N(euro)otje gaat meedoen met zero-plastic-week

Van 9 tot en met 15 juni dit jaar is het zero-plastic-week. De bedoeling: een hele week geen nieuw plastic in huis halen. Dus geen champignons in een blauw bakje, geen 1,5 kilo verpakte appels, geen chips, geen frisdrank in een petfles. Maar ook: geen linzen, geen amandelen, geen kaas, geen zonnebloemolie…

N(euro)otje maakt het zichzelf natuurlijk weer niet makkelijk want de markt in het dorp waar ze zo graag haar mandje laat vullen met onverpakte groenten en fruit, kan ze niet bezoeken. Ze moet werken die dag. Dat is al één tegenvaller.

Over het werk gesproken: daar drinkt ze de hele dag door water. Hiervoor schafte ze vorig jaar een RVS half-liter-thermosflesje aan. Voorheen gebruikte ze een ooit gekocht plastic flesje dat ze maar bleef schoonmaken en opnieuw vullen. Eens in de zoveel tijd kocht ze een nieuw flesje dat ze vervolgens weer maandenlang gebruikte. Toen ze hoorde over kankerverwekkende weekmakers in het plastic van die flesjes, is ze daar heel rap mee gestopt. Maar ze wilde ook niet elke keer nieuwe flesjes moeten kopen. Leidingwater is goed genoeg om te drinken en ze vindt gebotteld water een vreemde en totaal overbodige uitgave. Ze kocht het dus alleen zo af en toe voor het flesje…. Want een glas water bij haar computer vond ze ook niet geweldig. Het zal toch een keer omgaan… Zo’n rvs thermosje is gelukkig een geweldig alternatief voor al die plastic waterflesjes en hoeft helemaal niet veel te kosten. Bij de A.ction koop je zo’n flesje voor amper drie euro.

Plastic tasjes pakt ze al jaren niet meer aan maar dan nog komt er heel wat het huis in. Zoveel levensmiddelen en basisproducten zitten verpakt in plastic dat het vrijwel onmogelijk lijkt om helemaal geen plastic meer te kopen. N(euro)otje zou echt in de verste verte geen winkel weten waar je met een blikje naartoe kunt gaan om die te laten vullen met linzen. Om maar een voorbeeld te noemen. Maar voor die ene week gaan de Vrekken het wel proberen. Linzen genoeg in huis… 😉 Alleen wel jammer van die markt… Nu zal ze toch eens moeten gaan zien hoe men reageert wanneer ze met een eigen tasje in de supermarkt komt om de appels af te wegen. Want waarom zou het gek zijn dat je je eigen verpakkingsmateriaal meeneemt?

En, doen jullie mee met zero-plastic-week? Of ben je altijd al bezig met opletten? Durf je met een bakje naar de slager om dat te laten vullen?

Advertenties

25 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Vlijtig Liesje
  Mei 27, 2014 @ 08:50:21

  Ik denk dat ik dat wel zou durven. Maar ik doe mijn boodschappen allemaal bijd e supermarkt, en daar heb je niet altijd een slager.

  Beantwoorden

 2. kniepertie
  Mei 27, 2014 @ 09:05:43

  De losse appels bij de supermarkt dat gaat prima, maar hoe je dat met brood gaat doen? 😉
  suc6

  Beantwoorden

 3. Maia
  Mei 27, 2014 @ 09:06:11

  Ik doe altijd mijn best om zo min mogelijk plastic in huis te halen, soms meer dan anders. Voor fruit en groenten bij de supermarkt had ik altijd wasnetjes bij mij, deze gebruikte ik dan in plaats van plastic zakjes. Werkt prima.
  En bij de slager en de kaasboer kwam ik aan met mijn eigen bakjes, na uitleggen van het doel vond het personeel het meestal prima.
  Ook lekkers kocht ik dan in eigen verpakking bij een kaasboer o.i.d. zoals pinda’s, noten of gedroogd fruit. Eigenlijk gaat het best goed maar je moet wel je vaste winkels hebben/ kennen. Sinds mijn emigratie mis ik dat nog een beetje en gaat het iets minder. Maar dat komt wel weer.

  Ik stoor mij vooral aan het feit dat bio producten vaak in plastic zitten en de normale variant niet. Zoals bananen, komkommers e.d. Ook de biologische havermout kan ik hier enkel in plastic krijgen, terwijl de ‘normale’ variant in papier verpakt is. Grrr..

  Beantwoorden

  • lara
   Mei 27, 2014 @ 17:44:04

   Ja dat vind ik ook zo frappant. Denk je er goed aan te doen biologisch te kopen, zit er juist méér plastic omheen dan bij de reguliere producten. Zou eigenlijk best de moeite waard zijn om uit te zoeken welke nou milieuvriendelijker is.
   Lara

   Beantwoorden

 4. inrustigvaarwater
  Mei 27, 2014 @ 09:10:43

  Ik let er altijd wel op wat ik in huis sleep. Maar als ik het verzamelde plastic aan de straat zet, ben ik absoluut niet trots. Daar zit dan weer meer in dan mij lief is.

  Beantwoorden

 5. Thea
  Mei 27, 2014 @ 09:13:56

  Ik heb altijd netjes bij me voor groente en fruit en koop het zelden voorverpakt. Voor brood kan je grotere netjes kopen maar ik bak meestal zelf. Kaas wordt bij de kaasboer in papier gewikkeld net als vis bij de visboer (het plastic draagtasje weiger ik). Bij de notenwinkel/marktkraam neem je gewoon je eigen bakjes mee van huis. De mensen die daar werken zijn niet wereldvreemd en begrijpen je redenen echt wel. Helaas komt er wel plastic ons huis binnen, manlief houdt niet van roomboter en kokosolie dus kuipjes margarine, maar ik probeer het elke week te beperken. Dat geeft (mij) meer voldoening dan een week geen plastic te accepteren en de week ervoor eventueel extra in te kopen 🙂

  Beantwoorden

 6. izerina
  Mei 27, 2014 @ 10:09:31

  Ik heb alleen maar leuke reacties,als ik met mijn netjes bij de kassa kom.Maar ik bestel ook via internet en zelfs het bio-voedsel zit daar in plastic.

  Beantwoorden

 7. lara
  Mei 27, 2014 @ 17:47:31

  Ik koop fruit en groente eigenlijk altijd wel los en neem ook bijna altijd zelf een draagtasje of mijn rugzak mee. Bij de biologische winkel (eekooplaazaa) liggen ook papieren zakjes om fruit groente maar ook dingen als koffiebonen, snoepjes, allerlei soorten ontbijtgranen en noten/gedroogd fruit in te doen.
  Verder neem ik niet zelf bakjes ofzo mee maar ik weiger meestal wel het plastic draagtasje.

  Leuk initiatief, ik ga er over nadenken al denk ik dat het heeeeel lastig voor mij wordt om helemaal geen plastic in huis te halen. Ga misschien voor een halvering ofzo 🙂 Beter iets dan niets toch?

  Beantwoorden

 8. liesbet
  Mei 27, 2014 @ 18:27:42

  Het is de eerste keer dat ik iets hoor van een zero-plastic-week…..Ik probeer het gebruik van plastiekzakjes te beperken en vroeger nam ik wel eens van die waszakjes mee om de groenten of fruit in te doen maar dat werd hier niet echt gewaardeerd en er werd gevraagd om in het vervolg een plastiekzakje te nemen zoals iedereen. Dat doe ik dus maar het plastiekzakje hergebruik ik nadien om in mijn keukenvuilbakje te hangen.
  Als ik ‘grote stukken’ koop zoals bv een bloemkool, komkommer, courgette,…. dan neem ik die mee zonder plastiekzakje maar met meerdere kleine soorten groenten of fruit is dat niet te doen.
  Ik koop bewust eieren die in kartonnen verpakkingen zitten en ga daarvoor zelfs naar een andere supermarkt. Het karton kan in de papierbak en wordt nadien gerecykleerd.
  Aan de kassa neem ik geen plastiek draagtasjes aan omdat ik mijn boodschappen altijd in mijn rugzak steek. Als ik grotere hoeveelheden koop die niet in mijn rugzak kunnen, zet ik op de bagagedrager achteraan op mijn fiets een kartonnen doos.Die kartonnen doos kan ik dan nadien nog gebruiken om oud papier in te verzamelen voor de papierophaling.

  Beantwoorden

 9. liesbet
  Mei 27, 2014 @ 18:33:48

  Vroeger gebruikte ik altijd plastiekfolie om potjes af te dekken die ik in de frigo zetten maar dat doe ik al lang niet meer. Ik heb een aantal potjes waarop een glazen deksel past en sinds ik die gebruik, verbruik ik amper nog van die plastiekfolie.

  Beantwoorden

 10. Margreet
  Mei 27, 2014 @ 20:03:54

  Meestal let ik wel goed op hoe de producten verpakt zitten die ik koop, maar soms kun je er niet om heen. Ik heb niet altijd tijd om naar de markt te gaan en in de supermarkt zitten de champignons ed nu eenmaal in plastic.Jammer! Gelukkig wordt hier in de gemeente het plastic wel gerecyceld, maar opletten blijf ik. Ik neem ook meestal zelf een tas mee, zodat losse plastic tasjes niet hoeven.

  Beantwoorden

 11. Trackback: Zero plastic week of altijd weinig plastic | Kniepertie
 12. Nina
  Mei 27, 2014 @ 21:43:32

  ik heb op de markt een keer mijn tas overhandigd om het fruit los in te doen. De koopman pakte de appels, stopte ze in mijn tas en legde die zo op de weegschaal. Het was weliswaar een linnen tas, maar absoluut geen lichtgewicht in zijn soort. Ik was zo met stomheid geslagen dat ik mijn mond heb gehouden, maar eigenlijk had ik iets moeten zeggen in de trant van: die tas heb ik al betaald hoor!!
  Plastic terugdringen prima, maar niet als ik dan extra moet betalen.
  Ik heb nu overigens een ander fruitkraam op de markt gevonden en daar kan je aangeven dat je alles in papieren zakken mee wilt nemen.
  Als ik in de supermarkt groente en fruit koop dan neem ik los mee wat ik los mee kan nemen: appels, peren, sinaasappels, winterpeen, uien, prei, courgette, etc. De witlof en andijvie gaat wel in plastic zakken mee. Ik troost mezelf met de gedachte dat we de zak recyclen en dat de zak zo dun is dat er bijna geen plastic meer aan te pas komt. Alle stickertjes van het losse spul gaat dan op de zak(ken) spinazie.

  Beantwoorden

 13. Mar
  Mei 27, 2014 @ 21:47:37

  Leuk!! Dank voor de reminder. Ik ga ook meedoen! Wel voordeel van een marktdag. En al twee jaar kom ik daar met mijn groente en fruitnetjes die ik ooit op http://www.bespaarbazaar kocht. Sinds kort gaan we ook met eigen bakjes naar de frietzaak. Mijn ervaring is dat mééstal positief gereageerd wordt. Brood laat ik in een zak van twee aan elkaar gestikte theedoeken doen. Voor mijn melk heb ik nog geen alternatief gevonden, jullie?

  Beantwoorden

  • Lara
   Mei 28, 2014 @ 20:34:05

   Bij sommige boerderijen kun je melk kopen. Dat zou je misschien in een glazen fles ofzo mee kunnen nemen. Maar als je bij wijze van spreken hartje amsterdam woont is dat niet echt een optie. Melk zou je ook nog in Tetrapakken kunnen kopen, die kunnen gerecycled worden.

   Beantwoorden

   • Mar
    Mei 28, 2014 @ 22:18:57

    leuk lara dank je voor je tips, woon in hartje rotterdam, maar blijkt aan de rand een boer te zijn waar je je meld kunt halen.

 14. Anske
  Mei 27, 2014 @ 22:53:55

  Lastig hoor zonder plastic en idd, ben telkens opnieuw verwonderd over de hoeveelheid plastic die hier elke 14 dgn in zo’n doorzichtige zak weggaat… Dank je voor de xtra reminder en in grote supermarkten kun je in ieder geval fruit en groenten verpakkingsvrij aanschaffen…

  Beantwoorden

 15. Anske
  Mei 27, 2014 @ 23:06:37

  Mar, melk kun je toch in glas aanschaffen bij de bio-super?
  Als er een zuivelbedrijf bij jou in de buurt is, dan zou je ook daar met de veehouder kunnen afspreken dat je op een vast af te spreken moment in de week langskomt om zuivel af te nemen.
  Dat kan dan worden meegenomen in een pan of iets dergelijks… Op natuurkamp deden we dat wel eens. Persoonlijk vind ik het voor ons tweetjes teveel rompslomp maar als je een huishouden hebt met melkfanaten – al dan niet samen met de buren – dan zou het best wel kunnen schelen in je budget! Oh, ja, en dan zul je de melk wel moeten koken voordat je het gaat consumeren…

  En dank voor de tip http://www.bespaarbazaar.nl

  Beantwoorden

 16. Ellen
  Mei 28, 2014 @ 07:21:55

  Hier wordt het in de supermarkt ook niet gewaardeerd als je je eigen zakjes meeneemt voor fruit en groente. Dus prop ik zoveel mogelijk in één zakje met daar dan gewichtstickers op maar nu wegen ze alles aan de kassa dus moet ik het wel apart doen. Grote dingen (tros bananen,…) doe ik niet in een zakje maar appels enz wel. Voor mijn verhuis naar een andere gemeente nam ik ook altijd mijn eigen bakjes mee naar de slager maar de deze wil het niet doen voor de hygiëne. Jammer!

  Beantwoorden

  • Lara
   Mei 28, 2014 @ 20:38:58

   Bij de supermarkt heb ik er altijd een beetje scheidt aan. Ik leg zonder blikken of blozen 6 losse appels, 3 losse pruimen, een tros bananen en een paar sinasappels neer. Moeten ze wat meer moeten doen. Jammer dan voor ze. Ik heb weer 4 plastic zakjes uitgespaard.

   Wel raar dat je slager het vlees dat je koopt vanwege hygiene niet in jouw eigen bakjes wil doen. Het is toch jouw vlees?? Hij hoeft het toch niet in die bakjes in zn vitrine te leggen.

   Misschien moet je iets assertiever zijn 😉

   Beantwoorden

 17. grandma
  Mei 28, 2014 @ 09:20:00

  Ik koop mijn groente en fruit bij een groenteboer die er niet raar van opkijkt als ik geen plastic tasje wil , Ik neem mijn rieten tas of sleurkarretje mee en daar mogen ze alles na het afwegen in doen. Champignons kun je daar ook los kopen en gaan in een papierenzakje mee. Op de markt bij de biokraam kijken ze zowiezo niet gek op als je met waszakjes oid aankomt. Brood wordt los verkocht en meegenomen in een papieren zak. Bij de kaasboer hebben ze ook karnemelk te koop. Die vullen ze in je zelf meegbrachte flessen of emmertjes. Helaas bio karnemelk zit in een pak. en de biogroente in de super ook ( hoewel bij de ah kun je het ” plastic van bio groente” in de gft doen) koffie zit alufolie ook zoiets. Ik heb zelf een plastic broodbakje. En de diepvriesgroente/vlees doe ik ook in diepvrieszakjes…weet jij een alternatief voor diepvrieszakjes?

  Beantwoorden

  • MammaM
   Mei 28, 2014 @ 09:41:31

   Ik gebruik grote glazen potten van honing of jam – die kunnen prima in de vriezer. Bij de b.lokker zijn er vierkanten glazen bakjes met een blauw plastic deksel te koop – wel jammer van het deksel. Weckpotten doen het ook erg goed.

   Beantwoorden

 18. johmar
  Mei 29, 2014 @ 07:52:47

  helemaal plastic loos is nog steeds niet echt haalbaar,maar probeer het gebruik wel terug te dringen, helaas geen bio winkel in de buurt en dus blijven er dingen over die je toch in plastic moet aanschaffen, en wat er wel aan plastic binnenkomt , probeer ik her te gebruiken en daarna gaat het in de plastic afval container

  Beantwoorden

 19. Maaike
  Jun 05, 2014 @ 13:13:46

  Ook ik leg al mijn fruit los op de band. En of het nu 1 soort is of 10 ik trek me niks aan van het commentaar. Mijn slager is er nu wel aan gewend als ik met mijn eigen bakjes aan kom zetten, maar daar heeft hij ook aan moeten wennen.

  Helaas geen melkboer bij ons in de buurt anders was ik allang gegaan. Heerlijk echte verse melk.

  Een andere boer bij mij in buurt verkoopt wel eieren, groenten, fruit. Gaat bij mij ook allemaal los in de fietstas of in mijn eigen boodschappenmandje.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: