N(euro)otje oogst

Drie jaar na het plaatsen van nieuwe bessenstruiken hebben de Vrekken eindelijk lekker kunnen oogsten. Eerst leek de complete opbrengst weer ten prooi te vallen aan de vogels. Maar de opbrengst was dit jaar voor het eerst zo groot, dat de vogels hun buikjes rondgegeten hebben en daarna nog meer dan genoeg voor de Vrekken overlieten.  Dit jaar zit er geen net over de bessen. Het geeft altijd zo’n gedoe om te oogsten dat de Vrekken zich al bij voorbaat bij de leegvraat neergelegd hadden. Maar het viel dus mee. Eindelijk evenwicht in de tuin. Vogels mogen best mee-eten,  als ze ook nog maar wat overlaten… Hetzelfde gaat op voor de frambozen. Af en toe komt er een merel langs die heerlijk zit te smullen maar er blijft genoeg hangen.

De fruitbomen hangen vol. Ook deze bomen staan nu een jaar of vier en beginnen nu pas echt grote opbrengsten te geven. Het is de Vrekken inmiddels wel duidelijk dat je van een fruitboom of een bessenstruik niet direct teveel moet verwachten. Ze hebben blijkbaar een paar jaar nodig om op gang te komen.

Dit is ook het eerste jaar dat de druiven voller dan vol hangen. Ook deze zijn nu meer dan drie jaar geleden verplaatst. Het eerste jaar was het een zielige vertoning, het tweede jaar was iedereen blij dat er blijkbaar nog leven in zat, het derde jaar kwamen er een paar verdwaalde trosjes aan, en nu hangt het dus vol!

De Vrekken hebben weer waardevolle lessen geleerd. Lessen over geduld…

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Jul 17, 2014 @ 09:42:41

  Ik ga op zoek naar oude vitrages voor volgend jaar over de bessen. Het was oneerlijk verdeeld,de vogels aten meer.

  Beantwoorden

 2. wil
  Jul 17, 2014 @ 16:29:31

  daar komt nog bij dat vaak het ene jaar overvloed is en het jaar erna weinig.niet altijd maar vaak gaat het zo

  Beantwoorden

 3. Margreet
  Jul 17, 2014 @ 21:07:42

  Geduld heb je met tuinieren echt wel nodig… niet alleen met fruit, maar ook met het zaaien van het zaaigoed en het verzorgen ervan.
  Incasseren moet je ook goed kunnen, want het kan maar zo zijn dat je zaaigoed niet opkomt of doodgaat, zonder dat jij er wat aan kunt doen. Of opgevreten wordt door de slakken of ander ongedierte….
  Hahaha…. hele levenslessen door tuinieren!
  Hier wel netten over de bessenstruiken, waardoor ikzelf toch meer bessen had dan de vogels…. maar zij kregen ook wat hoor!

  Beantwoorden

 4. vlijtig met zuinigheid
  Jul 18, 2014 @ 06:52:56

  Dan moet ik nog geduld hebben. De struiken was het tweede jaar en zat maar een enkele bes aan. De appelboompjes in de oprit staan al vier jaar. Vorig jaar 3 appeltjes en dit jaar geen enkele.

  Beantwoorden

 5. Ernie
  Jul 18, 2014 @ 08:15:00

  Soms ligt het ook geheel aan de natuur. We hebben al 10 jaar een perenboom, het eerste jaar uiteraard geen peren, 2e jaar ook niet maar het 3e jaar een paar.
  Toen weer een paar jaar matig en 1x een toppertje. En nu hangen er wel 30 peren in de boom! Ik mag zeggen dit is het 1e jaar dat ik de boom afgedekt heb met een deken toen er nog nachtvorst kwam. Blijkbaar heeft het zich geloond.
  En verder moet moeder natuur maar zijn best doen (we hebben ook nog een appelboom)

  Beantwoorden

 6. Huisvlijt
  Jul 18, 2014 @ 09:34:12

  Fijn dat de vogels veel voor jullie hadden overgelaten! Wij hadden dit jaar ook lekker veel kersen. Maar wij moesten de vogels echt voor zijn.

  Beantwoorden

 7. Henriette
  Jul 18, 2014 @ 19:09:22

  Fruitbomen hebben inderdaad hun tijd nodig , maar dat geld ook voor rabarberplanten. Op het kaartje staat heel leuk in het 2-e jaar kunt u oogsten ja als je geluk hebt 2 of 3 stengels. Wij hebben een paar planten waarvan er 1 nu 5 jaar staat en die begint nu echt rabarber op te brengen . Ik laat altijd wel 2 stengels zitten , kreeg die tip van m’n vader zou beter zijn voor de plant.

  Beantwoorden

 8. gerrie
  Jul 18, 2014 @ 22:18:52

  Henriette, rabarber mag/kun je niet meer oogsten na de langste dag. Er komt dan veel meer oxaalzuur in en dat is niet gunstig voor je lijf. En je put de plant uit. Bij ons zou je zo kilo’s kunnen plukken maar het is hier; afblijven de langste dag is geweest. Geen wonder dus dat je plant niet veel opbrengt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: