N(euro)otjes besparingstipjes

N(euro)otje is natuurlijk helemaal blij met de energiebesparing die het uitzetten van de koelkast oplevert. Maar ze zou geen Vrek zijn, als ze nu op haar lauweren zou gaan rusten. Ze hoopt het totale stroomverbruik van de twee huishoudens ooit onder de 5.000 kWh te krijgen. Met het huidige gemiddelde verbruik is dat beslist mogelijk. Ruimschoots. Voor dit jaar vindt ze het geweldig dat het verbruik ongeveer gelijk blijft aan dat van vorig jaar. (Dat lag rond de 6.300 kWh). Immers, ze hadden wel het hele jaar Dochter en Schoonzoon erbij en hoe je het ook wendt of keert, zo’n inwoning kost nu eenmaal meer stroom. De verwachting was in het begin dan ook dat het energieverbruik fors boven dat van vorig jaar zou uitkomen. Dat zou ook helemaal niet erg zijn geweest, het was een bijzonder gezellig jaar. Maar dat de extra ingecalculeerde kosten nu toch gaan meevallen, is natuurlijk een enorme prestatie.

Vorig jaar werden er nog standen van 140 kWh per week genoteerd met uitschieters naar 150…, en waren de Vrekken blij als ze eens een week onder de 130 zaten. Nu is de stand gemiddeld genomen, 100 kWh per week. Een aanmerkelijk verschil dat ze ook in positief opzicht in de portemonnee zullen gaan voelen.

Nou is het uitzetten van de koelkast voor velen een paar reuzenstappen te ver maar er zijn ook heel veel kleinere besparingen, voor gas en electra, die wat makkelijker zijn uit te voeren:

 • kook in één keer een hele ketel (waterkoker) water en giet dit in een thermosfles. Zo kun je de hele dag door steeds een lekkere kop hete thee maken zonder voor iedere kop stroom te moeten gebruiken. N(euro)otje gaat hierbij nog een stap verder: ze kookt het water in een fluitketel op een petroleumstel of op de houtkachel.
 • ze ontdekte een manier om nog wat zuiniger te stoken: in plaats van ’s morgens de thermostaat van de CV in één klap naar 17 of 18 graden te laten springen, werkt ze nu met stapjes van 2 graden. Dus de thermostaat 2 graden hoger zetten dan de temperatuur in de ruimte. Dit stookt zuiniger dan de thermostaat direct de gewenste 4 of 5 graden hoger te zetten.
 • een hele bekende tip maar nog niet iedereen schijnt het te doen: de thermostaat ruim een uur voor het naar bed gaan al lager zetten.
 • thermostaatkranen op de radiatoren goed instellen. Zoon heeft de neiging het ding constant op 5 te laten staan, dat is zo ongeveer saunatemperatuur. Als Zoon de deur uitgaat, moet hij eerst de thermostaatknop terug zetten naar 2.
 • geen thermostaatknop op de radiator in de ruimte waar de thermostaat hangt! Deze tip kreeg N(euro)otje enkele jaren geleden van een installateur.
 • een tip voor Dochter (hopen maar dat de laiverd het leest): als je dan toch een waterkoker gebruikt, een beetje redelijk gepaste hoeveelheid water koken… 🙂 Dochter heeft namelijk de neiging de waterkoker helemaal te vullen voor slechts 1 kopje thee. Er past 1,7 liter in het ding….
 • voordat je de thermostaat ’s morgens wat hoger zet, eerst alles goed ventileren door een minuut of tien even alles lekker open te zetten. Hiermee werk je het vocht in de lucht weg en drogere lucht is makkelijker en dus sneller te verwarmen.
 • N(euro)otje en Man hebben in de tijd waarin de bomen tot aan de hemel groeiden, een inductiekookplaat aangeschaft. Het is een geweldige uitvinding, echt waar maar met de huidige energieprijzen vindt ze het toch niet zo leuk meer. Daarom (en dat vindt ze wel leuk… 🙂 ) kookt ze veel op de petroleumstellen en ’s zomers kokkerelt ze ook veel buiten. Op een simpele barbeque kun je ook de heerlijkste gerechten bereiden. Ooit pizza van de bbq gegeten? Kan echt.
 • Een oeroude tip waar menigeen soms nog moeite mee heeft: lichten uitdoen als je een ruimte verlaat. Zoon had vorige week een vriend te logeren. Toen N(euro)otje geheel per ongeluk midden in de nacht wakker werd, bleken er overal lampen te branden. De hele route van de voordeur tot aan de slaapkamer… Vuistregel is dat als je meer dan drie minuten een ruimte verlaat, het loont om het licht uit te doen en opnieuw aan te doen als je er weer terugkomt. Hoewel N(euro)otje zich nu ineens bedenkt dat deze regel is uitgevonden in het gloeilamptijdperk. Misschien dat die nu niet meer opgaat met de huidige LED-verlichting… Maar ze blijft er toch maar bij: als je ergens niet bent, hoef je het ook niet te verlichten.
Advertenties

17 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Huisvlijt
  Feb 28, 2014 @ 08:57:59

  Die laatste tip van de lichten uit doen achter je, vinden mijn kinderen ook erg moeilijk…

  Beantwoorden

 2. Jacqueline
  Feb 28, 2014 @ 09:10:46

  Wij hebben thermostaatknoppen op elke radiator, dat was al toen wij in ons huis kwamen wonen. De thermostaatknoppen in de woonkamer staan nu gewoon op maximaal, dat kan dus ook. Tenslotte regelt de kamerthermostaat daar de temperatuur. Maar inderdaad, als we daar geen thermostaatknoppen hadden gehad, dan hadden we ze zeker niet aangeschaft. Nu hebben we ze uit gemak maar laten zitten.
  Ik zou graag meer willen weten over hoe je pizza op de barbecue bakt – lijkt me wel iets om komende zomer eens te proberen. En man ook blij, hij wil altijd graag barbecuen (en pizza gaat er ook wel in 🙂 ).

  Beantwoorden

 3. Maia
  Feb 28, 2014 @ 09:18:37

  Ik heb ooit ergens gelezen dat als je meer dan een liter water wilt koken dat je dan beter een fluitketel/pan op een gaspit op kunt warmen. Alles onder de liter is zuiniger met een waterkoker. In het geval van elektrisch koken, is de waterkoker altijd zuiniger.

  Wij zitten op ongeveer 1400-1500 kWh per jaar met twee personen. Dat is inclusief elektrisch koken en zelf brood bakken. En ik ben ook werkloos geweest in deze periode, dus daardoor is het verbruik ook nog wat hoger.

  Beantwoorden

 4. Tineke Brehm
  Feb 28, 2014 @ 11:24:15

  Ik heb in de hal en in de berging bewegingsmelders aangebracht, deurdrangers, en in de keuken brandt een led-lampje. Zo bespaar je ook het een en ander en je hoeft er niet op te letten.

  Beantwoorden

 5. pa3cvq65
  Feb 28, 2014 @ 12:55:41

  Die 6300 kwh voor hoeveel personen was dit?
  En hoeveel apparaten heb je in gebruik / aan staan.
  Wij hebben 2013 4311 kwh verbruikt voor 5 personen. In de laatste week vh jaar is dochterlief op kamers gegaan. Een persoon minder zullen wij dit jaar dan ook gaan merken.

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Feb 28, 2014 @ 13:11:29

   @pa3cvq65: dit was het verbruik van twee apart draaiende huishoudens met in totaal 5 volwassenen. Dit jaar zal het verbruik ongeveer hetzelfde zijn maar toen woonden we hier met zeven volwassenen.

   Beantwoorden

   • Ernie
    Feb 28, 2014 @ 15:14:42

    als je 6300 deelt door 2 huishoudens dan is het een ‘normaal’ verbruik. Ik was er gewoon benieuwd naar. En wat ik ook al verderop gelezen heb, je hebt een grote woning, telt ook mee.

 6. nada surf
  Feb 28, 2014 @ 13:02:59

  besparing tips van iemand die jaarlijks meer dan 6300 kw/h per jaar heeft verbruikt 🙂 Zal inhoudelijk er maar niet op in gaan 🙂

  Beantwoorden

  • n(euro)otje vrek
   Feb 28, 2014 @ 13:09:08

   @nada surf: ik heb het al vaker gezegd; dit is het verbruik van twee huishoudens in 1 boerderij. Vrijstaand, oud, en zes, zeven keer groter dan de gemiddelde Nederlandse woning. Ik vergelijk ons verbruik niet met dat van een rijtjeshuis uit de jaren negentig. Dat is appels met peren vergelijken.

   Beantwoorden

   • nada surf
    Feb 28, 2014 @ 17:30:57

    Onze woning is 145 M2 x 7 = 1015 m2 dan hebben jullie een hele grote boerderij 🙂

    Heb ook vrienden die wonen ook in 700 m2 boerderij en hebben lage verbruik cijfers.

    Ik denk ook niet dat grote van woning doorslaggevend is in verbruik. Aantal personen heeft meer invloed en wij zijn met meer en redden het met 2000 kWh per jaar.

    Pak deze eruit :

    •voordat je de thermostaat ‘s morgens wat hoger zet, eerst alles goed ventileren door een minuut of tien even alles lekker open te zetten. Hiermee werk je het vocht in de lucht weg en drogere lucht is makkelijker en dus sneller te verwarmen.

    Nee, kunst is juist hele dag een goede ventilatie ook met het stoken zo blijft het binnen klimaat gezond en stook je het zuinigst.

   • lara
    Feb 28, 2014 @ 19:13:03

    Wauw Nada Surf, volgens mij jij echt fantastisch! Heb je ook een blog? Kunnen we misschien wel van leren

  • Free BeeZ
   Feb 28, 2014 @ 17:30:16

   @ nada surf: Ik denk dat je er ook niet inhoudelijk op in kàn gaan als je de inhoud niet kent 🙂

   Beantwoorden

  • Diana
   Mrt 07, 2014 @ 14:17:07

   Nada Surf u hoeft de blog natuurlijk niet te lezen.

   Beantwoorden

 7. Thuisblijfmommy
  Feb 28, 2014 @ 14:41:58

  Leuke tips. Wij hebben zelf een keramische kookplaat. Ik vraag me af of energiebesparing bij het koken op petroleumstelletjes (met lampolie) opweegt tegen de prijs van lampolie…
  Hoewel, het koken op petroleum geeft natuurlijk ook extra warmte af.

  Beantwoorden

  • Danielle
   Feb 28, 2014 @ 15:59:32

   Halve liter lampolie ca. 80 cent. Heb ik mijn 3 pits petroleumstel minimaal 21 uur op kunnen laten branden om 3x overheerlijk draadjesvlees op te kunnen maken. Dat doet mijn inductie kookplaat echt niet zo goedkoop! Petroleumstel was een verjaardagscadeau. Wel een beetje prijzig voor 30 euro maar ik wilde heel graag een oranje. Goedkoper zijn ze zeker ook te vinden.

   Beantwoorden

   • nada surf
    Feb 28, 2014 @ 17:34:10

    Nee, maar een gasfornuis wel en produceert bij lange na niet zoveel vocht dus je moet ook goed luchten met zo’n petroleumstelletje en is met huis met vol met kinderen ook geen aanrader.

 8. Danielle
  Feb 28, 2014 @ 21:22:20

  Helaas hier geen gasaansluiting dus verplicht aangewezen op koken op stroom. Anders was er zeker een gasstel gekomen. Mijn jongste is 7,5 en het petroleumstel staat niet in de loop dus gelukkig wel veilig. Ik vind het ook fijn om een petroleumstel achter de hand te hebben want als de stroom uitvalt kunnen we anders nog geen soepje opwarmen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: