N(euro)otje heeft het druk…

Erg druk. En ze is gewoon al langere tijd zo’n beetje bekaf.  En zo komt het dat ze de laatste tijd enorme gaten laten vallen in haar blog. Misschien is alles ook wel al eens geschreven na ruim zes jaar…

Maar voor vandaag ging het weer als vanzelf….

Het stroomverbruik in Huize Vrek is altijd een dankbaar onderwerp, getuige ook de reacties die er vaak op komen. En het verbruik daalt nog steeds…. Echt waar. Het gezamenlijke verbruik van de twee huishoudens is inmiddels gezakt tot rond de 90 kWh per week. Tot een paar maanden geleden was dat 150 kWh. 60 kWh per week naar beneden…? Ja, het klopt echt. Hoe dan? Oké,  daar komt -ie:

Een van de meest besproken beslissingen, ook in de kennissenkring, is het uitzetten van de koelkast. Het leven zonder zo’n apparaat werd als zo voorwerelds beschouwd dat het wel ongezond moest zijn. Wel, de Familie Vrek heeft nog steeds geen voedselvergiftiging opgelopen en wat ook een vreemde bijkomstigheid is: ze gooien minder weg dan voorheen. Er wordt anders ingekocht want bij het boodschappen doen wordt er terdege rekening mee gehouden dat er geen koeling meer aanwezig is. Verder kan het meeste het hele jaar rond gewoon in de kelderkast bewaard worden. En wanneer er iets gekocht wordt dat echt koeling nodig heeft, is daar de onvolprezen koelbox met vrieselementen.  Het uitzetten van de koelkast leverde een onmiddellijke besparing op van ruim 30 kWh per week….. Het apparaat bleek niet goed ingebouwd te zijn, de warmte niet kwijt te kunnen en daardoor een ware energievreter te zijn geworden. Het probleem kan dus vrij simpel opgelost worden door voor extra ventilatie te zorgen. Maar de Vrekken zijn inmiddels zo gewend aan het koelkastloze bestaan dat ze daar eigenlijk niet zoveel zin in hebben…

Daarnaast werden de drie overgebleven losse vriezertjes vervangen door twee hele grote A+++ modellen. En dat bleek ook nog de nodige kilowatts te schelen.

Verder werden er nog een paar led-lampen aangebracht. Er zijn nu bijna alleen nog maar spaar- en ledlampen in Huize Vrek. In het pottenkijkertje op de wc zit nog een ouderwetse gloeilamp. Zodra dat lampje het begeeft, komt daar ook een energiezuinigere variant in.

Wat ook een verschil maakte, maar dan voornamelijk in gasverbruik was het vertrek van Dochter en Schoonzoon. Een paar maanden geleden kregen ze eindelijk een woning. Ze hebben iets meer dan een jaar ingewoond in Huize Vrek.

En nu ze het over gasverbruik heeft: de zachte winter heeft ook wonderen gedaan voor de rekening. De Vrekken moeten nog twee maanden tot hun jaarnota maar op dit moment zitten ze nog 1.500 m3 onder het verbruik van vorig jaar. Dat maken ze vast niet meer op in die acht weken….

Al met al ziet het er naar uit dat ook deze week het stroomverbruik niet boven de 90 kWh gaat uitkomen. En dat gaat natuurlijk leuk schelen op die jaarrekening. N(euro)otje zit al handenwrijvend klaar. Laat maar komen die rekening!

 

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. grandma
  Mei 01, 2014 @ 08:53:55

  Whooo wat zullen jullie veel terug krijgen en lagere maandlasten, heerlijk !

  ennu niet stoppen met bloggen hoor ! Beter af en toe een blogje dan helemaal géén!!

  liefs grandma

  Beantwoorden

 2. nada surf
  Mei 01, 2014 @ 09:23:36

  Blijf 90 Kw/h per week nog veel vinden. En toch moet je uitkijken dat je bij volgende echte winter niet nat gaat met je nieuwe voorschotbedrag.

  Beantwoorden

 3. Bieke
  Mei 01, 2014 @ 09:31:00

  Neurootje zo,n beetje bekaf is echt niet normaal hoor voor iemand van ongeveer 50.
  heb je een idee hoe jij je energiehuishouding weer wat kan verhogen?

  Beantwoorden

 4. Lara
  Mei 01, 2014 @ 10:29:42

  Meen gelezen te hebben dat het direct vervangen van een gloeilamp voor ledlamp (ook als de gloeilamp nog niet stuk is) altijd loont ivm de stroombesparing.

  Beantwoorden

 5. spaarmoeder
  Mei 01, 2014 @ 10:38:16

  Wat fijn! Kijk dat levert wat op!

  Beantwoorden

 6. Thuisblijfmommy
  Mei 01, 2014 @ 15:36:44

  ik miste je al in blogland 🙂
  Fijn om te horen dat je het energieverbruik zo goed onder controle hebt gekregen!
  Zo kan het zeker lonen om af en toe (voortijdig) een oud apparaat te vervangen voor een nieuw en energiezuinige variant.

  Beantwoorden

 7. vlijtig met zuinigheid
  Mei 01, 2014 @ 19:11:12

  Ik heb dit gehad met het uitzetten van de 2e diepvries. Ook een oudje. 21 jaar. Scheelt mij echt waar 20 kwh per week. Ik kan het gewoonweg niet geloven dat één diepvries zoveel scheelt, maar de harde cijfers liegen er niet om. Ik dacht nergens meer te kunnen besparen en zie daar, 20 x 52 weken is ruim 1000 kwh.
  Ook ik verkneukel mij al over de jaarnota, Maar ik ben pas 2 maanden op weg met het nieuwe jaar.

  Beantwoorden

 8. Margreet
  Mei 02, 2014 @ 20:52:54

  Fijn dat het zo goed gaat met het energiegebruik naar beneden bij te stellen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: