N(euro)otje over de voedselbank

Onlangs las N(euro)otje weer over de groeiende armoede in Nederland. Die armoede treft steeds meer mensen. Mensen met een bijstands- of een ww-uitkering,  maar ook mensen met een baan en zzp-ers worden steeds meer genoodzaakt om bij een voedselbank aan te kloppen. Het aantal voedselbanken groeit dan ook gestaag.  Man is ook zzp-er en ze weten dus uit ervaring dat het over het algemeen geen vetpot is.

Nu zijn de voedselbanken in de provincie Groningen een actie gestart: deze en volgende week is er de mogelijkheid om bij supermarkten in de hele provincie boodschappen te doneren.

Op deze site http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=127845 , staat de lijst met supermarkten waar je de wagen deze week kunt vinden. Daar vindt je ook het boodschappenlijstje.

Hopelijk blijft het niet bij deze ene actie maar zal de auto voor de voedselbank vaker en door het hele land rijden.  Vreselijk dat het nodig is, dat wel, maar ook fijn dat er meer aandacht aan gegeven wordt.

23 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Dec 10, 2013 @ 08:38:51

  Hier gebeurt dat regelmatig in een supermarkt. Er wordt heel wat houdbaar voedsel opgehaald en de omzet van de supermarkt is ook hoger,die dag

  Beantwoorden

 2. Huisvlijt
  Dec 10, 2013 @ 08:56:24

  Inderdaad goed dat hier aandacht aan wordt gegeven. Een tijdje terug stond in de Opzij een artikel over een vrouwelijke ZZP-er die ook naar de voedselbank moest. Als ZZP-er kun je erg kwetsbaar zijn.

  Beantwoorden

 3. loesje
  Dec 10, 2013 @ 11:21:10

  Wat een goed initiatief! Bij ons hier in de buurt gebeurt dat (nog) niet, ik begrijp niet waarom niet? Zal het eens aankaarten bij de Voedselbank, ik wil daar wel voor gaan staan.
  Erg dat het nodig is…..

  Beantwoorden

 4. Thuisblijf Mommy
  Dec 10, 2013 @ 23:41:11

  Dit soort initiatieven zouden eigenlijk doorlopend georganiseerd moeten worden.
  Gewoon een winkelwagen die achter de kassa staat waar je zelf in kunt doneren wat je op dat moment kunt en wilt missen. Geef ruchtbaarheid aan het initiatief door middel van het (gratis) lokale (kerk) blaadje of zo.

  Die wagen wordt aan het einde van de dag, of week (wat de afspraak is met eigenaar van de supermarkt) opgehaald door de voedselbank (of door een burgerinitiatief gebracht) en kan meteen ingezet worden voor diegenen die het zo nodig hebben.

  Dit moet toch te organiseren zijn?
  Supermarkten zouden hier toch wel aan mee willen werken? En ik weet zeker dat er voldoende burgerinitiatieven zijn die wel eens een auto vol boodschappen willen wegbrengen.

  Ik spreek hier voor mezelf, maar ik ben echt van mening dat er meer mensen zijn die op hun manier hun steentje willen bijdragen

  Beantwoorden

  • L.
   Dec 11, 2013 @ 18:03:49

   Ik ben met je eens dat dit een heel laagdrempelig en weinig omslachtige manier van een goed doel steunen is. En supermarkten zullen er, vanwege een hogere omzet, ook vast wel aan mee willen werken.

   Ik denk wel dat de kracht van dit soort acties juist in het eenmalige karakter zit. Als die boodschappenkar er altijd staat lopen mensen er gewoon voorbij. Bovendien moet er altijd iemand op die kar letten zodat mensen er niet iets uit halen. Inleveren bij de klantenservice is voor veel mensen weer te omslachtig denk ik.

   Misschien eens per maand ofzo 😉

   Beantwoorden

 5. L.
  Dec 11, 2013 @ 16:09:24

  In Utrecht hadden ze dat laatst ook. Kon je een lijstje meekrijgen met wat ze vooral wilde hebben, houdbare melk, rijst, paste, groente in blik/glas etc.
  Hou erg van dit soort initiatieven. Er staan daar een paar vrijwilligers een hele dag hun handen uit de mouwen te steken, je zit nergens aan vast, helemaal naar eigen inzicht en budget, geen gegevens hoeven achterlaten en later bestookt worden met bedelbrieven. Doe ik graag aan mee aan zoiets.
  Heb een paar pakken bio fairtrade rijst en bio blikjes groente gedoneerd. Gelijk even het milieu en de boeren in ontwikkelingslanden helpen toch 😉

  Beantwoorden

 6. petradepooh
  Dec 11, 2013 @ 20:30:00

  het is een schande dat het nodig is een voedselbank, aan de andere kant waarom niet, ze hebben vaak spullen die anders worden weggegooit. Dat is ook jammer. RTV noord komt hier ook nog in de buurt, denk dat ik maar eens mijn kasten ga uitmesten en brengen. Misschien dat ook dan het kerstpakket wat we er niet van gebruiken erbij kan. Vind trouwens wel opvallend dat nu bv een suikerunie of wegters (vd de nieuwjaarsrolletjes) ook gaan geven , waarom dan anders niet? Alleen voor de reclame? Dat zou nog erger zijn lijkt me……. Al geven ze per maand blijvend 20 pakken suiker of koeken dat scheelt toch weer voor de voedselbanken

  Beantwoorden

 7. wil
  Dec 12, 2013 @ 11:30:06

  had nogal een negatief beeld van de mensen (sommige) die bij een voedselbank aanklopten ,maar na het lezen van een vrouw haar verhaal ben ik daar geheel op terug gekomen.zal behalve in de supermarkten doneren proberen tijdens mijn moestuin seisoen extra te kweken en dat met enige regelmaat af te leveren.dus buiten gewone donaties vooral vers.kan niet iedereen van vers voorzien maar alles is meegenomen lijkt me.en dan maar hopen dat andere moestuinders hetzelfde willen doen,desnoods 1 persoon die het wekelijks of zo daar aflevert .
  en zal gelijk nagaan of ze daar ook andere zaken zoals speelgoed ,huisraad,kleding enz kunnen gebruiken

  Beantwoorden

 8. Henriette
  Dec 14, 2013 @ 17:19:12

  Er wordt in winkels heel veel weg gegooid, onze dochter werkt op de kinderboerderij en als je hoort wat ze daar krijgen van een grote bekende supermarkt dan vraag je je af wat wordt er met de rest gedaan .Waarom kan dat niet naar de voedselbank b.v of een project waar dak en thuislozen of minderbedeelden kunnen eten. Het is erg dat het in Nederland een voedselbank , maar fijn voor de mensen die het nodig hebben., Bij ons in de kerk wordt er ieder jaar rond kerst een actie gehouden , maar eigenlijk zou er in de supermarkt gewoon een bak moeten staan waar je wat in kan zetten van houdbare producten en blikken/potten. Zo kunnen de mensen ook wat in voorraad hebben.Voor speelgoed is er inmiddels de speelgoedbank las ik ergens. Ik kook regelmatig wat meer er geef dit weg aan iemand die ziek is of alleenstaand. Ook dat is een manier van helpen. Een vriend van ons die gebruik maakte van de voedselbank hielpen we destijds met dozen met boodschappen die langer houdbaar waren , hij was hier altijd heel blij mee.

  Beantwoorden

 9. zuinigaan
  Dec 26, 2013 @ 12:30:13

  Het is een beetje stil bij jou. Hoe is het? Ik ben het van jou niet gewend dat je zo lang niets van je laat horen (of beter geschreven: lezen).
  Hartelijke groet,
  Zuinigaan

  Beantwoorden

 10. Free BeeZ
  Dec 27, 2013 @ 23:18:56

  Het is inderdaad stil. Hopelijk gaat alles goed?

  Beantwoorden

 11. Henriette
  Dec 30, 2013 @ 12:13:53

  Inderdaad is het stil en eerlijk gezegd hoop ik ook dat er niets aan de hand is maar dat je gewoon geniet van je gezin.

  Beantwoorden

 12. Hilde
  Dec 30, 2013 @ 12:17:03

  inderdaad, we zijn het zo gewend iedere paar dagjes een bericht te zien, en vermits er toch al eens iets was met familie en schoonfamilie, we duimen dat het niks erg is en dat je toch nog een goed jaareinde hebt

  Beantwoorden

 13. Free BeeZ
  Dec 30, 2013 @ 14:02:48

  Misschien de computer? Daar had (N)Eurootje laatst een aantal virussen op en was daarom niet online. Ik hoop dat het zo iets onschuldigs is.

  Beantwoorden

 14. Nina
  Dec 30, 2013 @ 18:03:22

  ik ben dus niet de enige die de berichtgeving mist en hoopt dat er niets aan de hand is……..

  Beantwoorden

 15. giséla
  Dec 30, 2013 @ 20:47:03

  Ja ook ik kijk elke dag. Maar vindt t ook vreemd dat ze zolang niets schrijft.

  Beantwoorden

 16. Ingrid SE
  Jan 01, 2014 @ 22:00:49

  Met andere woorden: N(euro)otje, laat even wat van je horen! Mensen maken zich bezorgd over jou!

  Beantwoorden

 17. izerina
  Jan 02, 2014 @ 11:06:11

  ik dacht aan vakantie,maar dat wordt lang.

  Beantwoorden

 18. Free BeeZ
  Jan 02, 2014 @ 15:54:02

  En meestal meldt ze van te voren als het even stil wordt ivm vakantie oid?

  Beantwoorden

 19. grandma
  Jan 04, 2014 @ 17:28:08

  woar bist mien wicht ??

  Beantwoorden

 20. Ineke Sterk
  Jan 04, 2014 @ 17:40:21

  Beantwoorden

 21. giséla
  Jan 04, 2014 @ 19:56:43

  Maar als ze nx meer schrijft vraag ik me af of ze de hotmail wel leest. Ineke heb jij haar geschreven?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: