N(euro)otjes hypotheek

Eerder dit jaar losten de Vrekken 5.000 euro af op hun hypotheek. Op het duurste deel natuurlijk. En van twee andere delen kregen ze in de afgelopen paar maanden een renteherziening. Je kunt dan kiezen voor hoe lang je een hypotheekdeel vast wil laten zetten. Het laatste deel, wat gisteren op de bus ging, betreft een bankspaarhypotheek. Tot begin dit jaar was het een beleggingshypotheek maar door het gedoe met die beleggingen mochten ze ‘m kosteloos om laten zetten in iets anders. De verzekering die er aan vast hangt, belegt niet meer, is met tien euro per maand verhoogd en keert nu gegarandeerd het volledige hypotheekbedrag uit aan het einde van de looptijd. Ze hebben het bijbehorende hypotheekdeel nu voor tien jaar vastgezet. Voor dit deel maakt het weinig verschil of ze het nu voor een jaartje vastzetten of langer. Immers, de premie van de verzekering gaat omhoog als het rentebedrag naar beneden gaat. En andersom. Dat het nu voor tien jaar vaststaat, kost ze niks extra’s per maand. En over tien jaar zien ze wel weer. Met de andere delen, waar geen verzekering aan vast hangt, ‘spelen’ ze een beetje. Elke keer voor een jaartje vast… Gaat nog steeds goed. Al met al hebben ze in de afgelopen paar jaar het bruto maandbedrag lekker omlaag gekregen. De Vrekken zijn dan ook tevreden en zijn druk aan het sparen voor de volgende aflossing. Daarbij hebben ze besloten om wat ze nu per maand minder verwonen, op maandelijkse basis af te lossen. Het is misschien niet zo veel, 100 euro per maand, maar onder het motto ‘elke euro is er één’, tikt het uiteindelijk toch wel aan.

Als het ze komend jaar lukt om weer 5.000 euro bij elkaar te sparen voor de aflossing, hebben ze met de maandelijkse aflossingen meegerekend, in twee jaar tijd in ieder geval 11.200 euro afgelost. En na een aflossing gaat het maandbedrag weer naar beneden. En dat kan weer bij de maandelijkse aflossingen. En zo verder, en zo verder… 🙂

Advertenties

12 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Donsjes
  Nov 04, 2013 @ 20:00:08

  Dat vind ik zo’n mooi systeem, dat je wat je bespaart extra in de aflossing steekt. Tof!

  Beantwoorden

 2. Anna
  Nov 04, 2013 @ 20:03:29

  ja, zo doen wij het ook, zijn nu 3 jaar bezig en we betalen nu per maand 192 euro minder dan eerst, heerlijk gevoel he?
  Maar we zijn er nog lang niet! al gaat het aflossen wel steeds sneller

  Beantwoorden

 3. Margreet
  Nov 04, 2013 @ 20:12:34

  Neurootje je bent goed bezig met je hypotheek! Lekker is dat he als je het maand bedrag omlaag ziet gaan!
  Wij zijn ook bezig met de hypotheek, om te kijken of het maandbedrag omlaag kan en we kunnen aflossen.
  Succes er dit jaar weer mee!

  groetjes Margreet

  Beantwoorden

 4. Willemien
  Nov 04, 2013 @ 21:24:22

  En zo maak je je eigen annuiteiten hypotheek. Doe ik ook. En het sparen gaat steeds sneller terwijl je bruto maandlast gelijk blijft.

  Beantwoorden

 5. gerrie
  Nov 04, 2013 @ 22:06:05

  De aflossingen op hypotheken is een groeiend gegeven. Jaren geleden werd je voor gek verklaard, de bomen groeiden toen nog door de hemel. En zo’n terugval als nu? Je werd door geldverstrekkers uitgelachen, de jaren dertig van de vorige eeuw kwamen toch nooit meer terug? Nu komen vaders met minder loon binnen anders gaat een bedrijf failliet en dit is beter dan WW. En het herstellen van spullen, daar wordt je nu mee geholpen. We hebben het onze kinderen niet meer geleerd. Er worden nu breiclubs opgericht, en zo kunnen we doorgaan. Heb het goed.

  Beantwoorden

 6. mirjam
  Nov 05, 2013 @ 08:36:33

  Lekker he, dat die maandlasten dalen! Jullie zijn goed bezig!
  Wij zijn nu in de slag met de bank om onze hypotheek in een klap af te lossen (met dank aan mijn vader en minister Dijselbloem!) Als het goed is is het huis voor het einde van het jaar echt helemaal van ons. Het hele proces verloopt niet helemaal zonder slag of stoot maar ik denk dat we er wel uitkomen. Met een man die waarschijnlijk binnen een paar jaar werkloos wordt is het wel een hele fijne gedachte dat we in ieder geval een dak boven ons hoofd blijven houden!

  Beantwoorden

 7. Nina
  Nov 05, 2013 @ 08:58:28

  Ook wij zijn in de gelukkige omstandigheden dat we het huis hypotheekvrij kunnen bewonen (helft erfenis van ouders en helft spaargeld van lief). We prijzen ons daarmee huizenhoog ( 😉 ) gelukkig. Want we hebben dan in ieder geval altijd een dak boven ons hoofd, ook als het financieel wat minder zou gaan een tijdje. En ook wij vinden dat een fijne gedachte.

  Beantwoorden

 8. Huisvlijt
  Nov 05, 2013 @ 09:01:03

  Hoeveel scheelt zo’n aflossing van 5.000 nou per maand? Ik had het idee dat dit nog nauwelijks helpt per maand.

  Beantwoorden

 9. Bloem
  Nov 05, 2013 @ 12:32:58

  @Huisvlijt: je berekent het als volgt voor jezelf: 5000 x de rente van je hypotheek.
  Dat bedrag deel je door 12. Dat bedrag bespaar je dan maandelijks.

  Beantwoorden

 10. Vlijtig met zuinigheid
  Nov 05, 2013 @ 14:11:40

  Heerlijk he. Ik doe maandelijks een extra aflossing van 500. = 6.000 per jaar dus. Daarnaast gaan wij vanaf januari de schenking in één keer aflossen. Op een andere hypotheek gaan wij dan weer verder met de 500 per maand.

  Beantwoorden

 11. Eurootje
  Nov 05, 2013 @ 21:38:42

  Wij doen nu het zelfde vorige maand in 1x 5000 euro afgelost, deze maand voor het eerst de korting op de hypotheek, die sparen we weer voor de volgende 5000 euro.. en alles wat er extra binnenkomt ect
  Hopelijk lukt het bedrag volgend jaar weer.

  Beantwoorden

 12. djurresmama
  Nov 06, 2013 @ 09:17:44

  Fijn dat je op deze manier je lasten per maand kunt verlagen.
  Hier hebben we die optie niet, omdat we huren.
  Maar vind het wel een goed idee om het zelf te aan gebruiken , voor bijv extra sparen. En het dan niet op de lopende rekening te laten staat.
  We hebben wel een pl, dus die zouden we dan op deze manier versneld kunnen gaan aflossen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: