot(je), helemaal niks.  🙂

4 mei – Naast de moestuin hebben we een aparte kruidentuin. Deze hebben we aangelegd naar middeleeuws model dus met een rondje in het midden en vier vakken daaromheen. Alles omzoomd door buxushaagjes. In het rondje staat een stamroos en de vier vakken zijn ingedeeld in twee maal keukenkruiden, geneeskrachtige kruiden en kruiden voor de huishouding en grijsbladige kruiden. In totaal hebben we 61 verschillende soorten kruiden staan. Sommige daarvan komen ook terug in de moestuin bij wijze van gewasbescherming.

Verder hebben we aan de rand van de kruidentuin de hele grote of hoge kruiden staan zoals valeriaan en koningskaars en een paar kruipende kruiden zoals ijskruid en polei die in de vakken met de buxushagen eromheen niet meer zichtbaar zouden zijn.

De reden dat we twee vakken hebben voor de keukenkruiden is omdat die nu eenmaal het meest gebruikt worden. Hierin staan: dragon, Spaanse zuring, bloedzuring, bieslook, lavas, karwij, citroenmelisse, basilicum, rode basilicum, bonenkruid overblijvend, pepermunt, fenegriek, mierikswortel, salie, komijn, koriander, peterselie, gewone tijm, citroentijm, wintertijm, marjolein, rozemarijn, knoflookbieslook, stevia, groene munt, laurier, dille, boerenwormkruid, selderie.

In het vak met de geneeskrachtige kruiden staan ook kruiden die vroeger gebruikt werden maar die nu niet meer als veilig worden beschouwd. Ze staan daar gewoon omdat ze mooi zijn. We zullen er zelf niet mee dokteren. Maar er staan ook goudsbloemen tussen die in het algemeen worden beschouwd als planten met helende eigenschappen. En ook van kamille zijn de geneeskrachtige eigenschappen wijd en zijd bekend. Al was het alleen maar om mee te stomen bij een flinke verkoudheid. In dit vak hebben we staan: smeerwortel, lievevrouwebedstro, daslook, goudsbloem, kamille, hyssop, bergamot, bernagie, heermoes, heemst, wijnruit, citroenkruid, ijzerkruid, duizendblad, scharlei en kleine pimpernel.

Bij de kruiden voor de huishouding staan veel kruiden die zeer geschikt zijn voor potpourri zoals lavendel en kruiden gekozen op geur of kleur (grijs/zilverkleurig) als salie, lievevrouwebedstro, heiligenbloem, cipressekruid, zilverbladige tijm, kerrieplant, florentijnse lis, tuinanjer en muurbloem.

2 mei – Er staat inmiddels veel in de tuin en de kas en we hebben er ook al lekker van gegeten. In de kas staan op dit moment acht komkommerplanten, vier vleestomaten, twee kerstomaten, twee trostomaten, vijf knolvenkels en enkele kroppen sla. Verder staan er goudsbloemen en afrikaantjes in de kas tussen alles in en aan de randen en gaan in de komende week de kousenbandplanten, pepers, meloen en paprika’s in de grond. De twee zaaisels aubergine zijn nog geen van beide opgekomen.

Vandaag zijn de spekbonen en de sperziebonen gezaaid. Het is overigens goed te zien dat het mesten nodig is geweest, alles gaat zo goed nu! Helaas hebben de merels de andijvie en alle peulenplanten aangevreten. Het is maar afwachten of dat nog wat wordt.

De kruidentuin is hier en daar nog een beetje kaal maar er staan veel voorgezaaide éénjarigen klaar in de kas om straks een plekje te vullen. Vandaag hebben we in ieder geval de door boterbloem overwoekerde echinacea uit de moestuin gered en naar de kruidentuin verplaatst. Op de oude plek van de rode zonnehoed komen nieuwe artisjokplanten. Hopelijk gaan we het ooit nog een keer meemaken dat we artisjok kunnen oogsten. Tot nog toe hebben we nog nooit een plant door de winter heen gekregen…

Morgen willen we weer een nieuwe ronde pluksla, snijsla, kropsla en ijsbergsla zaaien. Door steeds met tussenpozen van een paar weken beetjes te zaaien, hopen we te voorkomen dat we in één keer met een enorm overschot aan sla komen te zitten (we zijn hierin ervaringsdeskundigen 😉 ).

De aardbeien staan onder een net, nu de bessen nog. Dan kunnen we er ook eens van eten in plaats van alleen maar vogeltjes te voeren!

24 april– Vorig jaar deze tijd moesten we de tuin regelmatig sproeien vanwege de warmte en de grote droogte. En op 24 april aten we de eerste sla van de koude grond, dat zit er vandaag nog niet in; de sla staat er wel maar is nog een beetje klein… Vorig jaar april was niet het eerste jaar dat het zo warm was. Het jaar daarvoor was het ook een mooie maand. De zomers van de twee jaren waren niet geweldig en helemaal vorig jaar was het pet. Het ging al zo ver dat N(euro)otje en collega’s erover dachten om hun vakantie in april op te nemen. Nu zijn ze natuurlijk blij dat niet gedaan te hebben…

De foto’s van de tuin op het oude blog terug kijkend, valt op dat ondanks het koudere weer nu, heel veel groenten net zo hoog staan in de tuin als vorig jaar. Alleen de kruidentuin is nog niet helemaal op orde, veel eenjarige kruiden staan nog in bakjes in de kas en zijn nog te klein om buiten te zetten.

We hebben een paar weken geleden goed verteerde paardenmest over een aantal groentenbedden en de kas verdeeld en hopen dat we hiermee de opbrengst een beetje  kunnen verhogen. De grote eters zoals courgettes en pompoenen deden het vorig jaar niet heel goed. Dit heeft, naast het slechte weer, waarschijnlijk gelegen aan de verarmde grond. Vandaar de extra mest.

In de kas staan dit jaar: kousenband, honingmeloen, komkommer, aubergine, knolvenkel, peper, paprika, zoete aardappel, en toch een paar tomaten en wat kropsla. De bedoeling is dat ze dit jaar voor het eerst naar buiten gaan maar als het weer een slechte zomer wordt, hebben we niks. Dus we verdelen het: een beetje binnen, een beetje buiten.

Buiten komen ook een paar nieuwe groenten: het assortiment wordt uitgebreid met onder andere meloenpeer, crosnes, Egyptische boomui en Indianenaardappel. Al met al kunnen we door het hele seizoen heen genieten van bijna zestig verschillende soorten groenten, van aardpeer tot witlof. Van sommige groenten willen we een beetje meer, zoals bonen, die een paar bedden in beslag nemen en van sommige andere groenten, zoals de asperge-erwt, zetten we één rijtje. De artisjok en kardoen van vorig jaar hebben helaas de winter niet overleefd. Ook deze zijn dus opnieuw gezaaid en krijgen een andere plek in de tuin, één waar ze makkelijker te beschermen zijn tegen het felle winterweer. Ook hebben we een bed met asperges ingezaaid. Dit jaar hebben we geen aardappelen op de tuin en ook geen droge bonen. Die doen we volgend jaar weer. Voorlopig hebben we nog genoeg bruine- en kievitsbonen in de voorraadkast staan.

17 aprilOmdat het zo lekker lijkt te gaan met de tuin heeft N(euro)otje haar oude voornemen om te wegen weer eens van stal gehaald. Dat wil zeggen dat we alles wat we oogsten dit jaar zullen gaan wegen, van het lichtste slablaadje tot de laatste stoofpeer. Een paar jaar geleden oogstten we ruim 250 kilo. Om de uitdaging nog wat groter te maken, willen we dit jaar proberen de 300 kilo te halen. Veel? Misschien wel. Te doen? Vast wel. Zijn er nog meer die een sport (willen) maken van het bijhouden van de oogst?

15 april – Vandaag eens wat fotootjes gemaakt van de moestuin. Want het gaat lekker! De tuinbonen staan er mooi bij.

Evenals de aardbeien. Er staan meer dan dertig nieuwe plantjes. Alle oude planten zijn nu vervangen.

Dit moeten hele lekkere aardbeitjes worden! We hebben al jaren Ostara’s in de tuin. Dit zijn doordragende aardbeien. Ze beginnen redelijk vroeg, in de zomer is het bijna niet meer bij te houden en ze gaan ook daarna nog een tijdje door.

Ook de bessen doen het goed. Dit is een struikje dat we teveel hadden, paste niet meer op het bessenveldje en is daarom in een hoekje van de moestuin geplant. Zo te zien heeft  -ie het naar zijn zin.

Spinazie en zomer-rammenas staan naast elkaar. Is een goede combi.

En niet alleen met het plantenleven gaat het goed. We hebben een viertal broedende kippen en het nestkastje in de moestuin is bewoond, hoewel er nu niet veel van te merken valt.

27 – 28  maart – Man heeft een kar vol paardenmest bij vrienden opgehaald. Daar kunnen we zo blij van worden, zo’n lading verse p..p!

Een klein deel van deze mest zal al op de bedden bij de courgettes en pompoenen komen en ook de komkommers in de kas mogen een beetje. Voor de rest zal deze mest voorlopig moeten blijven liggen omdat gebruik van verse paardenmest verbranding bij de planten kan veroorzaken.

Verder lopen we hier het groen omhoog te kijken en hier en daar valt gelukkig ook wel al wat te zien:

De kousenband begint kopjes boven de grond te steken. Twee jaar geleden hadden we deze groente voor het eerst in de kas en sindsdien zijn we er helemaal weg van. De bonen kunnen in de kas een lengte bereiken van meer dan 90 centimeter maar lekkerder zijn ze als ze geoogst worden op zo’n 30 – 40 centimeter. Het zaad dat nu staat te kiemen is van een paar gedroogde bonen van vorig jaar. Kortom, een makkelijke en smakelijke groente.

De eerste zaai kropsla blijft ook in de kas, pas vanaf mei zaaien we deze buiten in de volle grond. Andere groenten in de kas: komkommer, aubergine, peper, paprika’s en meloen. Ook een kruid als basilicum hebben we graag in de kas. Het staat ook wel buiten in de kruidentuin maar met zo’n zomer als vorig jaar hou je niet veel over.

23 maart – de fruitbomen zitten vol in de knop! Vorig jaar hebben we laagstamfruitboompjes geplant en we zijn benieuwd of we er dit jaar wat fruit van krijgen.

22 maart – Vandaag is de tuin voor het eerst gesproeid. Nog nooit eerder is het nodig geweest om zo vroeg in het jaar de moestuin te sproeien. Want zaad heeft niet alleen warmte nodig maar ook vocht, anders gebeurt er nog niet veel. In de zon en in de luwte werd het zo warm dat we in korte broek en een hemdje in de tuin hebben kunnen zitten.

19 maart – Vandaag hebben we het hek dat langs de moestuin staat verhoogd met wilgentakken. Dit omdat één van onze honden uit pure baldadigheid altijd over het hek springt en door de bedden gaat hollen. Dit doet ze het liefst als alles net keurig geharkt of ingezaaid is. Ook gisteren was het weer raak. Met het vlechten van de wilgentakken hebben we het hek een centimeter of dertig kunnen verhogen en we hopen dat dit net te hoog voor haar is.

Verder nog het één en ander gezaaid; zo staan nu alle slasoorten in de grond en is in de kas de eerste zomerandijvie voorgezaaid.

17 – 18  maart – Voordat we gingen zaaien hadden we een gratis grondtest laten doen bij de Welkoop. Daaruit bleek dat onze zanderige moestuingrond niet veel voeding meer had. Het verbaasde ons niet echt, er waren tekenen genoeg om het te constateren…  Bovendien is de grond te zuur (pH 5,5. Zou rond de 7 moeten zijn). We hebben daarom kalk gekocht en een boel biologische organische mest om de tuin mee te bewerken. Man is als een ware wervelwind door de moestuin gegaan, heeft alles schoongeschept wat er nog schoongeschept moest worden, losgehaald met de spitvork wat N(euro)otje nog niet losgehaald had, geharkt, bekalkt, bemest, nog een paadje gelegd en de paadjes schoongeveegd… N(euro)otje wist niet wat haar overkwam, zo snel ging het. Heerlijk, zo’n man!!

Het malse motterbuitje ’s avonds kwam natuurlijk geweldig goed uit. Goed voor de korreltjes. Ook kunnen we binnenkort bij goede kennissen paardenmest ophalen. Dit gaat er dan voor de winter op als extra supermestbeurt. En de pompoenen zullen er dit seizoen al bijzonder blij mee zijn.

Een klusje dat geklaard moest worden voordat we nieuw zaad gingen kopen, was het op orde brengen van de aanwezige zaadvoorraad. Hierna bleek dat we niet zo heel veel hoefden te kopen. We hebben peulen gekocht maar ook doperwten, uien, aardbeispinazie, meiknolletjes, rammenas en zomerbroccoli. Die laatste is meteen voorgezaaid in de kas. Geen aardappelen op de tuin dit jaar. Wel asperges. We hebben daar een mooi smal, lang en verhoogd bed voor vrijgemaakt waar we heel lang aardbeien op hebben gehad.

De peulen en de tuinbonen zijn wel gezaaid en afgedekt tegen vogelvraat. In de bakjes in de kas is nog niets te zien. Zoals ieder jaar wordt N(euro)otjes geduld danig op de proef gesteld…

16 maart – gaan de peultjes, doperwten, blauwschokkers en tuinbonen in de grond evenals de eerste zaaisels in de koude grond van  verschillende soorten pluksla. Beetje later dan ze gepland had maar nog wel op tijd. De veldsla was al eerder gezaaid en in de kas staan potten met daarin voorgezaaide pompoenen, gele en groene courgettes, kousenband, vleestomaten, trostomaten, komkommers, aubergines, meloenen, paprika’s en pepers.

Ook gezaaid in de kas maar dan gewoon in de grond: kropsla, ijssla en radijsjes.

Vandaag gaan we ook de spekbonen voorzaaien en de stokken voor al die klimmers op de nieuwe plekken neerzetten. En de nieuwe aardbeienplantjes gaan ook vandaag naar hun opgeruimde bedje. En dan is het alleen nog hopen op een prachtig voorjaar en dito zomer.

15 maart – Het werd inderdaad de prachtige dag die ons beloofd was. N(euro)otje is helemaal vergeten op de thermometer te kijken maar ze heeft ’s middags heerlijk in de tuin gezeten, zonder jas, met een glaasje drinken. Lekker met het uitzicht op de moestuin (die er bijna helemaal netjes bij ligt).

Advertenties

12 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Iris
  mrt 19, 2012 @ 09:46:16

  Jeetje, wat zaai jij veel vroeg voor! Doe je dat altijd? Ik heb tuinbonen en doperwten voor gezaaid maar die staan op mijn slaapkamer!
  groetjes Iris

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   mrt 19, 2012 @ 12:25:15

   @Iris: ja ik ben altijd redelijk vroeg. Vond het voor sommige dingen zelfs al een beetje laat… De doperwten, tuinbonen en capucijners had ik vorige maand al willen zaaien. Veel van de groenten die voorgezaaid zijn in de kas, blijven daar ook dus dat kan best zo vroeg. Bovendien verleng je met het voorzaaien het seizoen een klein beetje. In plaats van in april in de volle grond te gaan zaaien, zet ik in april veel plantjes kant en klaar in de grond.

   Beantwoorden

 2. Iris
  mrt 26, 2012 @ 08:40:34

  Ik hoop dat je dit jaar wat kunt oogsten van je fruit, wat voor bomen heb je?
  Zaterdag hebben wij twee hoogstam appelbomen gekocht en geplant. Een James Greeve en een sterappel en het zijn oude rassen. Beiden zijn heerlijk van smaak (ik heb ze kunnen proeven bij een tante met een oude boomgaard).
  We zullen nog wel wat jaartjes geduld moeten hebben willen ze goed gaan dragen maar ze staan er wel!
  De voorgezaaide doperwten en tuinbonen hebben al aardige plantjes gemaakt.
  (schrijft ze jubelend)
  gr Iris

  Beantwoorden

 3. wil
  mrt 29, 2012 @ 20:07:48

  wat heerlijk te lezen dat steeds meer mensen zo graag bezig zijn met hun eigen groenten,aardappelen en fruit te kweken.hier hetzelfde liedje.verslavend alles te zien opkomen en later te mogen oogsten.en niet te vergeten op te eten.
  buiten alle groenten en aardappelen en kruiden ook hier een klein fruitparkje.van appels,peren en kersen tot frambozen bijna elke soort bessen tot annanaskers(kaapse kruisbes) zelf een kiwi en div druiven.niet te vergeten de nectarine in de kas en abrikozen en natuurlijk de aardbeien en meloenen.mjaaaaammie kan bijna niet wachten en kleinzoon ook niet:)
  maar goed dat ik zag dat je kouseband gezaaid hebt (n)eurootje.was het bijna vergeten
  dit weekeind gelijk doen en de rest nakijken zodat ik niets vergeet te zaaienvorige week en misschien nu nog verkocht Lidl fruitstruikjes en bomen.2.99 voor div bessen en frambozen en 5.99 voor de peren/appels en kersen.div soorten van alles.

  Beantwoorden

 4. Margreet
  mrt 29, 2012 @ 20:31:34

  wat fijn dat het allemaal zo goed loopt met de tuin! En dat de gezaaide plantjes opkomen! Hier zijn een aantal paprikaplantjes ook al aan het groeien. In de tuin graaft steeds een buurkat grote gaten in de tuin, balen!

  Beantwoorden

 5. kniepertie
  apr 18, 2012 @ 07:07:52

  “k Heb het jopuw idee volgend vorig jaar ook al gewogen, Van een postzegel notabene en ga dit jaar vrolijk verder wegen de bladzij op ’t blog is al aangemaakt,
  groet en op naar de 300 kilo’s

  Beantwoorden

 6. Caro
  apr 19, 2012 @ 22:20:32

  Ik zie dat je ostara’s hebt vanwege de opbrengst. Maar als je voor smaak gaat kan ik je korona en lambada aanbevelen. Lambada heeft als groot nadeel dat het alleen een hele vroege aardbei is (al is dit jaar niets vroeg). Korona’s zijn ook doordragers en leveren hele grote, door en door rode aardbeien op. Nog veel lekkerder dan ostara, santa santana (?) en elsanta, soorten die we vroeger hadden. We hebben ook nog een paar plantjes evi (?), die lijken op wilde aardbeitjes, maar die hebben vorig jaar geen oogst gegeven. Ik gok dat dat laatbloeiers zijn en dat die het niet gered hebben door de bar slechte zomer toen.

  En voor iedereen die dit vroeg vindt: hier staan de tuinbonen al veel hoger (en we zitten ook in het Noorden). Alleen de peulen zijn laat dit jaar, zelfs in de kas zijn die niet vooruit te branden.

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   apr 20, 2012 @ 21:54:07

   @Caro: die Korona’s klinken ook wel goed… De tuinbonen zijn hier inmiddels ook weer een stukje groter. De peulen doen het prima, hier zijn de doperwten aan het mislukken… 😦

   Beantwoorden

   • Caro
    mei 22, 2012 @ 21:12:06

    Zo leuk om je tuin te zien groeien. Als die boomui hetzelfde is als wat wij etageui noemen dan heb je een gouden vondst gedaan. Te eten als bosui, de zaadjes zijn meteen weer plantuitjes en zijn als zilverui te eten en ze zijn onverwoestbaar in ons klimaat. Ik heb zelfs een pol weg moeten gooien dit voorjaar omdat er teveel opkwam.

    En met onze peulen is het goed gekomen :-). Hoe is het met je doperwten?

 7. Iris
  apr 24, 2012 @ 09:45:34

  Wauw, je hebt flink wat bijzondere groenten, klinkt spannend. Helaas voor mij niet weggelegd want ik heb behoorlijk kieskeurige eters. In mijn moestuin staan de wat gangbare groenten. Het voorzaaien was zo goed gegaan dat ik dubbele rijen van doperwt en tuinboon moest plaatsen. Het is wat krap maar nog wel werkbaar. Uien zijn geplant (rode en witte) en wortel en biet gezaaid (halve rijen) en ook rode spinazie. Bloemkool en broccoli en sla (koude bak) staan er ook.
  Leuk om je berichtjes te lezen. Ik ken weinig andere mensen met een moestuin.
  groetjes Iris

  Beantwoorden

 8. JeeBee
  mei 03, 2012 @ 02:01:26

  Hier ook volop tuinperikelen. Iedere dag is er wel weer iets te doen, en dat zal de komende weken nog wel zo blijven. Heb jij ook pompoenen? En zo ja, welke?

  Beantwoorden

 9. marion
  jan 17, 2014 @ 22:07:57

  Wat een schitterende zwarte dubbele papaver! is hier zaad van te verkrijgen?
  En wat een geweldige moestuin!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: