N(euro)otje over eetbare jeugdherinneringen

Als ik het vraag aan Moeders kan ze het zich niet meer herinneren. Maar in de eerste helft van de jaren ’70 maakte ze regelmatig een kaassoufflé.  Wat we er bij kregen aan groenten of salade weet ik niet meer; ik was volledig gebiologeerd door de soufflé. Zo mooi hoog gerezen in die ronde schaal met ribbeltjes aan de buitenkant en plaatjes van groenten aan de binnenkant. Ik zie de worteltjes op de bodem nog zo voor me. En het ritueel er omheen: de deur moest zachtjes dichtgedaan worden en er mocht niet gestampt worden omdat anders de soufflé inzakte. En dan kwam Moeders, heel seventies,  met haar nylon mini-jasschort in jaren-’70-tinten groen, bruin en oranje de kamer ingezweefd met de dampende souffléschaal in de in ovenhandschoenen gestoken handen.

De soufflé was altijd zalig. En ik wenste dat ik de schaal zou hebben. Als kind raakte ik niet uitgekeken op die worteltjes. Overigens werd die schaal ook gebruikt als Moeders de vissenkom schoonmaakte. Dan gingen de visjes in de schaal en zwommen ze over de worteltjes heen. Ik mocht daar graag naar kijken. En kreeg ondertussen weer zin in kaassoufflé.

Ik maak graag soufflé; gisteren nog een spinaziesoufflé gegeten. En broccolisouffle valt hier ook altijd goed in de smaak. Maar aan kaassoufflé had ik me nog nooit gewaagd. Het voelt een beetje unheimisch om het maar eens in goed Nederlands uit te drukken. Ik ben denk ik bang dat ik een fijne jeugdherinnering verpest. Dat -ie helemaal niet het culinaire hoogstandje is waarvoor ik het altijd aangezien heb. En dat de smaak niet is wat ik me ervan herinner.

Onlangs vond ik op internet een echt Nederlands kaassoufflé-recept.  Hij staat op het volgende weekmenu. Ik moet het geprobeerd hebben. Alleen is mijn soufflévorm niet zo inspirerend. Wel met ribbeltjes aan de buitenkant maar zonder worteltjes op de bodem. En op de één of andere manier vrees ik met grote vreze dat juist het ontbreken van die worteltjes de anticlimax van het jaar wordt…

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Ernie
  Feb 20, 2015 @ 13:18:17

  kun je zo’n schaal niet bij de kringloop bemachtigen?

  Beantwoorden

 2. Daantje
  Feb 20, 2015 @ 14:27:26

  Ik zou hier een oproepje plaatsen, dan kunnen we allemaal onze ogen voor je openhouden in de kringloopwinkel. Want ja, een anti-climax moeten we natuurlijk niet hebben he? 😉

  Beantwoorden

 3. Consuminder Meisje
  Feb 20, 2015 @ 17:51:46

  Ik kan me echt niks bij spinaziesoufflé voorstellen. Ik heb juist weer jeugdherinneringen aan de jaren 80 en 90. Daarvan herinner ik me qua eten vooral de grote hoeveelheid aardappelen, groente en vlees met als uitspatting de nasi, bami of macaroni op zaterdag. En natuurlijk op zondag friet ;-).

  Beantwoorden

 4. Margreet
  Feb 20, 2015 @ 20:45:04

  Precies..misschien heeft iemand wel zo’n schaal. Maar…. misschien smaakt je eigen kaassoufflé in een schaal van jezelf nog veel lekkerder!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: