N(euro)otjes woning krijgt een energielabel

G.

Erger kan niet. G. De lijst gaat niet verder dan die hoofdletter gee.  Getsie,  Grmbl, Grote Genade…. Wat moet ik met die G….

Het punt is dat die G gebaseerd is op oude en algemeen opvraagbare informatie zoals leeftijd van de woning en of het een tussenwoning is of iets anders. We hebben in de loop der jaren bijna al het glas vervangen door ordinair dubbel en zelfs HR+ glas. Er ligt een nieuw dak op de aanbouw achter, met dikke isolatie eronder. De vloeren, wanden en het dak van de bovenverdieping zijn zeer goed geïsoleerd en al het glas boven is dubbel.

Vloeren isoleren kan niet in onze oude boerderij. Tenzij we de bovenlaag van het zand waar de woning opstaat eruit scheppen….  Waren we niet van plan. En we hebben nogal wat enkelsteensmuren.  Maar we hebben ook meerdere muren geïsoleerd. Alleen de buitenmuur van onze keuken, de voorkamer en de deel zijn nog niet geïsoleerd.  We zijn voorzichtig aan het informeren wat het zou gaan kosten om de hele boerderij te ommuren.  Maar dat zijn nog slechts vage plannen, niks concreets. Maar onze oude woning is toch zeker een F waard….

We maken ons verder ook maar niet druk om die G. Ons voorlopige energielabel registreren zou “enkele tientallen euro’s” kosten (ik citeer; waarom kunnen ze daar niet wat duidelijker in zijn, is het nou 20,50, 90 euro? Wie het weet mag het zeggen). Een definitief energielabel is alleen verplicht bij verkoop of verhuur van de woning en is bovendien ook maar 10 jaar geldig. Wij waren niet van plan om onze woning te verkopen of te verhuren dus we sparen ons makkelijk “enkele tientallen euro’s” uit.

En daarbij, wie weet of het hele energielabel binnen die 10 jaar weer niet van de baan is? Als half Nederland een definitief energielabel heeft gekocht en de andere helft de hand op de knip houdt, zullen ze toch weer iets anders moeten verzinnen om bij die helft er ook nog wat uit te wringen….

Bovendien rammelt de toewijzing van die lettertjes aan alle kanten. De gebruikte kadasterdata stammen in veel gevallen nog ergens uit de jaren ’50. En de beoordeling op afstand door een zogenoemde expert schijnt ook niet helemaal te deugen. Maar ach, iemand heeft er weer lekker aan verdiend toch….  En het is goed voor de werkverschaffing…

We gaan het meemaken. Voorlopig zit ons voorlopige energielabel keurig opgeborgen  in de ordner met belangrijke en quasi-belangrijke papieren.

Onder de G.

Van Gekke Gerrit.

Advertenties

14 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Feb 25, 2015 @ 10:19:10

  Ik verwacht ook een G. Zelfgemaakte voorzetramen en muur-vloer-en dakisolatie telt niet. Alleen onze zonnepanelen zijn officieel.

  Beantwoorden

 2. Kruidigmeisje
  Feb 25, 2015 @ 11:12:23

  de euro’s die het kost, zijn afkomstig van de deskundigen die je moet laten kijken naar je bewijzen van je isolatie acties. Hangt dus af van jouw situatie: heb je bonnetjes, en is het een standaard isolatie actie? Misschien niet eens een deskundige nodig, dat geloven ze wel. Bijzondere acties in een bijzonder huis? Dan moet iemand langskomen, en controleren of het a) echt geisoleerd is b) hoe goed die isolatie dan wel is en hoeveel het daadwerkelijk isoleert (hoeveel lettertjes je kan stijgen). Op zich een soort van logisch.
  Maar met die methode is niet in 1 zin te zeggen hoeveel die deskundige rekent voor zijn actie. Vandaar.
  En je energie label heb je voorlopig alleen nodig bij verkoop. Dus nog even laten. Als het label voor meer zaken gebruikt gaat worden, kun je altijd nog in de slag. Wel misschien alvast een mapje aanleggen met foto’s van de isolatiemaatregelen, bonnetjes enzo? De tuin vraagt nu nog niet zoveel tijd…..

  Beantwoorden

 3. conny
  Feb 25, 2015 @ 12:00:36

  Ik denk, heel wantrouwend, dat het een slimme manier van de gemeente is om alles in kaart te brengen wat ze niet weten en vervolgens de WOZ waarde flink omhoog te schroeven volgend jaar. Kassa!

  Beantwoorden

 4. astrid
  Feb 25, 2015 @ 13:21:43

  Precies mijn reactie: aantonen dat we een beter label zouden moeten krijgen terwijl we echt de komende tien jaar niet willen verhuizen….nou nee dus! Wie dan leeft die dan zorgt. En meestal is dat helemaal niet mijn instelling!

  Beantwoorden

 5. jolanda
  Feb 25, 2015 @ 13:29:13

  Hier ook een G. Netjes in de la opgeborgen. We zijn niet van plan om te verhuizen en op het internet praten ze over een tientje of enkele tientjes, maar heb ook al bedragen van 200, 300 euro voorbij zien komen. Nou mij niet gezien. Dat zien we later dan wel weer.

  Beantwoorden

 6. Nina
  Feb 25, 2015 @ 13:45:42

  ik verwacht iets hoger uit te komen met mijn betonnen jaren 70 tussenwoning, maar ik ben van plan pas over zo’n 60 jaar (om een meer dan mooie leeftijd van over de 100) dood te gaan in dit huis en dan komt het pas in de verkoop. Dan zien de nabestaanden maar weer verder hoor. Tot die tijd zal ik het papiertje netjes opslaan in de map ‘huis’.

  Beantwoorden

 7. VeggieMo
  Feb 25, 2015 @ 14:50:20

  Ons huis heeft een B certificaat gekregen. Wij verbruiken in ons nieuwe, vrijstaande huis trouwens twee keer zoveel gas als in ons vorige huis. Dat was een twee onder eenkapper van halverwege de jaren ’80. Het hoge gasverbruik hier valt me wel een beetje tegen.
  Het certificaat is volgens mij alleen gebaseerd op het bouwjaar. Mijn schoonmoeder kreeg een F certificaat maar ook dat klopt niet. Ze heeft in haar jaren vijftig woning dubbel glas laten plaatsen en er is spouwmuurisolatie gekomen.

  Beantwoorden

 8. Christina
  Feb 25, 2015 @ 18:24:31

  Je kunt hier: http://www.energielabel.nl/woningen even kijken. Wij hebben digitaal bewijs aangeleverd van onze energiebesparende maatregelen en daarvoor kun je dan zelf een gecertificeerd bedrijf uitkiezen dat je maatregelen bekijkt en controleert. We hebben niet alleen rekeningen gescand, ook foto’s van het HR++ glas etc. Het was een uur of 2 werk en de controle was binnen een dag gepiept. De aanbieders hebben de prijs erbij staan, die van ons was 10 euro en ik zag er veel voor 10 tot 30.

  Ik vond het de moeite waard omdat wij nog binnen een jaar de woning willen verkopen. Wij zijn van een E-label naar een B. Dat is inclusief muurisolatie en zonnepanelen. Mocht je geen verkoopplannen hebben, dan zou ik het nu nog niet doen want het label is maar 5 jaar geldig. En isoleren moet je doen voor de besparing en het comfort, niet voor het label.

  Beantwoorden

 9. spaarmoeder.blogspot.nl
  Feb 25, 2015 @ 18:39:42

  Wij hebben een F van fout, hahaha. Hier ook overal dubbelglas, dak geïsoleerd. Gedeeltelijke muurisolatie… tsja wat wil je nog meer. Oja en een nieuwe HR-ketel, dus ik moet de facturen opsturen en dan schijnen ze het aan te pakken.

  Beantwoorden

 10. Thea
  Feb 25, 2015 @ 19:29:55

  …wij wonen ook op het platteland in een keuterboerderijtje, bouwjaar 1856,
  Geen enkelsteens maar klampmuren (1 1/2 steens) in het voorhuis, ons atelier is gebouwd op de voormalige deel, dus tweesteens-muren met isolatie en een geïsoleerd plafond. Overal dubbel glas in laten zetten alleen in het raampje in de badkamer (halfrond stalraampje) niet.
  Ook wij kregen ’n G en ik maar denken dat het GOED betekent 😃

  Beantwoorden

 11. Margreet
  Feb 25, 2015 @ 20:05:34

  Haha…. hier een jaren 30-woning met een energielabel F. Foortreffelijk! dus!
  Dak geïsoleerd, vloeren geïsoleerd, zolder geïsoleerd en overal dubbel glas….
  Voorlopig hebben we nog geen verhuisplannen, dus we laten het maar zo.
  Als we echt willen verkopen dan nemen we de “boete” wel op de koop toe.
  Scheelt ons erg veel nu in uren werk en kosten.

  Beantwoorden

 12. Ettie
  Feb 25, 2015 @ 20:58:46

  Hallo,
  Ook wij hebben een energielabel aan gevraagd.
  Als je de nieuwe label aanvraagt kom je vanzelf op de pagina waar de kosten te zien zijn..Wij hebben 9 euro betaald.

  Beantwoorden

 13. petradepooh
  Feb 27, 2015 @ 13:27:12

  Wij hebben een B gekregen maar goed dat is/was hoe ons huis is opgelevert in 1997. Nu hebben wij bv in tegenstelling tot andere huizen hier een HR+ ketel laten plaatsen wat jaren terug en een thermosstaat die geprogrameertk an worden in dagen en uren enzo dat hadden we eerst ook niet, er zijn borstels voor deuren en in de brievenbus gekomen, screens voor de ramen in de zomer (dan hoeft er geen airco aan) enz……… denk als ze dat hadden meegenomen we wel een A hadden gehad maar ja………. We blijven hier als t aan ons ligt wel even wonen dus ga nog geen andere aanvragen dan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: