N(euro)otjes stroom- en gasverbruik (deel 2…)

Naar aanleiding van de reacties op het stroom- en gasverbruik, wil N(euro)otje wat extra uitleg geven. Niet alleen wonen ze in een oud woon/bedrijfspand (het was ooit een varkensboerderij) maar ook is het meer dan 100 jaar oud. Natuurlijk ging het er bij bouwen 100+ jaar geleden heel anders aan toe dan nu. Van isolatie had nog niemand gehoord en de spouwmuur moest nog uitgevonden worden. Om het over dubbel glas maar helemaal niet te hebben.

Bovendien is bijna alle bedrijfsruimte in de loop der jaren omgebouwd tot woonruimte. Veel daarvan is al uitgevoerd door vorige eigenaren. Het pand is groot: meer dan 450 m2 vloeroppervlak en bijna 1.700 m3 inhoud.

Daarbij is het grootste deel van het pand enkelsteens en zit er nergens vloerisolatie.

Ook bewonen de Vrekken het pand dubbel: zij wonen er zelf met hun Zoon en inwonende Dochter en Schoonzoon en Ouders wonen er ook. Geheel apart, ze zijn voordeurdelers. Daardoor zijn er veel ruimtes met bijbehorende radiatoren. Omdat het pand te groot is om met één CV-ketel te verwarmen heeft elke wooneenheid zijn eigen CV. Ouders en N(euro)otje kunnen daardoor onafhankelijk van elkaar hun gedeelte verwarmen. Er zijn ook gezamenlijke ruimtes, zoals de hobbykamer en de bijkeuken en de deel. Die laatste twee zijn overigens niet verwarmd. Dat is ook niet te doen omdat deze ruimtes nooit verbouwd zijn. Je kijkt daar tot aan de nok van het dak. Als je dat zou gaan verwarmen, zou je je arm stoken. In totaal telt de woning 2 woonkamers, 2 woonkeukens, een gedeelde (bij)keuken, nog een stuk deel (voor de honden), 2 badkamers (en een derde in wording), 3 toiletten (en er zou een vierde in de derde badkamer moeten komen. Dan is er nog een derde woongedeelte dat helemaal apart van de andere twee kan draaien), 2 zolders, een kelderkast, 8 slaapkamers en een hobbykamer. De boel wordt met elkaar verbonden door 5 gangen en halletjes. En op de deel na, wordt alles verwarmd.

Alles wel beschouwd, vinden ook de Vrekken de ruime 4.000 m3 gas die ze het afgelopen jaar verstookt hebben, erg veel. Maar het komt op 2.000 m3 per huishouden. Ook het stroomverbruik is hoewel het veel lijkt, toch redelijk gemiddeld als je het door twee deelt. Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden (2,2 personen) is 3.500 kWh (de Vrekken zitten op iets meer dan 3.000 kWh per huishouden). Het gemiddelde gasverbruik bedraagt 1.600 m3 (de Vrekken zitten daar ruim boven met 2.000 m3….). (Informatie te lezen op deze site).

Omdat de energieprijzen alsmaar stijgen, willen de Vrekken  hun verbruik natuurlijk naar beneden zien te krijgen. Het tegenovergestelde is de afgelopen jaren gebeurd: het gasverbruik is nog nooit zo hoog geweest als vorig jaar en ook het stroomverbruik bereikte een paar jaar geleden de  duizelingwekkende hoogte van bijna 8.000 kWh, dus 4.000 kWh per huishouden. Hoewel deze verdeling niet helemaal eerlijk is want een flink deel van het toenmalige verbruik was toe te schrijven aan Zoon die een hele batterij computers 24/7 draaiende hield.

Met stoken proberen ze zo zuinig mogelijk te doen. Elk jaar wordt er een projectje aangepakt om de isolatie van de woning te verbeteren. Vorig jaar was het dak van de woonkamer aan de beurt. Dit werd vervangen en voorzien van een goede isolatie. Dat was dan een iets groter project. In de keuken moeten de ramen nog een keer vervangen worden. Er zit nog één stuk enkel glas in en een groot raam is wel dubbel glas maar van twijfelachtige kwaliteit. Het ziet nogal blauwig en het is waarschijnlijk lek. Het best geïsoleerde gedeelte van het huis is de bovenverdieping. Op één kamer na, is verder alles plat gegooid en opnieuw opgebouwd, inclusief isolatie. Het mooiste is wel dat juist de buitenste kamer, die aan de noordmuur grenst, het warmst is van allemaal. Man heeft die muur daar zo goed geïsoleerd dat die kamer bijna geen verwarming nodig heeft. En dan zijn er nog van die stomme dingen, die steeds ‘vergeten’ worden. Zo heeft de deur tussen de keuken van N(euro)otje en de voorste gang nog steeds de plastic ruitjes erin zitten die er door de vorige eigenaar in gezet zijn. Maar omdat ze deze deur een paar jaar geleden ging schilderen, heeft ze die ruitjes eruit gehaald. De glaslatten liggen nog steeds klaar voor hun verfbeurt en zijn er dus nooit meer opgezet. Dat komt ook omdat N(euro)otje een hekel heeft aan die plastic ‘ruitjes’ en ze nog steeds wil vervangen door glas. De ruitjes hangen daardoor al die tijd tussen de spijkertjes en als er visite komt, tikken veel mensen even tegen één van de onderste ruitjes. Ze schrikken zich vervolgens kapot als ze het ruitje eruit tikken. N(euro)otje lacht het altijd weg en roept dat het tig-keer per maand gebeurt maar ondertussen zijn er hier en daar wat stukken afgebroken. De gang is niet verwarmd en als de voordeur in de winter opengaat, tocht het behoorlijk door die gaten…. Daarbij is het een hele onhandige deur om een gordijn voor te hangen.

En dan is daar de wc. Ook niet verwarmd, en met een heel schattig stalraampje erin. De wc bevindt zich naast de keuken en het is verbazingwekkend hoeveel mensen, ook midden in de winter, de wc-deur achter zich open laten staan. Het is een open verbinding met de kou van buiten.

Daarom stoken N(euro)otje en Man graag de hout- en kolenkachel. Dat scheelt immers in de gasrekening. Voordat N(euro)otje een baan gevonden had en dus hele dagen thuis was, stookten ze alleen maar met deze kachels en kookten ze daar ook op. Maar toen ze voor haar werk meerdere lange dagen van huis moest zijn, was dat geen optie meer en ging de CV vaker aan. Maar linksom of rechtsom, het gasverbruik moet naar beneden.

Het stroomverbruik is inmiddels wel alweer een tijdje dalende naar normalere hoogte maar er kan vast nog veel meer van af. Eén van de doelen die N(euro)otje graag nastreeft, is namelijk de afhankelijkheid van de NUTS-bedrijven zo klein mogelijk te maken. Nou ja, je zult wel begrijpen, als je dit zo leest, dat de Vrekken nog een lange weg te gaan hebben :-0

16 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Maia
  Sep 22, 2013 @ 15:34:38

  Ik kan me goed voorstellen dat jullie moeite hebben om zo’n groot en oud huis zuinig warm te stoken. Het is ook nog een hele opgave. Ik denk dat jullie goed bezig zijn, het is nu eenmaal niet makkelijk. Maar als je bewust bent van je verbruik (en verspilling) en stukje bij beetje verbeteringen aanbrengt kom je er vanzelf wel 🙂

  Beantwoorden

 2. izerina
  Sep 22, 2013 @ 17:50:21

  Als je isolerende maatregelen neemt,zul je wel meteen het effect merken.

  Beantwoorden

 3. Valhalla
  Sep 22, 2013 @ 19:25:35

  Deurdranger op de wc-deur! 😀

  Beantwoorden

 4. petradepooh
  Sep 22, 2013 @ 19:31:58

  je geeft zelf al verbeteringen aan voor t gas. Misschien kan je eens via je energieleverancier (ik weet dat bv E.ssent het wel doen) kijken of zij na kunnen gaan of je verbruik normaal is. Hiertoe krijg je een kaartje, vul de meterstanden in een periode en een vragenlijst mocht er iets niet kloppen dan kunnen hun eens nagaan of bv je meter niet stuk is of geijkt moet worden. Ook krijg je natuurlijk de standaard energietips als deksels op de pannen, grote van de pannen aanpassen aan wat je kookt (bv 2 el groenten hoeft niet in de grootste pan). Ook krijg je een lijstje met dure energiesluipers in huishoudens (waterbed, oude stukke koelkasten en vriezers, terraria, aquarium met tropische vissen, LCD tv’s, enz). Mocht er bv iets niet kloppen en je stroom zou worden afgetapt voor bv de kwekerij van de buren kunnen zij dat ook zien, ze mogen echter niets doen en dus moet je wel naar de politie en aangifte doen dan…….

  Beantwoorden

 5. Ilse
  Sep 22, 2013 @ 20:08:48

  Nooit aan zonnepanelen gedacht?

  Beantwoorden

 6. Mar
  Sep 23, 2013 @ 16:58:10

  Van het weekend heb ik de Lokkebolletjes uit de bibliotheek geleend. Ik moest tijdens het lezen aan jou denken. Stond ook iets in over warm water. Je maakt een bak van anderhalve bij anderhalve meter en vult deze met een tuinslang en zaagsel. Zaagsel nat maken en water door de tuinslang laten gaan. Er gaat koud water in de slang en er komt heet water uit…… Zonder stroomverbruik

  Beantwoorden

 7. grandma
  Sep 23, 2013 @ 19:56:39

  Eind vorig jaar lieten we zonnepanelen plaatsen dat scheelde aanmerkelijk . Op mijn blogje kleinfarmhuus.blogspot.nl staat een foto hoe we de panelen plaatsten op een blokhut.
  Binnenkort gaan we de keuken unpluggen 🙂 voor bijna alle keukenapparatuur is wel een alternatief.

  liefs Grandma

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Sep 23, 2013 @ 21:51:44

   @Grandma: over zonnepanelen wordt hier veel nagedacht maar ze moeten echt een beetje goedkoper worden. Dat unpluggen van de keuken is helemaal mijn ding. Er verdwijnt iedere keer weer wat 🙂

   Beantwoorden

 8. nada surf
  Sep 26, 2013 @ 08:15:02

  Ja ik snap dat ook niet geen zonnepanelen, is klap geld maar met zo,n hoge stroom nota ben je er zo vanaf en je kan de kosten verdelen.

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Sep 28, 2013 @ 08:39:41

   @nada surf: het is een inderdaad een klap geld. Voorlopig kiezen we ervoor om binnenshuis op het verbruik te besparen, dat is sneller verdiend dan de aanschaf van zonnepanelen. Ik hoop echt dat ze nog eens wat goedkoper worden. De kosten verdelen met mijn ouders lukt helaas niet meer. Die zijn inmiddels zo gekort op hun pensioen dat ze niet veel meer over hebben om ook nog hiervoor te gaan sparen… 😦

   Beantwoorden

 9. Tara
  Sep 28, 2013 @ 18:25:19

  Zelf gemaakte zonnepanelen kosten ongeveer 10% van kant en klare panelen. Dat scheelt 90%!!!
  Op internet en youtube kun je leren hoe je dat doet.
  Succes!

  Beantwoorden

 10. Energie-Gerd
  Dec 07, 2013 @ 23:26:59

  Je kunt ook losse zonnepaneel strings gaan plaatsen van bv 500 watt van 3 zonnepanelen per string . Zo ben ik ook begonnen, ik heb ook een woning met bedrijfsdeel en eens een enorme stroom en gas rekening dus elk jaar een string erbij.
  Met het geld wat ik per jaar uitspaarde en opspaarde met spaarkaarten van een leverancier van mij kocht ik elk jaar een nieuw setje van 3 panelen erbij , en elk jaar werden de aangeboden panelen ook goedkoperen ben nu 6 jaar verder en heb nu een installatie van een 3000 watt op het dak liggen.
  Dus niet in 1 keer maar blok voor blok.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: