N(euro)otje is niet blij met de Duitse tolplannen

Vorige week weer in Duitsland boodschappen gehaald. Hopelijk gaan de tolplannen niet door want dat zou een forse streep door de rekening zetten.

Nu gaan ze elke week naar Duitsland voor boodschappen en benzine. Soms slaan ze een week over omdat ze nog niet zo nodig hoeven te tanken. En bij gebrek aan een tandarts in Nederland, in de buurt althans, gaan ze ook daarvoor al jarenlang de grens over. Ze hebben vrienden aan de andere kant van de grens wonen.  En adresjes waar ze, de spaarzame keren dat ze uit eten gaan, in alle Duitse gemuetlichkeit kunnen genieten. En als ze naar bijvoorbeeld Enschede gaan, is het sneller en makkelijker rijden door Duitsland dan door Nederland. Er zijn leuke markten, net over de grens. En ze gaan in het zomerseizoen altijd wel een keer met een grote groep naar Duitsland, om in een gratis toegankelijk park te picknicken met vrienden. Open-tuinen-routes willen ook nog wel eens grensoverschrijdend zijn. Een dagje uit speelt zich hier al gauw af over de grens. Veel Nederlanders werken in Duitsland. En zo kan ze nog wel even doorgaan.

Het mag duidelijk zijn, N(euro)otje is niet blij met de plannen van de buren. Ze houdt de berichtgeving goed in de gaten. En als het te erg wordt, zullen de Vrekken een andere tandarts moeten zoeken, hun brandstofbudget moeten verhogen en vrienden met de fiets moeten gaan bezoeken. De Vrekken zijn natuurlijk niet de enigen die zo dol op Duitsland zijn. Als al die duizenden Nederlanders die nu ook zo vaak even de grens over gaan, daar straks allemaal mee stoppen, is dat toch een strop voor de Duitse grensstreek?

Ze hoopt maar dat ik dat geval de soep niet zo heet gegeten wordt. Maar mocht dat wel zo zijn, zal er toch een hoop veranderen. Helaas…

Advertenties

16 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Pareltje
  Jul 14, 2014 @ 21:30:48

  Naar ik heb begrepen is zo’n milieu sticker ook verplicht in Duitsland.
  Heb je misschien tips waar ik deze het beste kan aanschaffen?
  Bijna €18 vind ik echt te duur via de anwb.
  Ik ben al eens op een zondag geweest maar alles was dicht en wil ju wat beter voorbereid gaan…

  En benzine, welke is ongelood in Duitsland?
  Zoals je merkt ben ik echt een nul maar zou graag van de zomer eens een doordeweeks dagje Duitsland aandoen 🙂

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Jul 15, 2014 @ 06:07:21

   @Pareltje: zo’n milieusticker kun je inderdaad bestellen bij de ANWB. Wij hebben die nog nooit nodig gehad want die is alleen nodig voor de grote steden en die hebben we hier niet echt in de buurt. Misschien bij benzinestations? Ongelood is gewoon Super. Wij tanken altijd 95. Het heet ook wel bleifrei (loodvrij). Kijk uit met E10, daar moet je auto geschikt voor zijn. Er zijn lijsten op Internet te vinden, van auto’s waar je E10 in kunt doen.

   Beantwoorden

  • Pecunia
   Jul 15, 2014 @ 14:41:04

   Zie even bij mijn reactie. Milieusticker is 5,- bij de DEKRA.

   Beantwoorden

 2. Lot
  Jul 14, 2014 @ 22:33:41

  Het is ook nog niet duidelik op welke weg het gaat gelden, snelwegen, nationale,regionale wegen en hoe ze het gaan controleren, komen er overal tolpaspoortjes of zo ik heb er niet echt iets duidelijk over gelezen.

  Beantwoorden

 3. Sofie
  Jul 14, 2014 @ 23:29:16

  Persoonlijk denk ik dat het nog niet zo’n vaart zal lopen.
  Duitsland zou hiermee het eerste land in Europa zijn dat de tol zo extreem door zou voeren. Ik denk wel dat ze het kunnen doorvoeren voor snelwegen. Dat hebben heel veel Europese landen, maar alle “Bundesstrassen”… nee dat is niet te handhaven naar mijn idee.

  En inderdaad, het zou voor veel Nederlanders erg jammer zijn: de boodschappen en de benzine in Duitsland zijn nu eenmaal veel goedkoper!

  Beantwoorden

 4. JBR
  Jul 15, 2014 @ 06:49:00

  T’is misschien een tikje kort de bocht van mij, maar het duurste vignet (voor een heel jaar) zou toch EUR 100 kosten? Da’s niet niks, maar bespaar je niet veel meer dan EUR 100 als je met enige regelmaat in Duitsland je boodschappen doet? En voegt het dan zoveel kosten toe per uitstapje?
  Maar meer belasting/accijns/tol betalen is nooit leuk en of het dan Nederlandse, Duitse of Zwitserse is, maakt niet zo veel uit.
  JBR

  Beantwoorden

 5. Huisvlijt
  Jul 15, 2014 @ 08:47:37

  Ik hoop ook dat het niet door gaat!

  Beantwoorden

 6. kruidigmeisje
  Jul 15, 2014 @ 09:05:09

  Ik hoorde dat de duitse politie het plan zo’n onzin vindt, dat ze weigeren te controleren en bekeuringen uit te schrijven. Dus het laatste woord is hier ook in duitsland nog niet over gezegd, blijkbaar.
  sterkte!

  Beantwoorden

 7. Ellen1979
  Jul 15, 2014 @ 09:13:33

  Er is in Winterswijk een samenwerking met het ziekenhuis in Ahaus voor dotteren. Dat is nou eenmaal het dichts bijzijnde ziekenhuis dat dit kan (op 20 minuten). Een familielid zal er in aller ijl met de ambulance heengereden worden en jij moet nog eerst sparen voor je tol? Dat kan gewoon niet.

  Beantwoorden

 8. Lily
  Jul 15, 2014 @ 09:45:01

  Ik las ergens dat het voor mensen die vaak naar Duitsland gaan zo’n 80 euro per jaar gaat kosten. Dat is veel geld maar mijn vriend rekende nuchter voor dat met 1x tanken wij minimaal 8 euro besparen dus met 10x tanken is het er wel uit. Tel daar in ons geval de drank en boodschappen bij op en waarschijnlijk blijven wij gewoon met de auto gaan. Bovendien gaan wij ook wel graag in Duitsland op vakantie en ook dan is het nodig. Maar weer zo’n kostenpost is natuurlijk wel zuur!
  Daarnaast heb je hier in de buurt de draisine oftewel de fietslorrie (das een fietskarretje op treinspoor zeg maar) naar het eerste dorp over de grens, als het anders te duur wordt dan gaan we dat een paar keer per jaar doen.

  Overigens mag ik wel hopen dat Nederland snel volgt met hetzelfde geintje als dit echt door gaat. Dan mogen al die Duitsers die graag de Nederlandse kust bezoeken ook flink betalen, net als diegene die aan onze kant boodschappen komen doen (koffie en blikjes zonder statiegeld).

  Beantwoorden

 9. Hanneke
  Jul 15, 2014 @ 09:45:50

  Ik woon aan de Franse grens. In onze gemeente zijn er straten waar de ene kant België is en de huizen aan de overkant Frankrijk. Hoe gaan ze dit soort situatie oplossen? Is in theorie allemaal mooi en simpel, maar de praktijk is nog wel iets anders…

  Beantwoorden

 10. vlijtig met zuinigheid
  Jul 15, 2014 @ 10:52:46

  Ik zal ook het vignet moeten kopen en zoals Lily al aangeeft. Het vignet heb je er al snel uit. Jammer van de uitgaven, maar nog altijd voordeliger dan in Nederland. Gisteravond bij omroep Max hartelijk moeten lachen. Toen hebben ze voor de gein alle Duitsers extra laten betalen bij een of andere overtocht. Zelfs de Nederlanders vonden dit te ver gaan. Toch, zeiden ze daarna tegen de Duitsers, dat is wat jullie gaan doen, want de Duitsers ontvangen het vignet terug via de wegenbelasting en is het pure discriminatie. Alleen de buitenlanders moeten gaan betalen en dat verlangen wij nu ook van jullie. Ze begrepen de hint. Ik ben benieuwd of dit doorgaat.

  Beantwoorden

 11. Pecunia
  Jul 15, 2014 @ 14:39:45

  Er zijn twee zaken die door elkaar spelen. Het tol vignet dat waarschijnlijk na 2015/2016 gaat spelen en waar het laatste nog niet over is gezegd in het Europees Parlement. Het andere is de milieu sticker. Op internet inderdaad vrij duur, maar als je een dagje naar Duitsland gaat, kijk dan even waar over de grens de dichtstbijzijnde DEKRA zit (keuringsstation). Daar koop je voor 5 euro zo’n sticker. Wij hebben die van ons vorige week in Kleef gehaald.

  Beantwoorden

 12. Henriette
  Jul 15, 2014 @ 15:41:04

  Ook wij en vele met ons die door Duitsland moeten rijden om op hun bestemming te komen of in een buurland als Polen wonen zullen als alles doorgaat een vignet moeten kopen . Maar dat geld nu al voor meer landen . Maar een vignet kopen is niet het ergste meer schandalig vind ik het dat de bevolking zelf daar niet aan mee hoeft te doen . In veel andere landen moet de eigen bevolking ook een vignet kopen gewoon geen onderscheid maken hierin. Een vb in Oostenrijk kennen ze alleen maar 10 dgan vignetten of groter en je betaald daaar bijna 9 euro om het land door te rijden , maar daar heb je de keus om de tolweg te mijden en over de kleine lokale wegen te rijden daar is geen vignet voor nodig. Maar dan ben je vele malen meer tijd kwijt Dus kopen wij en vele met ons een vignet aan de grens. Als we naar Roe gaan hebben we 3 vignetten nodig , Oostenrijk, Hongarije waar we pinnen want met euro’s betalen ben je duurder uit en in Roe, waar we een jaarvignet hebben . Mijn vader woont in Polen en zal dus ook een vignet moeten voor Dld want anders kan hij niet naar NL komen.en zo zijn er veel mensen. Het is afwachten of het erdoor komt en zo ja dan zullen mensen een keus moeten maken .

  Beantwoorden

 13. Jennie
  Jul 15, 2014 @ 21:18:20

  Wij komen om de week in Duitsland boodschappen doen, maar als alles doorgaat zoals ze nu bedenken dan kopen we gewoon dat vignet, want dan nog kan het voor ons uit om in Duitsland onze boodschappen te halen en tegelijk even de tank vol te gooien. groetjes Jenny

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: