N(euro)otjes man bouwt ook geen pensioen op

Zoals zoveel zzp’ers, bouwt N(euro)otjes Man geen enkel pensioen op. Simpelweg omdat de kosten voor een dergelijke voorziening niet te betalen zijn. Man verdient in sommige maanden minder dan de premie voor zoiets bedraagt. Dus waar betaal je dat van? Een tweede baantje voor N(euro)otje? Niet te doen want door de flexibiliteit die zij moet hebben in haar werk, heeft ze geen vaste werktijden en kan dus geen vaste afspraken naast haar baan hebben. Zoals nog een baan erbij. Helemaal van  baan wisselen dan? Dan zou het er één moeten zijn die veel beter verdient en waar vind je die op je zevenenveertigste en midden in een crisis, of het zou een parttime baan moeten zijn met vaste werktijden zodat er ruimte overblijft voor nog een parttimebaan met vaste werktijden en waar vind je die op je zevenenveertigste en midden in een crisis…?

Nu wordt er ineens beweerd dat zzp’ers eigenlijk ondernemers zijn en erg op werknemers lijken, waardoor het onderscheid tussen ondernemer en werknemer steeds meer wegvalt. En nu is daar een onzalig plan in ontwikkeling om die twee groepen dichter bij elkaar te brengen en arbeidsongeschiktheid en pensioen één regime af te spreken voor iedereen die werkt.

Geweldig hoor. Maar nogmaals, waar moeten die kleine zzp’ers dat van gaan betalen?

Stukje citaat uit het bericht op Nu.nl: “Volgens Camps verkleint een dergelijke voorziening de risico’s die zzp’ers lopen. “Zzp’ers moeten dit soort zaken nu zelf regelen maar doen dat vaak niet omdat het te duur is.” ”

Duhuuuh!!

N(euro)otje en Man weten al jaren als zzp’er en parttimer, op eigen kracht staande te blijven, ondanks hun lage inkomens. De combinatie van die twee inkomens is prima. Blijkbaar komt het zo ongeveer overeen met wat een ander, die fulltime werkt bij een goede baas, in zijn of haar eentje verdient. Als Man geen zzp’er was geworden, was hij, na het zelf opeten van huis en haard, misschien in een uitkering terecht gekomen want na een ongeluk tijdens werktijd, dat veroorzaakt was door een ander, en dat uitliep op een paar maanden ziektewet en daarna WW omdat zijn contract net in het begin van de ziekteperiode verlengd zou worden waar baaslief dus op terugkwam, wilde niemand hem meer hebben want te oud. En te oud. En, o ja, te oud. Had ze het al gezegd? Misschien was het hele gezin  zelfs wel in de schuldsanering gekomen want voor mensen mét een eigen huis en zónder baan, is er weinig tot geen hulp. Behalve het advies om het huis te verkopen, hebben de Vrekken nooit iets gehad. Zoveel jaren geleden hebben ze geleefd van een WW-uitkering (maar goed, daar betaal je ook je hele leven in loondienst premie voor) van amper 950 euro, met twee kinderen op school en grote behoefte aan twee busabonnementen om daar te kunnen komen… Vele afwijzingen op evenzovele sollicitaties later, kregen ze dan ineens allebei, bijna tegelijk, een baan. Pfjoeh!! Opluchting alom. Maar de baas van Man gaf hem alleen maar een tijdelijk contract om hem te helpen en was er verder helemaal niet op uit om personeel te vergaren. Dus daarna ging Man zo’n beetje verplicht als zzp’er aan de gang waarbij de eerste klusjes bij die laatste baas vandaan kwamen. Op dit moment verdient Man ongeveer net zoveel als toen in de WW met dit verschil dat er geen schoolgaande kinderen meer in het spel zijn en dat N(euro)otje nog steeds haar baan heeft. Maar vaak verdient Man ook heel wat minder dan het bovengenoemde bedrag. En dat ligt niet aan hem want hij werkt keihard maar aan de macht die men soms denkt te kunnen hebben over zzp’ers. Zo had hij ooit een grote klus waarbij de prijs bepaald werd door de opdrachtgever. Het kwam erop neer dat hij werkte voor 9 euro per uur. En daar moest alles nog vanaf… Man heeft het jaar daarop een offerte gemaakt waar hij zelf mee uit de voeten kon en was de opdracht dus kwijt. Aan de volgende stumper… Man heeft nu heel veel kleine opdrachtjes. Dat is op zich wel veiliger want ze zeggen nooit allemaal tegelijk af. En daarmee ben je eigenlijk ook geen soort werknemer want wie heeft er tientallen bazen of nog meer?

Nee, laten ze dit plan alsjeblieft schrappen want hier zijn de vrekkeninkomsten niet tegen bestand… Eerst dat gezeur over het afschaffen van de zelfstandigenaftrek, nu dit weer. Had ze al gemeld dat Man al vanaf zijn vijftiende werkt? En dat de WW-periode aansloot op een ziekteperiode? En dat WW de enige uitkering is geweest die hij ooit ontvangen had? En dat ze hem wilden afkeuren na het ongeluk? En dat als hij geen tranen met tuiten vergoten had, dat waarschijnlijk nog gebeurd was ook?

Dit stukje heeft een hoog frustratiegehalte….

En ze laat het lekker staan…

Maar als N(euro)otje nog één keer hoort dat de algemene opinie is dat zzp’ers boven modaal kunnen leven, gaat ze gillen…

Advertenties

18 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. spaarolifantje
  Jan 10, 2014 @ 09:55:19

  HOi Neurootje,

  Alleen even een tipje: als ZZP-er hoef je niet per se elke maand een vast bedrag aan premie te betalen voor een pensioenvoorziening. Je kunt ook “gewoon” aan het einde van het jaar kijken wat er over is, en dat storten naar een pensioenrekening (je moet dan trouwens wel binnen je jaarruimte en reserveringsruimte blijven, die zijn via de website van de belastingdienst makkelijk uit te rekenen). Je kunt bij veel verschillende banken en instituten een pensioenbeleggingsrekening OF een pensioenspaarrekening afsluiten, waar je dan zelf op kunt storten wat je over hebt, wanneer je maar wilt.

  Het zou toch handig zijn als je in ieder geval een klein extra spaarpotje hebt na je 67e…

  Beantwoorden

 2. loesje
  Jan 10, 2014 @ 10:57:25

  Helemaal mee eens (N)Eurootje! Wij roepen al jaren hoe ongelijk het verdeeld is en dat ZZP-ers buiten de boot vallen.
  @ Spaarolifantje: uit onze omgeving kennen wij veel ZZP-ers en ik kan je vertellen dat er weinig (niets) overblijft om te sparen, het is vaak bittere armoede.
  En geen enkel vangnet voor hen…

  Beantwoorden

 3. C.
  Jan 10, 2014 @ 11:26:20

  En vraag je af waarom je uberhaupt van de fiscale maatregelen gebruik zou moeten maken. Gewoon een netto pensioenpot opbouwen kan natuurlijk ook. Na pensionering moet je immers gewoon belasting betalen over het pensioeninkomen dat je eerder in aftrek hebt gebracht. Het verschil tussen aftrek nu en betalen straks kan nog wel eens onaantrekkelijk zijn als je de premies nu aftrekt t.o.v. een relatief laag inkomen.

  just my 50 cents 🙂

  Beantwoorden

  • immy
   Jan 11, 2014 @ 15:02:10

   Probleem is wel dat dit bedrag vermogen is, en bij bijstand dus zo meegerekend wordt. Eerst je spaarpotje op eten en daarna pas bijstand ontvangen. Bij de nieuwe plannen wordt de pensioenvoorziening van zzp-ers niet meer gezien als vermogen en heb je dus recht op bijstand.
   Verder klopt het natuurlijk helemaal dat een hoop zzp-ers uit nood geboren zijn, en helemaal geen hoge inkomsten hebben

   Beantwoorden

 4. Moneypenny
  Jan 10, 2014 @ 11:35:36

  Ik heb 16 jaar gewerkt en ook een pensioen, allemaal kleintjes die zijn afgekocht. Ik moet er ooit, eens, als het kan nog eens iets mee. Komt tijd komt raad en anders maar de hand op de knip na ons pensioen.
  ZZP’ers verplichten in te leggen lijkt me een heel slecht plan. Een vrijwillige verzekering/pensioen met gunstige regeling, okee. Zo kun je je ook vrijwillig verzekeren bij het UWV maar geen idee hoe duur dat is. Trok de overheid zich niet steeds meer terug? Is zoiets opleggen dat niet heel erg het tegenovergestelde?

  Beantwoorden

 5. Hanneke
  Jan 10, 2014 @ 11:54:01

  Ik ben blij dat je ons deze kant van het verhaal verteld! Want ik geef het eerlijk toe, ook ik had het idee dat zelfstandigen (in Nederland ZZP’ers) aardig wat meer verdienen dan werknemers.

  Beantwoorden

 6. giséla
  Jan 10, 2014 @ 13:02:05

  Wat zou een basis inkomen voor iedereen dan toch ideaal zijn. Dan kan je bijverdienen wat jezelf wil. De werkeloosheid zou dan ook voor een groot gedeelte opgelost zijn. Hoeven we ons geen slag in de rondte meer te werken om een beetje “normaal” te kunnen leven.

  Beantwoorden

 7. Janne
  Jan 10, 2014 @ 13:05:31

  Mijn man en ik hebben samen een bedrijfje. Ook uit nood geboren (in de jaren 80) . We hebben nooit een arbeidsongeschiktheids- en een inkomensderving bij ziekte- verzekering afgesloten omdat dat dat met name in de eerste jaren totaal onbetaalbaar was. Ook aan pensioenopbouw hebben we weinig tot niets gedaan. Vanaf 1990 tot 2008 hebben we hele goede jaren gehad dus een beetje aan pensioenopbouw gedaan maar tevens veel geld nodig om achterstallig onderhoud aan huis en atelier te plegen.
  We hebben het nu goed maar we werken samen nog steeds gemiddeld over een jaar zo’n 80 à 90 uur per week. Zonder vakantiegeld en zonder betaalde vakantie- en verlofdagen. Bij crematies, trouwerijen in familie/vriendenkring geen inkomen.

  Beantwoorden

 8. Nietzomaarzo
  Jan 10, 2014 @ 13:21:00

  Ik begrijp je frustratie en laat het inderdaad maar staan als eye-opener voor sommigen.

  Beantwoorden

 9. Janne
  Jan 10, 2014 @ 13:36:50

  aanvulling op bovenstaande: wij zijn dik tevreden hoor en zolang we kunnen werken zullen we zeker door blijven gaan maar een werknemer met een redelijk maandsalaris heeft meer te besteden dan een gemiddelde zzp’er of wen kleine zelfstandige!

  Beantwoorden

 10. Maia
  Jan 10, 2014 @ 14:02:00

  Ik begrijp je frustratie helemaal!
  Ik had al begrepen dat zzp’ers niet veel verdienen, en weinig zekerheid hebben.
  Volgens mij is het voor veel mensen een alternatief voor ww of bijstand.

  Beantwoorden

 11. Simone
  Jan 10, 2014 @ 14:08:01

  Niet alle zzp-ers verdienen weinig hoor. Ik ken er ook een aantal en die verdienen gemiddeld 90-100 euro per uur! Ze weten van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten doen.

  Beantwoorden

 12. Nina
  Jan 10, 2014 @ 15:24:30

  ik denk dat de politici die dat roepen totaal andere zzp-ers voor ogen hebben dan waar jullie in de dagelijkse praktijk mee te maken krijgen. Ik zie het hier ook (ik ben ambtenaar): allemaal zzp-er als inhuur en ze verdienen een goede boterham. Maar dat zijn kantoor zzp-ers. Die werken met hun hoofd. Op de een of andere manier wordt dat altijd dik betaald (ok, ik eet er zelf ook goed van), maar nog dikker als het om een inhuurkracht gaat. Die uurtarieven beginnen bij € 80 en € 120 is geen uitzondering.
  De zzp-ers waar jullie de voorbeelden van geven zijn degenen die met hun handen werken. Die moeten er haast geld op toeleggen. Die werken voor € 35-€ 40 per uur.
  Dan kan het niet anders dan dat er geen geld overblijft voor allerlei sociale vangnetverzekeringen.

  Beantwoorden

 13. Margreet
  Jan 10, 2014 @ 21:10:01

  Neurootje …. ik gil van harte met je mee!

  Beantwoorden

 14. grandma
  Jan 11, 2014 @ 09:58:16

  Ik begrijp je helemaal hoor. Hier van hetzelfde laken een pak. Jullie geschiedenis lijkt op die van ons. Man ontslagen, vlak na operatie want ja reorganisatie. Ww uitkering, los- vast baantjes en dan een eigen bedrijfje opstarten. grandma een vaste baan zoeken, 4 kinders , toestanden. Grandpa heeft nu en een baan ( tijdelijk) en zijn eigen bedrijf. In april loopt het contrakt van de reguliere baan af. Voor het pensioen hebben we een aparte rekening wat over is storten we daar op. Deze afgelopen 3 jaren konden we investeren in zaken die ons leven goedkoper maken als de magere tijden weer komen. Deel van de hypotheek afgelost, zonnepanelen aangeschaft en een moestuin aangelegd. Dat soort zaken.
  Als zzp-er betaal je je belasting met dubbele baan betaal je meer. Dan de ziekte kosten aan het eind van het jaar, ook een mooi extra bedrag pffiieew. We hopen trouwens dat hij niet ziek wordt, een been breekt enz. Want om daar een verzekering voor af te sluiten….
  Ik ben trouwens wel apetrots op grandpa, hij doet het toch maar even allemaal 🙂

  Beantwoorden

 15. Robb
  Jan 11, 2014 @ 14:06:52

  Phoe dit zou mij ontzettend veel stress en kopzorgen geven voor de toekomst.

  Beantwoorden

 16. jokezelf
  Jan 11, 2014 @ 16:39:05

  Goed stuk!

  Beantwoorden

 17. Henriette
  Jan 12, 2014 @ 16:31:33

  Het lijkt allemaal zo mooi om zzp er te zijn/worden maar zoals jij ook schrijft het is niet allemaal rozengeur en maneschijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: