N(euro)otje moest krabben

Ja hoor, de eerste nachtvorst is daar. Op het erf van Huize Vrek werd vanmorgen druk gekrabd. Aan de autoruiten… want die waren bevroren. De houten tuinset zag ook helemaal wit. Het schijnt dat het grootste deel van Nederland licht bevroren is. Voor N(euro)otje is dit het eerste serieuze startmoment van de winter. En ze heeft er alweer helemaal zin in!

Vorig jaar waren zij en Man veel te vroeg met de winterbanden. Ze lieten zich enigszins (ahum…!) meeslepen door de berichten over de komende horrorwinter en legden de winterbanden er al in september omheen. Belachelijk vroeg, wisten ze al snel en ze namen zich voor om dat de volgende keer anders te doen. Die andere keer is nu. En ze rijden nu nog braaf op hun zomerbanden. Deze week zullen Man en Zoon de banden gaan omwisselen. Vroeger deden ze dat nooit. Maar omdat ze zo dicht bij de Duitse grens wonen en er graag komen voor hun boodschappen en een volle tank (afgelopen weekend Super getankt voor 1,479…), moeten ze eigenlijk wel. In Duitsland is het zo dat als je in winterse omstandigheden betrokken raakt bij een ongeval of pech, ze eerst kijken naar de banden. Geen winterbanden: probleem. N(euro)otje en Man zoeken de problemen niet graag op en hebben tegenwoordig dus twee sets velgen. En daardoor kunnen ze ook in de winter zonder blikken of blozen Duitsland binnen rijden.

Over de Duitse boodschappen: omdat N(euro)otje de laatste paar weken steeds met Moeders bij een Nederlandse L.i.d.l komt, in de buurt van het ziekenhuis waar ze Vaders eerst naartoe brengen voor revalidatie, vallen haar nu de prijsverschillen met de Duitse winkel extra op. WC-papier scheelt een euro. Wasmiddel 40 cent op een fles. Zeep 20 cent. Wijn 80 cent. Hondenvoer 14 cent. En zo kan ze nog wel even doorgaan. Na het boodschappen doen komt dan altijd het klapstuk bij het tankstation, waarna N(euro)otje en Man helemaal gelukzalig terugtuffen naar huis. Een paar maanden geleden stond er in een krant te lezen dat Nederlandse grensstreekbewoners de Nederlandse staatskas benadelen doordat ze zoveel geld aan de andere kant van de grens uitgeven. N(euro)otje voelt zich daar nog steeds niet schuldig over en merkt ook nog op dat er net zoveel Duitsers aan deze kant van de grens de goedkopere Nederlandse diesel komen tanken. En ook meteen een boodschapje komen halen. Want eerlijk is eerlijk, het half-om-half gehakt is hier toch echt een dubbeltje goedkoper.

 

Advertenties

13 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. kniepertie
  Nov 11, 2013 @ 07:42:33

  tis ven schrikken, zo’n ‘vroege’ nachtvorst maar het geeft meestal mooi helder weer overdag 🙂
  Krab ze
  groet

  Beantwoorden

 2. lege zakken vrouw
  Nov 11, 2013 @ 07:59:00

  Ik krijg altijd de aanbiedingen van Kaufland en ik vind het vlees daar ook stukken voordeliger net als bv. limonade van een merk. Dat scheelt echt euro’s.

  Beantwoorden

 3. Donsjes
  Nov 11, 2013 @ 08:22:00

  Die prijsverschillen zijn mooi meegenomen, maar ik vind het vooral leuk om in een buitenlandse winkel rond te huppelen.

  Beantwoorden

 4. Ernie
  Nov 11, 2013 @ 08:26:12

  Ernie doet 1 x per 2 weken (soms elke week) boodschappen in Duitsland. Het scheelt 20-25%
  Als ik naar de stad moet rijden is net zo ver als naar de A ldi / L idl in Duitsland.
  Een aantal producten koop ik wel in Nederland (brood, kaas, sommige vleeswaren etc)

  Beantwoorden

 5. Frans
  Nov 11, 2013 @ 08:27:44

  Groot gelijk om in Duitsland in te kopen…heb er zelf 8 jaar gewoond, en de kosten liggen gewoon lager inzake boodschappen, autokosten, en accijnsproducten.
  Winterbanden zouden ze in Nederland ook gewoon verplicht moeten maken.
  Je merkt het verschil als je er mee rijdt.
  Trouwens, de vleeswaren zijn van een bijzonder goede kwaliteit en de zuivelproducten ook…
  Beterschap gewenst voor je vader.

  Beantwoorden

  • nada surf
   Nov 11, 2013 @ 13:47:22

   @Frans,

   Waarom winterbanden verplichten in Nederland ?

   In regen en op droog wegdek is een zomerband tot ongeveer 0 graden superieur aan de winterband.

   Dus van 150 dagen dat men winterbanden in Nederland onder de auto heeft liggen ben je een handvol dagen beter uit enkel wanneer er sneeuw ligt en dat ligt er nooit lang dus overgrote deel van de winter ben je altijd beter uit met een zomerband.

   Zie laatste tests Autoweek/Autobild.

   Beantwoorden

 6. Frans
  Nov 11, 2013 @ 16:32:21

  @nada surf
  Vanaf ongeveer 7 graden Celsius is de hechting van een winterband gewoonweg beter. De zomerband begint dan minder zijn werk te doen. Het getal 7 is hierin niet absoluut hoor, het is om en nabij. Dit alles heeft te maken met de samenstelling van het rubber. En ja, er ligt hier vaak geen sneeuw, maar het regent dan wel veel en de waterafvoer van een winterband is beter dan een zomerband zelfs in de zomer. Ook zal de remweg in koude en regenachtige weersomstandigheden korter zijn. Maar goed, het is mijn mening om winterbanden te verplichten en je bent vrij om het te doen of te laten.
  Ik hou van zuinig aan doen, maar op veiligheid bezuinig ik niet.

  Beantwoorden

 7. nada surf
  Nov 11, 2013 @ 16:42:55

  @Frans,

  Dat getal is jaren geleden verzonnen en geen absolute waarde en heden ten dage is een zomerband tot 0 graden echt beter dan welke winterband dan ook.

  Ook de waterafvoer kan een blinde zelf voelen de zomerband heeft veel diepere brede groeven voor het water afvoeren dan een winterband.

  En de remweg in regenachtige weersomstandigheden delft de winterband altijd het onderspit.

  U houd van schijnveiligheid die u door de bandenhandel laat aanpraten en geeft daar graag wat extra aan uit, en dat heeft niets met veilig autorijden te maken.

  Beantwoorden

 8. nada surf
  Nov 11, 2013 @ 16:57:07

  Leesvoer voor @Frans 🙂

  http://www.autorij-instructie.nl/2009/12/winterbanden-zin-of-onzin/

  Laatste test Autoweek/Autobild van deze week bevestigt dit wederom.

  Beantwoorden

 9. astridreindersastrid
  Nov 11, 2013 @ 17:47:56

  Het maakt misschien ook uit waar in Nederland/Duitsland je woont en boodschappen doet en welk merk je wilt kopen. Ik vind de meeste dingen niet of nauwelijks goedkoper bij de buren, drogisterij artikelen wel, zeker als je voor merken gaat. En waar ik altijd voor ga is het broodmix, dat scheelt stukken. Alcoholische drank ook maar je, dat koop ik niet dus dat spaart so wie so geld!

  Beantwoorden

 10. grandma
  Nov 11, 2013 @ 19:25:41

  Grandpa en ik moesten vanmorgen ook flink krabben. Moest even aan je denken 😉

  liefs

  Beantwoorden

 11. Renske
  Nov 12, 2013 @ 08:31:44

  Ideetje om je wc, bijkeuken of zo vorstvrij te houden? http://www.youtube.com/watch?v=brHqBcZqNzE

  Beantwoorden

 12. Huisvlijt
  Nov 12, 2013 @ 09:30:39

  Jeetje, zijn we nou ook al verantwoordelijk voor de Nederlandse staatskas?! Ik zou ook gewoon lekker de boodschappen blijven doen in Duitsland.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: