N(euro)otjes gasverbruik

Zoals iedereen die hier regelmatig leest, inmiddels wel weet, houdt N(euro)otje erg van de winter. Lekker kneuterig binnen zitten met kaarsjes aan, dekentje om de beentjes, houtkachels aan, spelletje doen, eventueel een wijntje erbij, kortom, lekker binnen leven. Enige nadeel van de winter is natuurlijk dat het gas zo duur geworden is de laatste jaren. En bij N(euro)otje thuis kan niet iedere dag de houtkachel aan want ze is gewoon niet elke dag thuis. Dan komt de CV mooi van pas. Maar vooral het afgelopen jaar, de winter van 2012-2013, werd er in Huize Vrek extreem veel gas verbruikt.

Nu verloopt de herfst tot nog toe flink warmer dan normaal en blijft de CV meer uit dan anders. En dat scheelt natuurlijk in het gasverbruik. En hoe leuk N(euro)otje de winter ook vindt, ze is ook niet vies van een lage gasrekening. Dus verkeert ze nu dagelijks in tweestrijd. Aan de ene kant vindt ze het jammer dat er nog geen spoortje van winterweer te bespeuren valt, aan de andere kant geniet ze van de lagere meterstanden en zit ze zich alweer half rijk te rekenen door deze meterstanden door te rekenen naar de langere termijn.

Natuurlijk doen ze er in Huize Vrek ook alles aan om een hoge gasrekening te voorkomen. Ze zijn al behoorlijk afgehard sinds ze de oude boerderij kochten. Zodra de thermostaat voor kleumende visite op 20 graden gaat, breekt de Vrekken het zweet uit. Letterlijk want dat vinden ze gewoon veel te warm. Achter de radiatoren zit folie, de meeste enkele ramen zijn inmiddels vervangen door dubbel glas en vorig jaar vervingen ze het dak van de aanbouw en brachten daar nieuwe isolatie aan. In die aanbouw bevinden zich één van de woonkamers en nog een klein achterkamertje. Dat kleine kamertje was tot dit jaar onverwarmd en ook in de gang daarlangs naar de achterdeur hing geen radiator. De binnendeur die dat koudefront scheidt van de woonkamer was niet genoeg om te voorkomen dat er veel van die kou de kamer binnen kwam. Een tochttekkel bood nog enig soelaas maar o wee, als die deur eens open moest! Het was in dat stukje huis ’s winters altijd net zo koud als buiten. Geen wonder als je bedenkt dat je zo tegen de niet geïsoleerde dakbedekking aankeek… Maar dat kamertje is deze zomer dus ook geïsoleerd en dat is nu al te merken. N(euro)otje hoopt het ook te merken op de eindafrekening van het energiebedrijf…

En verder zijn er natuurlijk de bekende tips: gordijnen voor ramen en deuren (niet voor de radiatoren…), tochtrollen, kieren dichten, warme sokken aan, plaidje onder handbereik enzovoort. Zelfs het branden van een paar waxinelichtjes kan verschil maken in de temperatuur. Omdat de woonkamer van N(euro)otje en Man tamelijk groot en hoog is, trekken ze zich in de winter vaak terug in de woonkeuken. Daar is het sneller warm en met de kolenkachel is het zeer aangenaam te houden. Bovendien kan er meteen op de kachel gekookt worden.

In het nieuws van vanmorgen las N(euro)otje dat de Britse ouderen de winter met vreze tegemoet zien. De meeste energiebedrijven daar hebben prijsverhogingen aangekondigd van gemiddeld 9 procent. De ouderen zijn bang dat ze hun huizen niet meer warm kunnen stoken omdat ze er gewoonweg het geld niet meer voor hebben. Dat vindt N(euro)otje dan wel heel triest. De winter is best leuk maar het idee dat mensen door geldgebrek in de kou moeten gaan zitten, is niet leuk. Jaren geleden, toen Man in de WW zat, hadden de Vrekken ook geen cent te makken. Zij ontbeten in de hobbykamer met de jassen aan omdat het in de keuken negen graden was en ze ook geen geld hadden om maar te stoken. Want of je nu op gas, kolen of hout stookt, het kost allemaal geld. En als je dat niet hebt, zit je dus letterlijk in de kou. Ze hebben het overleefd maar N(euro)otje vindt sindsdien kou in huis pure armoede. En kou is voor haar dus geen 18 graden, dat vindt ze juist een prima temperatuur. Maar echt waar: in negen graden moeten ontbijten, is geen pretje…

Hoe dan ook, N(euro)otje voelt mee met iedereen die net als de Britse ouderen en een aantal jaren geleden N(euro)otje zelf, hun huis deze winter niet altijd even warm kunnen stoken. En dat is dan weer de keerzijde van de winterpret…

Advertenties

3 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. kruidig meisje
  Okt 28, 2013 @ 08:36:17

  Sinds ik mijn vloer heb laten isoleren, is het leven ook zeer comfortabel geworden. En iets goedkoper. We hadden dit weekend voor het eerst het warm in huis, terwijl het buiten koud was. De zon kan er wel in, en de warmte niet meer uit….. Nieuwe ervaring, wel leuk vooruitzicht voor de rekening.

  Beantwoorden

 2. izerina
  Okt 28, 2013 @ 08:55:27

  Juist voor oude mensen,is kou erg. Vooral als je last van je gewrichten hebt.

  Beantwoorden

 3. Valhalla
  Okt 28, 2013 @ 11:39:39

  Op dit blog ( http://www.frugalqueen.co.uk/ ) lees ik ook allemaal van die verhalen. Het wordt daar in rap tempo vreselijk veel duurder, het water, gas, stroom…. Dat gaat niet goed!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: