N(euro)otje blijft zich verbazen

Vorige week schreef ik nog over de te verwachten stroomtekorten bij onze Belgische buren komende winter.  Het land heeft zich alvast schrap moeten zetten voor verwachte stroomtekorten, door het uitvallen van drie kerncentrales. Begrijpelijkerwijze is niet iedereen daar even blij mee. Google maar eens op “stroomuitval Belgie” of op “burgemeester Gent” en verbaas je. Vergeet vooral de reacties op die artikelen niet te lezen.

Enfin, gisteren stond er op het internet te lezen dat de stroomrekening voor Nederlandse huishoudens en bedrijven lager gaat uitvallen. Het gaat in totaal om zo’n 7 miljoen euro op jaarbasis. Voor het gemiddelde Nederlandse huishouden misschien één euro per jaar, maar goed….. Daar gaat het nu niet om.

De oorzaak van die meevaller is zo interessant: Nederland heeft met de ons omringende landen afgesproken om overschotten en tekorten op gebied van elektriciteit met elkaar te delen. Hierdoor wordt het makkelijker om het evenwicht op het elektriciteitsnet te bewaren. In het geval van een tekort wordt namelijk eerst naar overschotten in de andere landen gekeken voordat er in eigen land van alles op poten wordt gezet om de situatie in de hand te houden. De samenwerking met die landen verkleint dus de kans op het wegvallen van de spanning van ons elektriciteitsnet. De samenwerkende landen zijn: Duitsland, België,  Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Tsjechië.

Als het zo uitpakt als men hoopt, behoeft men zich in België dus nergens meer zorgen over te maken want zal men eerst gebruik mogen maken van het overschot van één van de andere landen en wij in Nederland zijn weer een hele euro goedkoper uit. Win-win dus… 🙂

Ik zelf draag de Belgen een warm hart toe en hoop van ganser harte dat het gewraakte afschakelingsplan hiermee van de baan raakt, maar persoonlijk geloof ik het allemaal nog niet zo… Er is teveel te doen over de stroomvoorziening in het algemeen en daarbij…., wij wonen in Gronings noodafschakelingsgebied. Als het in Nederland fout zou gaan, zitten we zeker in het donker…. Daarom toch nog maar een pak kaarsen op het boodschappenlijstje gezet… 😉

 

Advertenties

11 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Vlijtig met Zuinigheid
  Okt 09, 2014 @ 13:30:30

  Wij wonen vlakbij een energiecentrale. Afgelopen jaar zijn wij met groep 8 naar een voorlichting en rondleiding geweest. Daar werd dit precies zo gezegd. In Maasbracht werd de centrale gesloten voor 5 jaar. Het personeel ging naar België en Duitsland en na die 5 jaar was het net daar op en kwam Nederland weer aan de beurt.

  Beantwoorden

 2. betjesonnetje
  Okt 09, 2014 @ 13:51:43

  Als je afgeschakeld wordt, bederft al snel de inhoud van je vriezer(s).

  Beantwoorden

  • liesbet
   Okt 09, 2014 @ 15:29:40

   betjesonnetje, indien we afgeschakeld zullen worden, zal het maximum 3 u per dag zijn. Een goede diepvriezer behoudt zijn temperatuur toch een aantal uren. Onze diepvriezers kunnen 19 u zonder elektriciteit op voorwaarde dat ze dan niet geopend worden. 3 U zonder elektriciteit zullen de meeste diepvriezers wel overbruggen zonder dat er bederf van voeding zal zijn.
   Ik hoop alvast dat het niet ‘zover’ komt dat we zullen afgeschakeld worden maar we kunnen toch niets aan de situatie veranderen dus maak ik me daar niet teveel zorgen in. Wij wonen in elk geval in een afschakelingsgebied met zone 6 (ene van de eersten die zullen worden afgeschakeld)

   Beantwoorden

   • betjesonnetje
    Okt 09, 2014 @ 22:23:37

    O, dat scheelt. Maar ik vraag me af wat er gebeurt als na die drie uur ineens alle vriezers, koelkasten, wasmachines en vaatwassers tegelijk beginnen te draaien? Zou dan de winst van het afschakelen niet meteen weer weg zijn?

 3. spaarmoeder
  Okt 09, 2014 @ 14:01:11

  We zitten hier niet in een afschakelingsgebied, maar ik kan me voorstellen dat het akelig is als het gebeurd. Goede oplossing dat het zo verdeeld wordt

  Beantwoorden

 4. Moneypenny
  Okt 09, 2014 @ 20:46:39

  Met theelichtjes, een cakevorm en wat bloempotten kun je ook een mini verwarminkje maken. Ik heb ook een zaklamp die je kunt opwinden en dito radio voor als de stroom uitvalt. En flessen water voor als het water weer uitvalt.
  Mijn man is de laatste keer toevallig voorbij het lek gereden, thuis heeft hij vlug wat emmers etc vol laten lopen.

  Beantwoorden

 5. Harm
  Okt 09, 2014 @ 22:23:17

  Helaas is de oplossing voor de Belgen niet zo gemakkelijk.
  De hoogspanningsverbindingen tussen de genoemde landen hebben nog niet alle voldoende capaciteit.
  Stel je Belgie voor als een elektrische kachel, dan kun je die ook niet met een dun snoertje vanuit Nederland gaan voeden.
  Er wordt wel aan de koppelingen tussen landen gewerkt, maar een nieuw hoogspanningsnet aanleggen kost veel geld en tijd (vergunningen e.d.)
  Kortom; het gevaar voor stroomuitval in Belgie komende winter blijft echt bestaan!

  Beantwoorden

 6. liesbet
  Okt 09, 2014 @ 22:34:12

  Ik stel me wel de vraag ‘wat’ de gevolgen zullen zijn als na een afschakeling in een bepaalde zone ineens alle toestellen tegelijk terug stroom zullen krijgen. Zal het elektriciteitsnet dat wel aankunnen ? Zullen de toestellen geen schade oplopen ? Verliezen geprogrammeerde toestellen hun programmatie niet na een aantal uren te zijn afgeschakeld ? Bij onze oven moet in elk geval het uur opnieuw worden ingesteld als de elektriciteit eens is uitgevallen…. Bij mijn schoonmoeder staan een aantal toestellen met schakelklokken om ’s nachts te functioneren maar als de elektriciteit een aantal uren per dag afgeschakeld wordt, zijn al haar instellingen niet meer correct en ze kan die schakelklokken niet zelf terug instellen.

  Beantwoorden

 7. Nina
  Okt 10, 2014 @ 07:56:19

  Goh wij wonen in belgie, weliswaar buiten de afschakelzone, maar ik vraag me af waar de mensen zich zo druk over maken. Tis max 3 uur telkens en zal,vooraf aangekondigd worden.het is telkens tussen vijf en acht uur. Kunnen de mensen dan echt niets meer zonder elektriciteit? Vriezer zal niet bederven als je hem gesloten kan houden, t zal thuis niet vriezen op 3 uur tijd, donker, ok maar er zijn toch kaarsjes enzo? En een boterham is snel gesmeerd. lijkt me net gezellig om een poosje gedwongen back to basics te moeten. ben ik nu echt zo raar? 😉

  Beantwoorden

 8. Vlijtig Liesje
  Okt 10, 2014 @ 09:20:16

  Klinkt als een mooi systeem! Fijn dat landen elkaar zo helpen.

  Beantwoorden

 9. lieveheersbeestje
  Okt 29, 2014 @ 00:40:46

  Hmm, ben toch blij dat we nog gewoon een gaskachel hebben..en voor t geval t gas stopt hebben we nog wat electrische kacheltjes.
  Trouwens, ken je die schattige lantaarntjes van Ikea? Met van die uitsparingen er in in de vorm van sterretjes? Die zijn prima in geval van donkerte.. hier valt soms de stroom uit en dan is zo’n stel lantaarntjes reuze handig en veiliger dan open kaarsen als je kinderen hebt (of katten).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: