N(euro)otje en de zielige kip

Ze weet blijkbaar haar vrije dagen goed uit te zoeken want deze week is ze helemaal vrij! En Man,  wat een prachtig weer is het al. De ramen en deuren staan al vanaf vanmorgen vroeg open, de moestuin schreeuwt om aandacht, en N(euro)otje is er helemaal klaar voor!

Enige minpuntje is dat ze gisteren besloten heeft dat een van de kippen toch echt uit haar lijden verlost moet worden. Deze kip overleefde een aanval van een roofvogel maar raakte hierbij gewond aan haar rechterpoot.  De poot is genezen maar ze is wel kreupel gebleven. Na het een tijdlang aangezien te hebben is de conclusie dat het gehinkel en gefladder van deze kip haar nou niet bepaald een kipwaardig bestaan garandeert. Bovendien is ze sinds de aanval vrijwel nooit meer buiten in de ren gekomen. Ze is gewoon doodsbenauwd gebleven. Vaders en N(euro)otje pakken haar wel eens op om buiten neer te zetten maar ze weet zich steeds, met de nodige moeite, weer naar binnen te wurmen. En dat gehinkel gaat haar steeds moeilijker af. Een kip kan nog een redelijke leeftijd bereiken. Tien jaar behoort tot de mogelijkheden. Deze kip is net twee jaar oud.

Vaders had het over de nek omdraaien. De held, want zelf zal hij dat niet kunnen… 🙂  N(euro)otje vraagt liever haar vriendin die als meisje van vijf jaar in Suriname al leerde om kippen te slachten en die het werkelijk zo snel doet dat je amper de tijd krijgt om met je ogen te knipperen. Vorig jaar slachtte ze nog zes haantjes hier in de tuin. Die vriendin heeft wel zin om nu met vijf kilo kip naar huis te gaan. Dus, het einde is nabij voor Mankie,  de enige kip in alle jaren die een naam gekregen heeft…

Hard? Nee, zelfs N(euro)otje, die toch al meer dan dertig jaar vegetariër is, op een enkel stukje vis na dan…., kan hier prima mee leven. Het is diervriendelijker dan het beestje nog jaren te laten stumperen.  En het zal prima vlees zijn, zonder antibiotica en andere rommel. En het is zo ongeveer het tegenovergestelde van de plofkip in de supermarkt. Vaders wil er niet van eten, die heeft liever die anonieme plofkip. En dat snapt N(euro)otje nou niet…

Hebben jullie ervaring met het slachten en eten van je eigen pluimvee? Dat was tot enkele tientallen jaren geleden toch heel normaal? Heeft de zelfbedienings-consumptiemaatschappij ons soft gemaakt? En voor wie denkt dat N(euro)otje vegetariër is geworden omdat ze het zo zielig vindt om beestjes te eten, hier een grote ontboezeming: ze vindt het helemaal niet zielig, mits het beestje in kwestie een normaal leven heeft kunnen leiden en goed verzorgd is geweest. Varkensflats en megastallen, kortom de manier waarop al jaren en jaren aan de alsmaar stijgende vraag naar vlees wordt voldaan, zijn voor haar reden geweest om geen vlees meer te eten. Niet het eten van vlees op zich. En juist de vleeseters in Huize Vrek willen Mankie maar in leven houden omdat het zo zielig zou zijn om haar dood te maken… Maar de vegetariër in Huize Vrek heeft gesproken: Mankie wordt uit haar lijden verlost en verorberd door een stel mensen die dit vlees heel erg kunnen waarderen.  En daar heeft N(euro)otje vrede mee.

 

Advertenties

9 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Mei 19, 2014 @ 08:59:12

  Een dier uit zijn lijden verlossen is juist meelevend. Wij reden ooit een haas aan,die verlamd bleef liggen. Het was moeilijk,maar mijn man hielp het dier. Aleen meenemen kon niet.

  Beantwoorden

 2. loesje
  Mei 19, 2014 @ 10:04:16

  Prima oplossing. De meest diervriendelijke keus.

  Beantwoorden

 3. Siebrie
  Mei 19, 2014 @ 10:05:18

  Ik kàn een kip slachten, dat heb ik ooit op een overlevingskamp geleerd. Ik doe het alleen nooit.

  Het vlees dat ik eet komt meestal van de biologische slager (en niet van de supermarkt/fabriek/megastal).

  Beantwoorden

 4. Anna
  Mei 19, 2014 @ 16:56:12

  Hier hetzelfde gevalletje gehad, kip gepakt door een roofvogel en helemaal verlamd gebleven, kon niet meer staan of zitten of lopen, lag op haar zij in ons Ziekenboeg hokje , na 3 dagen besloten we dat het genoeg was, kip ging steeds meer achteruit (kon niet meer eten en drinken) , maar hier geen vriendin die dat durft.
  Ik heb het geprobeerd , echt, maar ik kon het niet, wist niet dat ik zo’n watje was.
  gelukkig was man iets heldhaftiger, maar het koste hem ook moeite
  Kippen zijn zo leuk

  Beantwoorden

 5. Lara
  Mei 19, 2014 @ 18:50:21

  Ik denk ook dat je de juiste beslissing hebt gemaakt.
  Waarom ben je eigenlijk niet overgegaan op biologisch vlees ipv helemaal vegetarier te worden? Niet bedoeld als kritiek hoor, maar omdat je zegt dat je het vooral deed om de megastallen enzo.

  Beantwoorden

 6. Margreet
  Mei 19, 2014 @ 20:01:02

  Een kip moet wel een kipwaardig bestaan kunnen hebben natuurlijk! Dan beter uit haar lijden (laten) verlossen dan zo door hinkelen en weer naar binnen vluchten. Fijn dat je een vriendin hebt die dat kan! Ik weet niet of ik het zelf zou kunnen… en inderdaad vroeger best eens gezien hoe een kip of een anders beest snel uit zijn lijden werd verlost. Heb ook wel geholpen met het plukken van een kip of het schoonmaken van een vis….

  Beantwoorden

 7. Henriette
  Mei 19, 2014 @ 21:11:44

  Het dier laten lijden is veel erger. Mijn vader slachten vroeger thuis altijd de kippen en ook konijnen. De kippen werden opgegeten en de konijnen gingen naar de poelier. In Roemenië waar we vaak komen is het normaal om je kippen te slachten , maar ook een varken houden en dan slachten is daar normaal. Wij waren van de winter bij vrienden te eten en kregen daar Goulash met varkensvlees met soms nog het bot erin van het eigen varken van die mensen. In Nederland is dit niet meer voor te stellen haast dat je je eigen kippen slacht maar in veel landen is dat nog normaal.

  Beantwoorden

 8. grandma
  Mei 22, 2014 @ 16:04:23

  Wij slachten wel onze eigen kippen, we hebben elk jaar kuikens en daar zijn veelal ook haantjes bij. Ik heb daar geen moeite mee. Ze hebben het naar hun zin gehad en ik weet wat ze zoal hebben gegeten. We proberen zoveel mogelijk zelfvoorziend te leven, je eigen beesten eten als je vlees wilt hoort daar dan gewoon bij.

  Beantwoorden

 9. Mar
  Jun 28, 2014 @ 15:48:58

  Mijn oudste kipje is nu 12! Ze legt al jarenniet meer maar ziet er nog wel mooi uit.
  De kipjes hier blijven leven tot dat ze zelf dood neervallen. Een keer een buurman gevraagd of hij een zieke kip wilde “helpen”. Haar binnenkant lag naar buiten , wat mis gegaan met een ei leggen? Zo zielig! Gelukkig was ze zo uit haar lijden verlst. Maar zelf durf ik dat niet. Ben geen held!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: