N(euro)otje zonder stroom en het Belgische afschakelingsplan

Vorige week viel midden in de nacht de stroom in een paar dorpen uit. Ook het dorp waar de Vrekken wonen, was in duisternis gehuld.

Maar goed, we zijn er altijd op voorbereid. Dus om 5 uur ’s morgens was het één greep naar de zaklamp in mijn nachtkastje. Recht naar het laatje met de lucifers om vervolgens de klaar staande olielampjes aan te steken. Een paar waxinelichtjes op de stortbak van de wc en in de badkamer gaven daar meer dan genoeg licht.

Ik kan de dag niet beginnen zonder een paar bakken thee dus de fluitketel ging op het driepits petroleumstel. Gaf ook meteen een zee van licht. Afwasje gedaan met het restant van het warme water uit de ketel en ondertussen gebeld met het storingsnummer van Enexis.  Inderdaad,  een stroomstoring in ons dorp en het volgende dorp. Twee minuten later floepte het licht weer aan en is er van de hele stroomonderbreking die toch minstens 3,5 uur duurde, niets meer op het internet terug te vinden… Niet dat dat uitmaakt maar we hadden graag meer geweten over het hoe en waar.

En dat brengt me bij de afschakelingsplannen die voor België gelden deze winter. Door het stilvallen van drie kerncentrales (2 omdat er scheurtjes zijn geconstateerd in het reactorvat en 1 wegens sabotage, er is een paar duizend liter olie weggelopen….), houdt men in België zeer ernstig rekening met stroomtekorten in de komende winter. Nou is dat op zich niets nieuws want daar schreef ik in september 2012 ook al over, maar nu is het blijkbaar menens. Het gaat deze keer verder dan de mensen te vragen wat eerder of later te koken of te wassen. Er ligt een heel afschakelingsplan klaar waarbij België in zes zones is verdeeld. Te beginnen bij zone 6 wordt er, in geval van een dreigend stroomtekort, steeds een zone tijdelijk, bij voorkeur tussen 17 en 20 uur, in het donker gezet.  En daarmee in de kou.

Er staan kaarten op internet waarop je kunt controleren of jouw straat in het afschakelgebied ligt.

Nou las ik ook dat Engeland en Frankrijk zich ook al zorgen beginnen te maken over hun stroomcapaciteit voor de komende winter(s). Tja, ik ben er het mens niet naar om die berichtjes te lezen en er vervolgens niets mee te doen. Want het kan hier ook gebeuren. Krijgen we misschien van die taferelen zoals een paar jaar geleden toen E.ON in Duitsland voor het passeren van een cruiseschip een 380 kVa-elektriciteitdkabel over de rivier de Ems uitschakelde? Men had geen idee van de gevolgen van het uitschakelen van die leiding. Totdat half Europa ineens zonder stroom zat…

En wat gebeurt er als de mensen na drie uur afschakeling ineens allemaal tegelijk de lichten, de wasmachine, de vaatwasser, de oven, tv en wat nog meer aan doen? Kan het stroomnet zo’n uitschakeling en daaropvolgende piek wel aan? Hebben ze dat wel onderzocht, of zitten we zometeen tot hier in Groningen in het donker?

De tijd voor die afschakeling is misschien ook wat ongelukkig gekozen. Tussen 17 en 20. Als iedereen thuiskomt uit zijn werk, wil koken en eten, de kindjes wil badderen, het journaal wil zien en de vaatwasser aan wilt zetten…..

Nou ja, we zijn voorbereid. Kaarsen, waxinelichtjes, olielampjes met bijbehorende brandstof en natuurlijk een voorraad lucifers. Mocht het ons hier een keer treffen zitten we niet in het donker en dankzij de kachels ook niet in de kou. Maar ik heb alvast medelijden met degenen die geen mogelijkheid voor een houtkachel te hebben. Want je zult het natuurlijk net zien, de wet van Murphy, dat het een strenge winter wordt…

 

 

Advertenties

16 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Okt 02, 2014 @ 09:13:27

  Wat is onze ingewikkelde maatschappij toch kwetsbaar,zeker op energiegebied. Mensen met alleen cv kunnen misschien camping of butagasverwarming gebruiken. Maar dat levert meer risico voor brand.

  Beantwoorden

 2. liesbet
  Okt 02, 2014 @ 09:38:57

  Wij wonen in een straat in

  Beantwoorden

 3. liesbet
  Okt 02, 2014 @ 09:49:12

  Wij wonen in een straat gelegen in het afschakelgebied en behoren tot zone 6 dus ingeval van dreigend stroomtekort zit afschakeling er bij ons in.

  Ik denk dat het afschakelen een hele problematiek zal meebrengen niet enkel voor particulieren thuis maar heel wat winkels, die normaal gezien langer dan 17 u open zijn, zullen hun deuren moeten sluiten : geen elektriciteit, geen licht, geen werkende kassa’s en weegschalen…..Wellicht zal het ook verkeersproblemen meebrengen aangezien de verkeerslichten niet meer zullen functioneren en ‘dat’ net op een uur waarop vele mensen van het werk naar huis terugkeren.Zullen trams nog rijden tijdens de afschakeling ? Treinverkeer zal waarschijnlijk ook stilliggen …..

  Ik hoop dat het hier niet ‘zover’ komt en misschien is het weer wat overroepen maar in elk geval zaait het onrust onder de bevolking. Mijn moeder van 80 jaar maakt zich, sinds er gesproken werd over eventuele afschakeling enorm veel zorgen aangezien er in haar huis geen gas ligt en ze kookt op elektriciteit en verwarmt met elektriciteit. En zij is zeker niet de enige die zich zorgen maakt….

  Beantwoorden

 4. Sofie
  Okt 02, 2014 @ 10:00:00

  Onze maatschappij is ontzettend kwetsbaar als het gaat om onze energievoorziening.

  Gelukkig hebben wij ook verschillende soorten back-up, waaronder een houtkachel, kaarsen en sinds kort twee prachtige olielampjes. Naast nuttig zijn deze dingen ook nog eens zeer decoratief.

  En natuurlijk heel veel spelletjes zodat we die avonden waarbij de tv het niet doet zonder muiterij kunnen doorkomen 🙂

  Beantwoorden

 5. grandma
  Okt 02, 2014 @ 12:29:11

  Wij zijn ook gezegend met een houtkachel, petroleumstellen en olielampen. Maar idd wat een zorg voor de mensen die dat niet hebben. OP mijn werk bestaat de nachtdienst hoofdzakelijk uit afluister / beeld apparatuur, er zijn twee nachtwachten op 200 clienten die kunnen ze allemaal in de gaten houden zonder beeld en geluid , je moet er niet aan denken…
  kwetsbaar brrr

  Beantwoorden

 6. grandma
  Okt 02, 2014 @ 12:30:36

  ahum die ze kunnen je nooit allemaal in de gaten houden , moet het zijn natuurlijk 🙂

  Beantwoorden

 7. Mevrouw W.
  Okt 02, 2014 @ 12:48:43

  Ik vraag me af hoe supermarkten dat doen: als er 3 uur geen stroom is, mogen ze daarna de gekoelde en bevroren producten dan nog verkopen? Het gebeurt nu al dat na een lange stroomstoring alles weggegooid moet worden.

  Beantwoorden

  • liesbet
   Okt 02, 2014 @ 14:09:20

   Ik vermoed dat supermarkten zich al voorzien hebben op externe stroomgeneratoren met benzine of diesel. In elk geval weet ik van een zelfstandige die vooruitziend is, dat groothandels problemen hebben om aan de vraag naar dergelijke toestellen te voldoen.
   Een goede diepvriezer voor dagelijks gebruik kan een aantal uren zonder stroom zonder dat de producten beginnen te ontdooien. De onze ‘overbrugt’ 19 u zonder stroom dus ik veronderstel dat industriëlen toestellen uit winkels minstens zolang zonder stroom kunnen. Zolang de deur maar niet geopend wordt en er geen verlies van koude is tenminste…..

   Beantwoorden

 8. kruidigmeisje
  Okt 02, 2014 @ 15:37:12

  wordt wel een bijzondere ervaring voor veel mensen: 4 uur zonder TV en zonder computer en zonder internet. Ben benieuwd naar de misdaadcijfers. En naar de geboorte cijfers. 🙂

  Beantwoorden

 9. spaarmoeder
  Okt 02, 2014 @ 19:37:23

  verbazingwekkend hoe kwetsbaar alle voorzieningen toch eigenlijk zijn!

  Beantwoorden

 10. Margreet
  Okt 02, 2014 @ 20:01:10

  thuis goed voorbereid op een avondje zonder stroom … op vakantie nog meegemaakt… een hele grote stad zonder stroom en de mensen er niet op voorbereid. Was ik even blij met mijn zaklantaarn app, kon ik in elk geval met licht naar het toilet. En in het appartement kaarsjes genoeg natuurlijk!

  Beantwoorden

 11. Greet
  Okt 03, 2014 @ 10:14:16

  Eigenaardig he, dat er nog maar weinig mensen zijn die voorbereid zijn op een uurtje, dagje of langer geen stroom en/of gas. Eigenlijk zou iedereen een petroleumstel of campingstel moeten hebben, en zaklamp en waxinelichtjes, en wat flessen water voor als het water uitvalt. Het gebeurt immers steeds vaker dat de voorzieningen haperen of stuk zijn gegaan(na jaren slecht onderhoud of door domme aannemers)
  Van mij mag er wel wekelijks een paar uur stroom uit…zou goed voor de mensen zijn om even niet achter pc,mobiel,en andere electro-gadgets te zitten. Samen een “echt” spel te doen, of (eng hoor) met elkaar praten ipv app-en.

  Groet,Greet

  Beantwoorden

  • trijnewijn
   Okt 03, 2014 @ 20:34:46

   een echt spel spelen in de winter als de stroom uit is, is een nogal utopisch denkbeeld, vind ik. Ik zit net als Liesbet ook in zone 6 en de praktische uitvoering zal toch wel iets helemaal anders zijn dan ‘aaah geen stroom, goed, dan spelen we een spel vanavond’. De afschakeling zou er komen tussen 17 en 20u net omdat dan het stroomverbruik piekt door de gezinnen-avondrush. Momenteel beloven ze ons dat we het minstens 7 dagen op voorhand zouden weten, we zullen nog moeten zien of ze zich daaraan gaan houden. Onze thermostaat zal er maar moeten voor zorgen dat ons huis tegen 16u30 al de gewenste temperatuur heeft (geen elektricititeit=geen centrale verwarming) en we hebben genoeg dekentjes in huis om het 3u zonder verwarming uit te houden, dat is geen probleem. We eten ’s middags warm, moeten dan alleen zorgen dat er al voldoende boterhammen gesneden zijn voor ’s avonds. Het zijn volgens mij niet zozeer de grote zaken (eten, warmte, licht) die moeilijk zullen zijn, maar de kleine en onverwachte. Kan ik vroeger stoppen met werken als er last-minute een onderbreking komt? Mijn werk is in Gent centrum waar afschakeling niet plaatsvindt, maar ik moet wel langs verschillende kruispunten waar de lichten niet zullen werken. Wat als er iets gebeurt tijdens de panne? Geen enkele modem werkt zonder stroom, zullen de hulpdiensten bereikbaar zijn? Hoe gaan we de koelkastkoude melk opwarmen tot kamertemperatuur voor de kindjes? Wat als er om 20u toch gèèn stroom komt? Wat als het, zoals 2 jaar geleden, van november tot maart bijna continu sneeuwt en ijskoud is? Wat als…

   Beantwoorden

   • trijnewijn
    Okt 03, 2014 @ 20:38:43

    blijkbaar ben ik het toch nog vergeten uit te leggen: ’s avonds is het in de winter donker, zeker als ook alle de straatverlichting uitvalt. Een spel spelen bij kaarslicht of zaklamplicht klinkt leuker dan het is, volgens mij. Als er niet genoeg licht is, moet het een simpel spel zijn waarbij je niet al te goed moet kunnen zien. Turen in het donker is erg vermoeiend voor je ogen…

 12. Hanneke
  Okt 03, 2014 @ 11:33:14

  Ik woon niet in een afschakelzone, maar mijn vriend wel. Je kan je wel voorbereiden met kaarsen, branders en dergelijke meer.
  Alleen stel ik me vooral vragen bij de veiligheid, kan me inbeelden dat inbraken dan zullen pieken. Of wat als je dringend ambulance/brandweer/… nodig hebt en de telefoons het niet doen?

  Beantwoorden

 13. johmar
  Okt 03, 2014 @ 13:56:53

  toch maar eens investeren in een petroleumkacheltje, want in mijn huurhuis is er geen mogelijkheid om een houtkachel te installeren, verder wel voorbereid met een petroleumstelletje, lampenolie en een flinke hoeveelheid kaarsen en lucifers en een aantal flessen water en natuurlijk altijd een volledig opgeladen mobiele telefoon voor het geval er gebeld moet worden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: