N(euro)otjes boodschappen

De Vrekken hebben heel lang een boodschappenbudget gehad van 300 euro per maand. Dat betekent dat je in een maand van vier weken 75 euro per maand te besteden hebt en in maanden met vijf weken, 60 euro per week. De laatste tijd proberen ze rond te komen van 250 euro per maand. Dus 50 of 62,50 per week. Dat lukt prima. Ze zijn nog maar met zijn drietjes want Dochter en Schoonzoon zijn inmiddels weer op zichzelf. De laatste paar weken zaten ze steeds rond dit bedrag.  Een eerder experiment om het te redden met 40 euro per week, viel toch een beetje tegen. Het kan wel, maar dan wordt het leven wel vrij sober. Ze hebben in het verleden, toen Man in de WW zat, nog soberder moeten leven en eerlijk gezegd heeft N(euro)otje toch geen zin om zich dat zelf aan te doen nu het nog niet nodig is. Hoewel die tijd helaas niet zo ver meer lijkt te zijn…

Van dat boodschappenbudget wordt wel veel gedaan: de boodschappen natuurlijk, inclusief honden- en kippenvoer, kaartjes en cadeautjes, plantjes en zaad voor de tuin etc.

Gisteren las N(euro)otje dat de zorgverzekering volgend jaar weer met een tientje per persoon per maand omhoog gaat en dat ook het eigen risico alweer stijgt. Met dit soort forse verhogingen van de maandlasten moet je wel ergens anders weer bezuinigen. Het enige waar op dit moment bezuinigd kan worden, is het boodschappenbudget…. Toch zit daar natuurlijk wel een eind aan….

Man is zzp-er en verdient al jaren hetzelfde bedrag per maand. Hij heeft zichzelf nog nooit opslag gegeven. Die ruimte is er ook niet echt. Zijn inkomen komt daardoor behoorlijk achter te lopen. Het houdt geen gelijke tred met prijsstijgingen. Bovendien ligt zijn inkomen al ver onder het minimum. Hij verdient nu met hard werken precies 7 euro meer dan hij 10 jaar geleden in de WW kreeg… Helaas zijn de maandlasten in diezelfde periode met heel wat meer dan 7 euro per maand omhoog gegaan… N(euro)otjes loon stijgt wel elk jaar maar het zijn hele kleine beetjes die niet in verhouding staan met de prijsstijgingen. Het is te merken dat de financiële ruimte in Huize Vrek steeds krapper wordt. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat het boodschappenbudget nog meer onder druk zal komen te staan.

Ze probeert dat nog steeds op te vangen door groenten en fruit van het seizoen te eten, liefst uit eigen tuin en door zich aan een weekmenu te houden. Ze gaat keurig met een lijstje de winkel in en houdt zich daar ook aan. Merkartikelen komen er niet in, ze koopt geen kant en klaar producten en weinig frisdrank en vlees. Niemand in Huize Vrek rookt.

Voorlopig houden ze zich nog aan de 250 euro per maand. Zo lang als dat kan, is het mooi.

Advertenties

7 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. hetiszoalshetis/Marga
  Aug 28, 2014 @ 08:39:27

  Het is helaas niet anders, de regering bedenkt van alles en de gewone burger kan dadelijk op ’n houtje bijten. Het interesseert ze niets want zelf hebben ze geld genoeg. Hopelijk kunnen jullie voorlopig dit budget handhaven en hoef je niet nog verder te minderen.

  Beantwoorden

 2. samantha
  Aug 28, 2014 @ 11:34:45

  Ons budget is 300 euro per maand voor een gezin met twee kinderen. Ik begin steeds meer te merken dat het gewoon bijna niet haalbaar meer is. Alles wordt zoveel duurder. We hebben nu een grotere vriezer aangeschaft met het idee meer in te vriezen als het in de aanbieding is. Vlees etc. eten wij ook al een stuk minder.

  Beantwoorden

 3. kruidigmeisje
  Aug 28, 2014 @ 16:14:50

  Neurootje, kan man of jij nog ergens iets aan de inkomstenkant doen? Out-of-the-box denken, creatief denken, enz. mag dan best.
  Advertenties op je blog toelaten? Een boekje schrijven van gebundelde consumindertips? Of een keer een werkshop consumindertips geven voor een organisatie in de buurt? Kan manlief naast z’n werk iets doen met een hobby, wat een beetje betaalt? – en wat kan uitgroeien tot een bijdrage aan de huishoudpot?
  Ik zou jullie ook op de lange termijn een lekker leven toewensen, dat leuk-sober is zoals nu.

  Beantwoorden

 4. Huisvlijt
  Aug 28, 2014 @ 17:51:37

  Balen dat de zorgverzekering weer een tientje omhoog gaat. Dat had ik nog niet gehoord. Die blijft ook elk jaar maar stijgen zeg!

  Beantwoorden

 5. Debby
  Sep 01, 2014 @ 10:26:38

  Er wordt ook in mijn huishoudentje flink nagedacht over het genereren van geld. Vorig jaar heb ik bijgebeund door een “overblijfmoeder” te zijn. Maar ik mag naast mijn wao-tje niet boven een bepaalde grens iets bijverdienen. Mijn wao stijgt (leeftijdsjaar!) ook ieder jaar een beetje. Hierdoor wordt ik door 2 euro verhoging uit een regeling gegooid die me hulp bood, want nu kom ik met 2 euro boven de inkomensgrens. En de kosten die we opvangen zijn dus hoger dan die 2 euro … ook hier is de balans helemaal weg. Het geld is eigenlijk al uitgegeven nog voor het is binnengekomen. De rek is er allang al uit. En het glas halfvol wordt steeds meer gezien als een glas half leeg. We buffelen nog wel even door … dat moet gewoon

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: