N(euro)otjes boodschappen

N(euro)otje probeert altijd met zo weinig mogelijk geld zoveel mogelijk te halen. Toen ze in financieel zwaar weer zaten, haalde ze alleen eten. Dus geen snaai en geen (fris)drank. En verder kun je met weinig geld heel veel basisproducten kopen waar je meerdere kanten mee uit kan. Je haalt bijvoorbeeld voor een paar dubbeltjes een kilo bloem en een pakje boter. De meeste smaakmakers, zoals zout en diverse kruiden hebben de meeste mensen standaard wel in huis. Je kunt dan cake maken, brood, pannenkoeken maar ook allerhande sausjes en soepen.

De voorraadkast staat vol met basisproducten.  Een plank vol peulvruchten in glas, verderop uien en blikken tomaten en natuurlijk heel veel kruiden. Die kruiden gebruikt ze ook om zelf kruidenmixjes te maken. Dat is prima te doen en veel goedkoper dan een zakje te kopen dat daarbij bomvol zit met verkeerde E-nummers zoals smaakversterkers.

Wat je niet vindt in die kast zijn bouillonblokjes, potjes bouillonpoeder en allerlei zakjes kruidenmix. Of kant en klare pesto. (Hoewel die in Italië moeiteloos de etikettencontrole doorstond en daarna meer dan prima in de smaak viel… Maar ja, die wordt hier in Nederland niet verkocht. En die hier wel verkocht wordt, staat dus niet in N(euro)otjes voorraadkast…)

Alleen de basisproducten kopen, bespaart een hoop geld. Alleen het koken kost misschien wat meer tijd. Maar dat is helemaal niet erg. Koken is leuk! Afgelopen weekend maakte N(euro)otje een linzengerecht. In Duitsland kun je ook kant en klare blikken met linzengerechten kopen maar die heeft ze wel eens geproefd en ze proefde alleen maar zout… Nu ze probeert op te schrijven hoe ze haar eigen linzenpotje gemaakt heeft, weet ze het al bijna niet meer… Het is ook niet zo moeilijk, het is alleen elke keer anders. Nu had ze geen prei voorhanden, anders had ze die er ook nog doorheen gedaan. Ze heeft wel ui gesnipperd en samen met flink wat geperste knoflook in de olie gefruit. Kruiden erbij: wat koenjit, djahé en djinten en een schepje kerrie. En er ging ook nog een half pepertje in stukjes bij. Ze wilde nog een blikje tomatenpuree erbij doen maar dat was ze vergeten en dat heeft ze er achteraf nog bij gedaan omdat het wel al open was. 200 Gram linzen gewassen en erbij gedaan, de boel onder water gezet en aan de kook gebracht. Dat moet wel een uurtje koken en na ongeveer een half uurtje heeft ze er nog stukjes aardappel en wortel bij gedaan. Beetje op smaak gebracht met zout en peper en iedereen heeft weer gesmuld. Avondeten uit de basisvoorraad. Het was goedkoop en lekker. O ja, het is gekookt op het petroleumstel 🙂

N(euro)otje redt het nog steeds met een boodschappenbudget van 250 tot 300 euro per maand voor vijf personen. En daar wordt ook de voorraad van bijgehouden. Ze kan het van harte aanbevelen: een goede voorraad, bestaande uit basisproducten en aanleren niks kant en klaars te gebruiken. Je wordt er inventief van en leert vanzelf smaken te combineren. Soms heel verrassend als blijkt dat het eigenlijk heel simpel is. En verder natuurlijk de gebruikelijke vrekkentips: boodschappenlijstje opstellen, eventueel een weekmenu, vervolgens op handen en knieën door de supermarkt, geen merkproducten kopen, en als iets wat je wel vaak gebruikt in de aanbieding is: inslaan als je de mogelijkheid hebt. Er valt heel wat voorraad weg te werken in een huis, tot in de meterkast aan toe. En je hoeft niet meer op een holletje naar de winkel als je onverwacht bezoek krijgt waardoor je je budgetboekje te buiten gaat.

Advertenties

12 reacties (+voeg die van jou toe?)

  1. A. de Gooijer
    Sep 24, 2013 @ 09:34:39

    Mosterd is ook zo’n lekkere smaakmaker! Van Rudolph ( 24kitchen) geleerd! Spekjes uitbakken, 2 flinke scheppen mosterd erbij, wat water eventueel wat room om te verlengen, goed roeren en … heerlijk een simpele gehaktbal!

    Beantwoorden

  2. A. de Gooijer
    Sep 24, 2013 @ 09:35:55

    Ik bedoel natuurlijk: Heerlijk BIJ een simpele gehaktbal!

    Beantwoorden

  3. Maia
    Sep 24, 2013 @ 10:41:50

    Enkel de basis kopen scheelt echt heel veel! Wat me opvalt is dat als ik door de aanbiedingen blader ik er eigenlijk niks van gebruik. Het zijn altijd voornamelijk bewerkte producten. Je bent veel goedkoper uit als je geen aanbiedingen koopt 🙂

    Nog vergeten basistips: eet wat in het seizoen is, en kook voor meerdere dagen tegelijk 🙂

    Beantwoorden

  4. WMT
    Sep 24, 2013 @ 12:09:00

    Graag wil ik zonder pakjes en zakjes koken. Welk recept gebruik jij voor het bakken van een cake?

    Beantwoorden

  5. Huisvlijt
    Sep 24, 2013 @ 13:09:44

    Interessante post dit! Goed om te lezen wat zo’n basisvoorraad kan zijn.

    Beantwoorden

  6. grandma
    Sep 25, 2013 @ 08:41:41

    Grandma kookt ook lekker puur.
    Als ik eens een recept niet weet snuffel ik in oude kookboeken. Toentertijd hadden ze nog geen smaakversterkers, bouillonblokjes en een beetje- van- jezelf- en- een- beetje- van- m.aggi zakjes.
    Ooit kreeg ik van je de tip om lampenolie als brandstof voor mijn petroleumstel te gebruiken, sinds die tijd staan er twee stellen op het aanrecht, geweldig gezellig, goedkoop en bovendien warmt de ruimte lekker op. Een ander stel heb ik in de pipowagen staan als verwarming en om er een eitje op te bakken.

    liefs grandma

    Beantwoorden

    • N(euro)otje
      Sep 28, 2013 @ 08:41:15

      @grandma: ik heb ook van die oude kookboeken. Die pak ik nog het snelst. Heerlijk hè, die petroleumstellen. Zit hier nu lekker met een kopje thee, gezet van water uit de fluitketel, gekookt op de driepitter 🙂

      Beantwoorden

  7. Iris
    Sep 25, 2013 @ 11:46:24

    Ik ben zelf heel basic. Manlief echter niet en dat botst nog wel eens. Dan is het ook moeilijk om de kids dezelfde richting op te krijgen. Maar ik blijf het proberen. Koelvriescombinatie heeft het begeven en ik moest meteen aan jou denken! Ik heb nu een iniminie koelkastje in gebruik en wil zien of we zonder koelvriescombinatie kunnen. Leuk experiment.

    Beantwoorden

  8. Johanna
    Sep 26, 2013 @ 03:58:48

    Geweldig, op handen en voeten door de supermarkt! 😉

    Beantwoorden

  9. sprokkelen
    Sep 26, 2013 @ 11:29:43

    bedankt. Ik heb wel regelmatig zo’n opfrisser nodig om me bij de les te houden. Goede voornemens genoeg, maar na een tijdje verwatert het toch weer.

    Beantwoorden

  10. Diana
    Sep 26, 2013 @ 13:14:18

    Wat neemt Huize Vrek mee als meeneem lunch? Een bedrijfskantine vind ik echt te duur en ik wil het liefst zo vers mogelijk eten, maar dat is echt te duur. Graag tips!

    Beantwoorden

    • N(euro)otje
      Sep 28, 2013 @ 08:27:48

      @Diana: gewoon een bammetje met kaas, of wat zelfgemaakte aardappel=, ei-, of tonijnsalade. Of een kliekje van de vorige dag. Bij ons op het werk staat een magnetron. Ik neem wel eens wat mee, zet het ’s morgens in de koelkast op het werk en warm het voor mijn lunch heerlijk op.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: