N(euro)otjes stroomverbruik

Het stroomverbruik daalt gestaag in Huize Vrek. Natuurlijk komt dat voor een deel doordat er steeds later lampjes aan gaan omdat het nu eenmaal steeds een beetje langer licht blijft. Maar dat is elk jaar zo en toch daalde het stroomverbruik voorheen niet… En dat terwijl er toch een behoorlijk grote vriezer werd aangeschaft. Wel eentje met een A+++ label… Alleen…., hadden de Vrekken zich toch een beetje verkeken op de 360 liter inhoud van de kast. En ging de inhoud van de drie kleintjes er slechts met een hoop passen en meten in…. En hebben de Vrekken (echt waar….) toen besloten dat er nog een vriezer bij moest komen…. En nu staan er dus twee…. Een voor N(euro)otje en Man en één voor Ouders. Maar wel twee met een A+++ label… 🙂  En natuurlijk ter vervanging van drie kleine energieslurpers… En: het stroomverbruik is toch gedaald! Kun je nagaan wat die drie kleine vriezers verbruikten…

Natuurlijk is er heel wat over gesteggeld, wel of niet nog eentje erbij. Uiteindelijk gaf de vriesruimte de doorslag. Want zo makkelijk als N(euro)otje en Man zonder koelkast leven, zo dol zijn de meeste bewoners van Huize Vrek op een vriezer. Al is het alleen maar voor het bewaren van oogstoverschotten. Natuurlijk wordt er ook geweckt en gedroogd maar vriesruimte is toch ook best handig. En N(euro)otje mag dan een voorvechtster zijn van vereenvoudigen op het gebied van verbruik maar ze weet ook wanneer ze even op moet houden. Het leven zonder koelkast wordt nog geaccepteerd (Man vindt het allemaal best en Zoon accepteert het met een hoop gemopper…). Leven zonder een vriezer is echter voor sommigen in Huize Vrek een paar reuzenstappen te ver. N(euro)otje accepteert dan haar verlies maar dan moet het dus wel het meest energiezuinige exemplaar worden.

Hoe dan ook, tot een paar maanden geleden hadden ze vier verschillende vriesruimtes (drie losse onderbouwvriezers en een vriesgedeelte van drie lades in de koel/vriescombi), nu nog twee. Alleen deze twee hebben meer inhoud tegen minder stroomverbruik. De Vrekken zijn er dus dik tevreden mee.

De tweede nieuwe vriezer is iets minder dan anderhalve week geleden ingeschakeld en heeft daarna bijna de hele dag dubbel gedraaid met de laatste van de kleine vriezers. ’s Avonds is de laatste bevroren waar overgeheveld en ging de stekker van de kleine vriezer eruit.

Ondertussen bleek het weekverbruik van de twee Vrekkenhuishoudens gedaald te zijn tot onder de 100 kWh, namelijk 97 kWh. En vorige week, de eerste week waarin de twee nieuwe vriezers volledig hebben gedraaid, daalde het verbruik voor de twee huishoudens samen zelfs tot 91 kWh!!! De laatste jaren lag het weekverbruik gemiddeld (voor de twee huishoudens samen) tussen de 140 en 150 kWh…

N(euro)otje kan dus tevreden zijn: de andere Vrekken hebben voor deze besparing niet hoeven in te leveren op luxe en toch wordt er flink bespaard.

 

6 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicole
  Apr 22, 2014 @ 08:19:51

  hahaha ik vind het iedere x weer super om te lezen wat jij allemaal verzint en doet om zuinig te leven heb hier zelf ook wat anders bedacht ga een stoomkoker kopen op stroom ja dat wel maar dat gaat me zoveel gas schelen dat ik denk dat dat vele malen goedkoper kookt hier voor mij heb geen houtkachel of iets nl woon in een huur rijtjes huis dus kan niks anders 😛

  ga zo door ik lees het met heel veel plezier

  groetjes

  Beantwoorden

  • liesbet
   Apr 22, 2014 @ 09:13:39

   Nicole, ik denk dat koken met een stoomkoker je duurder zal uitkomen of koken op gas omdat dergelijk toestel toch wel vrij veel elektriciteit verbruikt. In de winterperiode, als er verwarming nodig is, zal het koken op gas volgens mij zelfs nog voordeliger zijn aangezien de warmte geproduceerd bij de verbranding van het gas de temperatuur in de keuken toch ietwat zal verhogen en dan moet je verwarming misschien minder opstaan.

   Beantwoorden

 2. nada surf
  Apr 22, 2014 @ 09:31:59

  Maar die 2 Kw per week verbruik die je eerder opgaf ga je niet halen per vriezer ook niet met een nieuwe A+++ van 360 liter.

  Vandaar mijn opmerking vrieskist zijn groter en zuiniger want onze 300 liter A++ is 5 jaar oud maar wel stuk zuiniger 🙂

  Beantwoorden

 3. Huisvlijt
  Apr 22, 2014 @ 12:13:51

  Goed zeg! Fijn dat je zo’n resultaat ziet van je inspanningen.

  Beantwoorden

 4. vlijtig met zuinigheid
  Apr 22, 2014 @ 13:45:20

  Ik weet ook niet wat mij overkomt. Heb echt een 20 kwh stroom per week minder. Ik wist niet dat mijn oude diepvriezer zoveel stroom slurpte. En de oude koelkast staat nu ook definitief uit. Misschien eens een keer nog met een feestje, maar dat betwijfel ik.

  Beantwoorden

 5. Margreet
  Apr 22, 2014 @ 20:06:46

  Neurootje wat fijn dat zoiets dan gelijk zich weer terugbetaald in een lagere energierekening! Ga zo door!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: