N(euro)otje is benieuwd naar de Power-to-Gas-technologie

In dit artikel is te lezen wat dat inhoudt: “P2G is de technologie om elektriciteit om te zetten in waterstof en synthetisch aardgas.” Hierbij “wordt via elektrolyse water omgezet in waterstof en zuurstof. Waterstof kan direct worden gebruikt in de industrie- of transportsector. Ook kan het bijgemengd worden in het aardgasnetwerk, maar daaraan zijn beperkingen. Als aan waterstof CO2 wordt toegevoegd – bijvoorbeeld uit biomassa – kan er synthetisch aardgas gemaakt worden dat onbeperkt in het aardgasnetwerk kan worden ingevoed.”

Deze zomer is begonnen met een experiment in Rozenburg. Hier krijgen de bewoners van een flat al gas dat is gewonnen uit wind- en zonneenergie.  Er is geen verschil in gebruik tussen dit gas en aardgas.

Het experiment gaat een paar jaar duren. Het is in ieder geval een goede manier om overtollig zonne- en windenenergie op te slaan. En als het dan ook nog op grote schaal gebruikt kan gaan worden,  is dat waarschijnlijk beter voor de Groningse bodem…

 

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Huisvlijt
  Okt 03, 2014 @ 09:06:18

  Dat klinkt goed zeg! Ik snap sowieso eigenlijk niet waarom er niet veel meer in zonne- en windenergie wordt geïnvesteerd. Dat is toch een prachtige, schone vorm van energie? Ik hoop dat dit een succes wordt.

  Beantwoorden

 2. Greet
  Okt 03, 2014 @ 10:06:20

  Natuurlijk wordt er weinig in geïnvesteerd, er moet verdiend worden. Dat zie je bv ook aan Belgie (en ook sommige delen in Spanje) waar ze mensen met zonnepanelen extra willen laten betalen voor het gebruik van het netwerk. Prima op te vangen als je op accu’s overgaat trouwens.

  Groet,Greet

  Beantwoorden

 3. VeggieMo
  Okt 03, 2014 @ 10:06:49

  Dat zijn nog eens goede berichten!

  Beantwoorden

 4. Opnieuw Beginnen
  Okt 03, 2014 @ 12:07:27

  Vond het een goed bericht. Alleen er zal altijd een verschil blijven in de calorisch waarden. Maar dat boeit mij minder. Geweldig nieuws. Nu nog zien hoe lang de politiek het tegen houdt. NAM EN Shell moeten ook verdienen.
  Stoppen met Slochteren kost meer dan de aardbevingen oplossen.

  Beantwoorden

 5. kruidigmeisje
  Okt 06, 2014 @ 09:39:09

  het maken van aardgas uit waterstof en CO2 zal energie kosten. Dus of dit dan itneressant is? Misschien op tijden van overmaat windenergie of overmaat zonneenergie. Dat een vat synthetisch aardgas dus een energieopslag gaat worden om de pieken op te vangen. mmmmm. Ingewikkeld, maar vanuit de huidige werkende systemen misschien wel inpasbaar en daardoor interessant om te ontwikkelen. Zou dan het monopolie van de huidige energiegiganten ondersteunen ipv verstoren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: