N(euro)otjes stroomverbruik

Voordat ze op vakantie gingen, trokken de Vrekken alle stekkers uit de stopcontacten. Zelfs van de wekkerradio. De koelkast kon nog net niet helemaal uit omdat het vriezertje nog vol zat en de inhoud niet in een andere erbij gepropt kon worden. Maar de thermostaat van de koelkast ging wel naar 10 graden. Dat is wel mooi aan dat apparaat: het koelgedeelte en het vriesgedeelte hebben elk hun eigen thermostaat. Dus vriezer gewoon aan en koelkast op de hoogste temperatuur. Helemaal uit kan dan weer net niet. Helaas.

Na terugkeer was N(euro)otje natuurlijk nieuwsgierig naar de meterstanden. En die vielen tegen. Want wat bleek: ze dachten altijd dat het grootste verbruik aan hun kant van het huis lag, in verband met de computers van Zoon en de schildpadden en dergelijke. Ze hadden dus verwacht dat het verbruik meer dan gehalveerd zou zijn. Maar de besparing was een stuk minder dan de helft.

De Vrekken krabden zich achter de oren. Ouders snapten niet wat ze dan gebruikten dat zoveel stroom gebruikt en alle stekkers gingen er weer in, Zoon ging zich weer bezig houden met zijn computers en Dochter en Schoonzoon gingen elke avond lekker boven op hun eigen kamer zitten. Met hun eigen Senseo en televisie. Op het ogenblik kunnen er op een avond kunnen in Huize Vrek soms wel vier TV’s of beeldschermen tegelijk aanstaan: bij Ouders, Bij N(euro)otje en Man, bij Zoon en bij Dochter en Schoonzoon… Dat zou toch allemaal stroom moeten vréten. Nu komt het gekke: het stroomverbruik is lager gebleven dan voor de vakantie……… Een stuk lager. Op weekbasis zo’n 20 kWh.

N(euro)otje snapt het niet helemaal. Ze doet niet veel anders dan voorheen, alleen de koelkast staat nog steeds op tien graden want er ligt nog steeds niks bijzonders in en hij gaat binnenkort toch uit. Omdat ze een koude kast in huis hebben die ’s winters met gemak koelkasttemperaturen haalt, verdient deze kast in de koude maanden van het jaar de voorkeur. Immers, die koeling kost niks. En de koelkast (die met de stekker eraan…) kost natuurlijk stroom. Bovendien is het apparaat weer een jaartje ouder en dat zal zich ongetwijfeld vertalen in een hoger stroomverbruik. En hoewel N(euro)otje al eerder goochelde met formidabele getallen in een bericht over de koelkast, is mede naar aanleiding van de reacties daarop toch de twijfel toegeslagen. Want ze kwam wel op een héél hoog verbruik uit. Het is helaas nog steeds niet gelukt om de koelkast 24 uur aan een stroommeter te hangen maar het wordt blijkbaar toch eens tijd…

Verder draait er altijd een pompje in de vijver en is er natuurlijk regelmatig gras gemaaid. En omdat het steeds eerder donker wordt, floepen er ook steeds eerder lampjes aan.

N(euro)otje heeft nog wel maar heel weinig gebruik gemaakt van de inductieplaat en de waterkoker. Ze kookt veel op de petroleumstellen. Dat heeft een dubbel voordeel op dit moment: het scheelt stroom en het geeft warmte af in de keuken. Gisteren werd het daar ruim 19 graden. Het vest kon weer uit…

Hoe dan ook, of het nou de koelkast is, de inductieplaat of de nieuwe computer van Zoon die misschien energiezuiniger is, het stroomverbruik is lager dan voorheen. Lager dan het heel lang geweest is. Maar even zo doorgaan dus… 🙂 Het streven is naar een jaarverbruik van rond de 5.000 kWh te gaan. Het afgelopen jaar zaten ze boven de 6.000 kWh. Voor wie hier van schrikt: dit is het totaalverbruik van zeven volwassenen, verdeeld over twee aparte huishoudens. Het is één boerderij maar deze wordt dubbel bewoond en telt dus alles dubbel: woonkamer, keuken, badkamer, en alle bijbehorende apparatuur. Alleen de wasmachine wordt gedeeld. Daar zijn twintig jaar geleden een paar simpele afspraken over gemaakt: Moeder wast op zaterdag, en N(euro)otje wast op doordeweekse avonden na elf uur. Normaal gesproken wordt het huis bewoond door vijf personen maar begin dit jaar zijn Dochter en Schoonzoon in komen wonen. Daardoor wordt er uiteraard meer licht gebruikt en een extra TV, wordt er meer gedoucht en worden er meer wassen gedraaid. De jaarrekening dateert van juli dus de inwoning telt mee voor de helft van het jaar.

Al met al is N(euro)otje best tevreden over de neergaande lijn in het stroomverbruik. Het gaat al langer naar beneden maar dat zelfs nu het verbruik nog steeds zakt, had ze niet verwacht. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat N(euro)otje er erg fanatiek mee bezig is. Ze is bijvoorbeeld een echte schakelaartijger: zodra iemand een ruimte verlaat zonder het licht uit te doen roept of rent ze er achteraan. Want als ze dat niet doet, brandt er elke dag heel wat licht voor de kat zijn staart. En dat is weggegooid geld. En daar doe je natuurlijk niet aan als vrek zijnde 🙂

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Maia
  Sep 21, 2013 @ 12:03:19

  Ik kan me je verwarring goed voorstellen! Het blijft soms toch ook gewoon gissen en uitproberen. Maar het is in elk geval mooi dat het stroomverbruik nu lager is!

  Beantwoorden

 2. nada surf
  Sep 21, 2013 @ 17:05:18

  Toch blijf ik het hoog vinden het verbruik, hier gezin met 6 redden het met 2000 Kw op jaarbasis en zo veel extra doen wij er niet voor.

  Beantwoorden

 3. Vlijtig met zuinigheid
  Sep 21, 2013 @ 21:19:27

  Misschien heb ik dit al eens doorgegeven, maar mijn man heeft ooit het sluipverbruik gecontroleerd van de inductieplaat. Die is 68 watt per uur!!!!
  Bij ons staat deze altijd uit in de meterkast en wordt alleen maar aangezet met koken. Zodra de ventilator na het koken gestopt is wordt de automaat van de inductie weer uitgezet. Scheelt echt heel veel op jaarbasis.

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Sep 22, 2013 @ 16:41:16

   @Vlijtig met zuinigheid: 68 watt per uur….? Dat is vreselijk! Dat is 605 kWh per jaar alleen voor het sluipverbruik… Als ik de stekker eruit trek heb ik in één klap al mijn energiebespaardoelen voor volgend jaar gehaald! Ik zal Man straks eens lief aankijken en vragen of hij dat bij onze plaat ook kan meten.

   Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Sep 23, 2013 @ 21:55:01

   @Vlijtig met zuinigheid: Man is ook om. We gaan ook de inductieplaat uitschakelen in de meterkast. Ik laat weten hoe het hier gaat 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: