N(euro)otje doorstaat de hitte

Nou kan ik wel wat hebben dus zat ik vandaag het grootste deel van de dag toch buiten. Onder een parasol, dat dan weer wel. Of achterin de tuin, op het gras onder de bomen. Lekker koel is het daar nog! Van het huis zitten alle ramen en deuren potdicht, de gordijnen en jaloezieën zijn dicht en in de woonkamer tolt een plafondventilator rond. In sommige delen van het huis is het net eenentwintig graden, in onze woonkamer,  op dit moment de warmste ruimte in het huis, is het 27 graden. Dus die ventilator is wel een beetje nodig. De slaapkamer is beneden, op het noorden en er komt nooit rechtstreeks zonlicht door de raampjes heen. Da’s prettig voor de nachtrust.

Voor de gelegenheid is er in Nederland een hitteplan van stal gehaald. Niet op het heetst in de zon zitten, veel water drinken,  en even op ouderen en zieken letten, zijn zo van die dingen die daarin worden gemeld. We kunnen het natuurlijk zelf wel verzinnen maar toch…. Zo weet ik sinds gisteren pas dat mijn Vader, die deze maand tachtig wordt, niet meer zo snel dorst heeft. Toch goed dat we het er even over gehad hebben want nu weten we dus dat we bij hem wel opletten dat hij inderdaad voldoende drinkt.

De NS hebben hun eigen hitteplan. Er rijden minder treinen omdat de spoorstaven kunnen vervormen als ze een graad of 70 worden in de tropische hitte die het land teistert. Ik weet niet wat ik hiervan denken moet. Het zal…Maar gisteren treinde Dochter nog heen en weer voor haar werk in Groningen en ontdekte dat de kachel in die trein nog aan was… Een heel apart hitteplan vond ze dat…

Wat er ook bij hitte hoort, is een flinke portie onweer. En vorige week kocht ik iets nieuws. Doe ik niet vaak maar dit wilde ik al zo lang hebben. .. Een heus donderglas. De lucht die in het glas zit zet uit of krimpt onder invloed van de luchtdruk. In het glas zit ook gekleurd water. Aan het niveau van dat water kun je zo’n beetje zien of de luchtdruk daalt of stijgt.  Als de vloeistof heel erg stijgt in het buisje, en misschien zelfs eruit druppelt, is dat een teken dat er wel eens onweer in de lucht zou kunnen zitten.

En kijk nou eens hoe het er vanmiddag uit ziet:

Donderglas

Donderglas

20150702_145022Leuk dingetje wel hè!  Ik ben benieuwd naar het onweer.

 

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Margo
  jul 02, 2015 @ 15:52:51

  Naast het hitteplan en alle tips zou er ook aandacht voor de vogels moeten zijn. Zij kunnen momenteel moeilijk aan water komen. Dus aan alle tuinbezitters…zet een lage bak water in de tuin voor de vogels om water te drinken en te badderen! Is nog leuk om naar te kijken ook:0)

  Beantwoorden

 2. madelief
  jul 02, 2015 @ 19:19:48

  Hier ook een donderglas, heb het water gekleurd met crepepapier! hadden net hele harde rare woei maar ik denk niet dat er onweer komt….

  Beantwoorden

 3. gerrie
  jul 04, 2015 @ 13:31:59

  Wat ook helpt bij warmte. Vul plastic flessen met water en koel ze. Neem ze bij je en dan werken ze net een kruik in de winter. Alleen omgekeerd. Ik begrijp nog steeds niet dat dit in zorginstellingen niet bij de bewoners wordt aangegeven.

  Beantwoorden

 4. Vlijtig Liesje
  jul 07, 2015 @ 09:31:45

  Wat leuk zo’n donderglas. Helaas viel het onweer erg tegen.

  Beantwoorden

 5. Con
  jul 09, 2015 @ 22:22:31

  Wat een leuk ding zeg, stomme vraag misschien maar als dat water er uit druppelt, hoe krijg je dat er weer in terug?

  Beantwoorden

 6. Margreet
  jul 12, 2015 @ 17:16:16

  leuk.. zo’n donderglas!

  Beantwoorden

 7. Zuinigaan
  aug 13, 2015 @ 23:19:02

  Lang niets meer van je gelezen! Hoe gaat het met jou?
  Lieve groetjes,
  Zuinigaan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: