N(euro)otjes energienota

De jaarnota van de energie is binnen. De Vrekken krijgen iets meer dan 700 euro terug. Dit zit ‘m vooral in het lagere gasverbruik, dit lag 1.288 m3 lager dan vorig jaar, namelijk 3.291 m3. Het stroomverbruik was bijna gelijk, dit jaar was dat 6.338 kWh.  Vorig jaar was dat 6.344 kWh.

Deze aantallen zijn de totalen van de twee huishoudens. N(euro)otje en haar gezin bewonen een deel van de boerderij en haar Ouders bewonen een ander deel van de boerderij. Beide huishoudens zijn voorzien van hun eigen woonkamer, woonkeuken, badkamer en overige kamers. Er draaien ook twee aparte CV-systemen.  Omdat het één pand is, is er één hoofdmeterkast. En de Vrekken krijgen dus één energierekening.

Dat er zoveel moeite wordt gedaan om te besparen en dat er toch niet veel van terug is te zien qua stroomverbruik, heeft te maken met de inwoning van Dochter en Schoonzoon. Ook zij woonden hier een jaar lang en hadden hun eigen bedoeninkje meegebracht. In dat jaar heeft N(euro)otje ook geen grote wijzigingen aangebracht. De grote slagen op energiebesparingsgebied werden gemaakt vanaf de tijd dat de inwoning op zijn einde liep en daarna. Met het huidige verbruik komt de eindstand volgend jaar niet boven de 5.000 kWh uit en misschien zelfs wel veel lager. Het gasverbruik zal minimaal gelijk kunnen blijven. Vorig jaar woonden hier meer mensen en werden er meer ruimtes vaker en langer warm gestookt. Maar het was een heel zachte winter. Dit jaar wonen er minder mensen maar wordt de winter misschien weer strenger.  Ouders hebben niet altijd veel puf meer om mee te besparen, zij zijn oud, niet al te gezond, en gesteld op hun comfort.  En dat is prima. Het zijn uiteraard geen verspillers,  maar zo ver als N(euro)otje wil gaan, willen ze niet. Zoals zoveel ouderen zijn ook Ouders wat kouwelijk geworden en hebben ’s winters de CV graag op een graad of 22. Waar N(euro)otje en Man zich prima voelen bij 18 graden, zitten Ouders nog te kleumen bij 20 graden. Dat is niet de bedoeling, dus hun CV staat standaard een paar graden hoger. En ze hebben geen houtkachel. N(euro)otje verwacht dan ook dat dit jaar het absolute minimum van gasverbruik gehaald gaat worden. Daarna wordt het zaak om op dat niveau te blijven. En dat zou toch geen probleem moeten zijn.

6 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Bloem
  Jul 24, 2014 @ 09:45:06

  Wauw, dat is een mooi bedrag!

  Beantwoorden

 2. Zakelijk Bezuiniger
  Jul 24, 2014 @ 09:48:02

  Misschien een idee om je voorschot met 50 euro te verlagen? Het is natuurlijk lekker als je geld terug krijgt in plaats van bij hoeft te betalen, maar nu gebruik je de energieleverancier als spaarpot waarop je geen rente krijgt. Dan kun je beter je voorschot omlaag zetten en zo maandelijks wat meer geld over houden.

  Beantwoorden

 3. nadasurf
  Jul 24, 2014 @ 12:21:58

  Bij zo,n hoog verbruik zal ik toch maar een zonnepanelen overwegen verder sluit ik mij aan bij @ZB

  Beantwoorden

 4. grandma
  Jul 24, 2014 @ 14:27:18

  Mooi bedragje ! Voor de heb of voor de prep? 🙂

  Beantwoorden

 5. Vlijtig Liesje
  Jul 25, 2014 @ 09:07:09

  Een flink bedrag terug vind ik. Fijn zeg!

  Beantwoorden

 6. Margreet
  Jul 25, 2014 @ 20:46:40

  Neurootje wat kregen jullie veel terug! Als ik jou was zou ik inderdaad het maandbedrag verlagen en dit bedrag lekker zelf gaan sparen op een rekening die het meeste rente geeft. Succes voor het komende jaar maar weer! Helemaal goed wat je ouders doen, als je het koud hebt… de kachel aan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: