N(euro)otjes pannen

Toen we twee jaar geleden 25 jaar getrouwd waren, vroegen Ouders wat we als cadeautje wilden hebben. We wisten het niet…  Wekenlang bleef Vaders vragen wat we toch wilden hebben. En uiteindelijk wist ik het: een nieuwe, kleine gietijzeren pan. De pannenset die we op dat moment al een jaar of 15, 16 gebruikten, was toen een b – keuze en daarmee aanmerkelijk goedkoper. De grepen zaten allemaal op een andere hoogte, veel grepen zaten scheef en de thermostaten in de knoppen van de deksels waren geen lang leven beschoren. Van een enkele pan konden de grepen ook niet meer goed vastgezet worden en dus dunde de set uit veiligheidsoverwegingen al wat uit. We waren daardoor van plan om de pannen langzaam aan te vervangen door ijzeren en gietijzeren pannen.

Dergelijke pannen gaan makkelijk een leven lang mee. De ijzeren pannen moet je voor het eerste gebruik goed schoonmaken en inbranden met olie, aardappelschillen en veel zout. Zo ontstaat er een natuurlijke ‘anti-aanbak-laag’  waar geen teflon (giftig!) aan te pas komt. Het nieuwe witte gietijzeren pannetje is, gecombineerd met de grote gietijzeren rode braadpan, die we nieuw kochten (20 euro hij de aaldie), de ijzeren pannen (uit een aanbieding bij de Duitse Liedel voor nog geen tientje), en de zware gietijzeren koekenpan die de vorige bewoners van het huis achterlieten, een prima set. Dan hebben we nog een steelpannetje van het pannensetje dat we kregen bij aankoop van de inductiekookplaat. De andere twee pannetjes daarvan worden alleen gebruikt om restjes in te bewaren en op te warmen. Ze zijn heel goed stapelbaar en daardoor makkelijk weg te zetten. Verder hebben we nog drie van die kleine zwarte emaille braadpannetjes die je voor een paar centen overal kunt kopen. Die pannetjes hebben we al ons hele huwelijk en lijken niet kapot te krijgen. Ze worden gebruikt op de inductieplaat, op de petroleumstellen, op de gaspit buiten en trekken niet krom of zo.

De set was daarmee meer dan compleet, ware het niet dat ik al jaren een wok wilde hebben. Maar dan wel zonder daar teveel geld voor uit te geven.  Een vriendin kocht een paar jaar geleden een prachtexemplaar van gietijzer met mooi geel geëmailleerde buitenkant voor 2 euro op de rommelmarkt en het is ons nu ook gelukt: we scoorden er zelfs twee. Per ongeluk, dat dan weer wel. Eén voor 1 euro maar deze bleek een bolle bodem te hebben, niet op gelet, stom, want die kunnen we op de inductieplaat niet gebruiken, dus die geven we wel weer door, en dus ook één met een platte bodem, compleet met deksel en stoomrekje voor 3 euro. Beide zijn van zwaar gietijzer, niet geëmailleerd. Overigens noemen wij het wel een wok maar officieel is het een wadjan geloof ik. Hoe dan ook,  er wordt lustig mee gekookt. Gisteren nog, alle restjes groenten gewokt,  kruiden erbij, rijst erdoor en smullen maar.

Overigens hebben we ook nog een enorme soeppan in de bijkeuken staan, voor gezamenlijk gebruik, overgebleven van een oude pannenset van Ouders 😉 En we hebben nog een kleine verzameling van die grijsgewolkte pannen, waaronder een stoompan, die we nog een extra etage kunnen geven met de stoominzet van onze oude pannenset…. Een echt allegaartje dus! Maar het is prima koken zo en allemaal zonder teflon. Het is ook best nog wel veel, hoewel wij vinden dat we al behoorlijk wat weggedaan hebben, maar ja, minimalisten zullen we ook wel nooit worden… 😉

20150602_085705

 

Advertenties

7 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Jun 03, 2015 @ 09:38:03

  Ik ga mijn heel oude gietijzeren pannetje vervangen door een keramische.

  Beantwoorden

 2. johmar
  Jun 03, 2015 @ 14:23:22

  ik heb een pannenset van sigg savoy ,gekocht toen ik op 25e ging trouwen, gekocht via een fabrieksverkoop van het merk omdat het een model was wat werd vervangen door een nieuw model, best nog wel aan de prijs omdat het een duur merk is, maar nu ruim 25 jaar later is de set nog in prima staat en is het nog steeds niet nodig om de pannen te vervangen. was het geld dus meer dan waard, soms is het de moeite om iets meer uit te geven.

  Beantwoorden

 3. Eline
  Jun 03, 2015 @ 22:13:43

  Wij hebben nog steeds de pannen waar cas spijkers begin jaren 90 mee adverteerde. Bk focus. Nu valt er af en toe een handvat vanaf, maar ze zijn ook nog steeds goed.

  Beantwoorden

 4. Vlijtig Liesje
  Jun 05, 2015 @ 09:32:40

  Wat heb jij een geweldig handig pannenrek zeg! Ik had vroeger zo’n soort carousel, maar daar vielen ze altijd af. Maar dit vind ik heel slim!

  Beantwoorden

 5. Margreet
  Jun 07, 2015 @ 20:53:43

  Hier ook pannen die al jaren meegaan! Fijn is dat he! En zeker als je goedkoop een pan op de kop kunt tikken die je al jaren wil hebben!

  Beantwoorden

 6. lieveheersbeestje
  Jun 30, 2015 @ 15:03:23

  Wij hebben zo’n supermarkt-pannensetje van de ”aaldie’, en her en der viste ik wat pannen op bij rommelmarkten. Zo ook een lekkere gietijzeren wadjan, helemaal nieuw, voor 5 eurootjes. Ook heb ik zo’n gietijzeren braadpan, maar die past niet in onze minikeuken en heb ik dus in de schuur staan waardoor ik hem vergeet..
  Ik vraag mij af of je ook lekkere gebakken eitjes kunt maken in een gietijzeren koeken pan…ik heb het idee dat het zo blijft plakken?

  Beantwoorden

 7. MamasDitjesenDatjes
  Sep 13, 2015 @ 18:38:32

  Dat pannenrek ziet er inderdaad zalig uit!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: