N(euro)otje en de herfstkou

Het voornemen was dus om tot 1 oktober de kachels (CV, hout- en kolenkachel) niet te gebruiken. Nou was daar één dingetje waardoor de CV even heeft moeten proefdraaien: Man had een extra radiator in de achterste gang opgehangen en in het kamertje daarnaast. Die ruimte grenst direct aan de woonkamer en was helemaal onverwarmd. Met alleen een tussendeur als scheiding kon je wel merken dat het moeite gaf met warm stoken. Na het monteren van de radiatoren moest de boel weer op gang gebracht worden en zette Man de thermostaat even hoog om te zien hoe goed het allemaal werkte. Nou, dat had nogal wat voeten in de aarde omdat er twee tussenkraantjes achter de knieschotten boven niet helemaal in de goede stand stonden. Of zoiets dan toch… Het spul draait in elk geval weer en zaterdagavond ging de CV even aan voor een tweede testronde. En er was nog één dingetje: de twee avonden daarvoor was het zo koud in de woonkamer dat de houtkachel er aan te pas moest komen om de 12 graden een beetje op te krikken…

N(euro)otje grapte nog dat het in de koude kast een stuk warmer was dan in de woonkamer en dat ze misschien de voorraad maar moest verplaatsen. Ook wel handig, zo naast de bank. Dan snap je ook ineens waar de term ‘grijpvoorraad’ vandaan komt…

Waarschijnlijk overbodig om te zeggen dat de voorraad is gebleven waar die altijd staat en dat de thermostaat inmiddels weer is ingesteld om het leven een beetje te veraangenamen. Daar moet wel bij vermeld worden dat de Vrekken 18 tot 19 graden een prima temperatuurtje vinden. Mocht iemand het al wat minder lekker vinden, zijn daar altijd nog sokken, truien en vesten. En omdat iedereen altijd vroeg op moet, gaat ook iedereen altijd vroeg naar bed. Dat scheelt ook weer in het stoken. In de keuken is het sowieso al sneller warm door het koken en omdat daar de thermostaat hangt, slaat de CV al snel uit. De CV staat ook zo ingeprogrammeerd dat die minstens een uur voor het naar bed gaan, naar 15 graden schakelt.

Overigens had N(euro)otje het onlangs met een collega over het gasverbruik. N(euro)otje schreef laatst toch dat de twee huishoudens vorig jaar samen meer dan 4.000 m3 hadden verbruikt? En dat ze dat zelf ook wel heel vonden? Nou is het zo dat de Vrekken tamelijk goed kunnen aangeven waar het ‘m in zit dus ze hopen dit jaar weer een heel stuk minder te gaan gebruiken… Maar die collega, woonachtig in een vrij jong huis, twee-onder-een-kap en volgens eigen zeggen zeer goed geïsoleerd, gaf aan dat ze gemiddeld 3.500 m3 gas gebruikten. Ook daar was het duidelijk waar de oorzaak lag: drie kinderen die meerdere keren per dag minimaal een half uur onder de douche staan… Kijk, daar maakte N(euro)otje nou korte metten mee. Maar goed, iedereen is anders en het leek voor de collega verder geen probleem te zijn. Dus N(euro)otje deed er verder het zwijgen toe en gaat zelf lekker verder met het dichten van kiertjes en het zoeken naar de idéále instelling van de thermostaat.

17 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nina
  Okt 02, 2013 @ 08:36:54

  hier kunnen we het nog prima redden zonder de verwarming aan. In de middag draait het zonnetje de woonkamer in, waardoor de temperatuur weer boven de 20 graden uitkomt en daar houden we het goed op uit in de avond. Het zal mij benieuwen hoe lang we het vol gaan houden. Maar de kachel gaat pas aan als het echt te koud wordt.

  Beantwoorden

 2. grandma
  Okt 02, 2013 @ 08:44:32

  Hier de cv ook even aan geweest. In de middag gaat de houtkachel aan. Wie het eerste thuis komt stookt de kachel op. Douchen is grandma’s liefelijke zonde. Vandaag een weckdag , in de keuken is het dan lekker warm zonder cv :). 3500 vinden de meeste mensen normaal, zowel voor stroom ( kW ) als voor gas (m3 ). Grandpa was afgelopen weekend bij liefste broer . Broer heeft nog twee 18 jarigen in huis waarvan 1 de gehele dag thuis. Schone zus heeft last van de spieren, ze verwarmt haar spieren dmv bubbelbad en sauna/douche. Ze hebben diverse computers en koken elektrisch. Ze verbruiken daar 3600 m3 gas en 7000 kW stroom ( whoooooo) . Soms moet je wat om je comfortabele te voelen. Liefste broer heeft al een offerte in huis voor zonnepanelen hoop dat die de maandlasten zullen drukken.

  liefs grandma

  Beantwoorden

 3. donsjes
  Okt 02, 2013 @ 09:03:41

  Hier slaat de cv aan vanaf het onder de 21 graden komt in huis (dagtemperatuur, voor de momenten dat we er niet zijn of ’s nachts, staat hij ingesteld op 16 graden). Ik ben nogal kouwelijk, maar vooral met een rondkruipend jochie op een tegelvloer lijkt iets of wat comfort me niet mis. Soms voelt die 21 toch ook echt te koud en dan kruipen we onder een dekentje in de zetel, of als de kleine nog wakker is, dan laten we hem even doorblazen op 23 graden (maar zetten dat dan gauw weer af).

  Beantwoorden

 4. Thea
  Okt 02, 2013 @ 09:11:07

  Werken aan huis, partner met reuma doet het aantal m3 gas snel stijgen!!

  Beantwoorden

 5. spaarmoeder
  Okt 02, 2013 @ 09:19:16

  Ik probeer het hier ook in de gaten te houden, overdag als de zon er is gaat de luxaflex in een stand waarbij we zoveel mogelijk zon en dus warmte binnenkrijgen. Dan blijft het tot ’s avonds goed in het huis hangen. Ook lekker!
  Alleen ’s ochtends is het erg koud, maar ik probeer het stoken nog even uit te stellen.

  Beantwoorden

 6. Lege Zakken Vrouw
  Okt 02, 2013 @ 09:32:39

  Hier ook nog geen verwarming aan. De zon verwarmt dit huis nog. Alle gordijnen zijn open en zonwering wordt niet gebruikt. Ik probeer echt zo lang mogelijk zonder de verwarming te doen.

  Beantwoorden

 7. Vlijtig met zuinigheid
  Okt 02, 2013 @ 09:43:34

  Hier bij mij binnen stijgt de temp tot 20.5 ’s middags. Momenteel is het 18.5 maar het zonnetje probeert alweer door te komen. Morgen ook weer een fijne dag, dus hier hoeft voorlopig nog niet de verwarming aan. Vorig jaar hebben wij 1150 m3 verbruikt. Erg weinig t.o.v. het jaar ervoor 1793 m3.
  Ben benieuwd waar wij dit jaar op uitkomen. Dat is pas op 1 maart, dus hebben er pas een half jaar opzitten. Nu 488 verbruikt. Maar de koude winter moet nog beginnen. Wij hebben echter nog een electrische haard in de kamer, dus als het gasverbruik te hoog gaat worden schakel ik die in.

  Beantwoorden

 8. Barbara
  Okt 02, 2013 @ 10:47:53

  Overdag hebben we de deuren naar de tuin open, gaan pas een uur o 2-3 dicht, dan is er zon aan de voorkant van het huis. De cv staat nu continue op 15 graden want met de deuren op zou de cv met 17 kunnen aanslaan.. Ook ’s avonds nog geen cv aan. Met 2 mensen in huis een gasverbruik van 28000 m3 en electra 2087 kWh..maandbedrag is verlaagd van 146 naar 140 .. Als het ’s avonds koud is zijn er dekentjes over de bank, en verder…lekker gaan slapen.

  Beantwoorden

 9. Spaarcentje
  Okt 02, 2013 @ 10:49:12

  Hier staat de verwarming nog niet aan, ook al is de temperatuur regelmatig 15 graden nu in de huiskamer. Onze heteluchtketel is kapot en deze of volgende week komt de monteur, er moest een onderdeel worden besteld. Tja overmacht. Maar t is prima te doen, ik loop gewoon met veel lagen kleding aan….

  Beantwoorden

 10. petradepooh
  Okt 02, 2013 @ 12:26:40

  oh wat ben ik dan braaf??? 2800m3 verbruik ik ongeveer per jaar gemiddeld……. we hebben een huis uit 1997 met schuifpui, dus in de winter ook gordijnen open en het is zo warm dat we het prima warm houden met en aangename 20C. En uur voor ik ga slapen gaat tussen oktober/november en eind april gaat de CV omlaag naar 16C. DIkke trui aan, schoenen of sloffen aan in huis en een dekentje en we leiden geen kou, ook onze gasten niet trouwens. We poedelen aan de wastafel, 1x in de week in bad en 1x douchen met 3 volwassenen. Voorts de CV niet aan als we er niet zijn in die ruimtes, alleen bij langer dan een uur gebruik doen we die aan als het fris is. In de zomer verbruik ik ongeveer 4m3 in een week en in de winter komt het uit op 35m2 gemiddeld.. door de kou in het voorjaar en vrieskou enzo heb ik wel een paar weken gehad met uitschieters naar 42m3. Ene voor wie het afvraagt zonder CV aan nu hier 21.2c volgens thermosstaat!

  Beantwoorden

 11. Frank
  Okt 02, 2013 @ 13:08:15

  Onze cv gaat op zijn vroegst pas in november aan. Eerder absoluut niet.
  We stoken nu met de houtkachel, dat is voorlopig voldoende. Deze gebruiken we ook om te bakken en koken. Multifunctioneel dus.

  Beantwoorden

 12. liesbet
  Okt 02, 2013 @ 13:24:43

  Wij hebben een veranda waar de zon al volop schijnt vanaf 11u tot ’s avonds. Voorbije dagen was de veranda door de zon opgewarmd tot 29 ° en als ik de keukendeur en keukenvenster en het schuifraam van de living openzet, stroomt de warmte uit de veranda woonkamer en keuken binnen. Momenteeel is het binnenshuis 24° zonder verwarming. Als de temperatuur in de veranda zakt tot 25° sluit ik ramen en deuren en het blijft lekker warm in huis tot bedtijd. Op de bovenverdieping is het nog 22° zonder verwarming en op zolder schommelt de temperatuur rond 19/20°. Ik hoop dat het nog een paar dagen mooi weer blijft zodat er geen verwarming nodig is. Vorig jaar heb ik de verwarmingsketel pas opgestart begin november…..

  Beantwoorden

 13. Free BeeZ
  Okt 02, 2013 @ 15:29:36

  @Liesbet Waar woon jij? Aruba ofzo 🙂

  Beantwoorden

 14. Barbara
  Okt 02, 2013 @ 15:56:14

  Liesbeth heeft gelijk 🙂 was een 0 teveel;, heb net gekeken, en dit is de stand op de jaararekening, minder dus….Elektriciteit hoog 2.222 kWh Elektriciteit laag –
  Gas 1.772 m3 ,.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: