N(euro)otjes kruidentuin

De zo keurig volgens middeleeuws patroon geplante buxushagen in de kruidentuin vielen twee jaar geleden ten prooi aan een soort schimmel waardoor de blaadjes bruin werden en afvielen, een kaal geraamte achterlatend. Na twee jaar ploeteren om de hagen weer tot leven te wekken, besloot N(euro)otje dat het tijd werd om te veranderen. De hagen worden nu stukje bij beetje eruit geschept en de kruidentuin krijgt zo langzaam maar zeker een heel ander uiterlijk.

In het midden is het buxushaagje vervangen door winterharde lavendelplantjes. Gekocht bij de Lidl in Duitsland: 3,49 voor zes plantjes. Voor 7 euro staat er een prachtig nieuw haagje.

Overigens heeft ze niet alleen kruiden in de kruidentuin maar ook in de moestuin. Sommige zijn vaste planten, sommige zijn ooit gezaaid tussen de groenten en komen nu elk jaar door uitzaaiing spontaan overal op. Dan is het vaak een kwestie van weghalen of verzetten naar een plekje waar ze meer nut hebben. N(euro)otje droogt de kruiden in een donker hoekje in het huis waar ze ze aan touwtjes aan een gordijnroede hangt. Zo heeft ze nu weer een potje vol met dille en met dillezaad. En ook de kamille die in de moestuin tussen de tegels groeide is in hetzelfde hoekje te drogen gehangen. Als je dan de keuken in komt, ruikt de hele ruimte naar kruiden. Een betere luchtverfrisser kun je niet hebben.

Maar al met al vindt N(euro)otje het jammer dat de haagjes in de kruidentuin weg gaan. Maar er is nog een noodzaak voor deze maatregel: Moeders snoeide ze altijd maar kan dat bijna niet meer door de artrose in haar handen. Ook N(euro)otje heeft problemen met haar handen, geen artrose weliswaar maar toch ook een flink chronisch probleem, waar een operatie helaas geen soelaas geboden heeft, en ook haar lukt het niet om de hagen te snoeien. En bovendien kost het snoeiwerk heel veel tijd. De anderen in Huize Vrek hebben die tijd gewoon niet. En sommigen kunnen ook geen rechte lijn aanhouden en schots en scheve haagjes zien er nou ook niet bepaald florisant uit 🙂 Dus toen is er besloten, in het algemeen belang, dat het er allemaal uit moest en niet meer vervangen zou worden. En nu gaat dus de hele structuur van de tuin op de schop. Voordeel is dat er zo wel veel meer planten in kunnen. Vooral de hogere planten kon ze altijd slecht kwijt in de vakken. Dan moesten ze al in het midden maar hoe de zon ook staat, er staan dan altijd kleinere planten in de schaduw. En de meeste kruiden gedijen slecht in schaduw. Nu kan ze de hoge planten bij een hek zetten als achtergrond voor de lagere planten en kan elke plant het plekje krijgen waar die het beste staat. Ach, “elk nadeel heb z’n voordeel”, toch?

N(euro)otje gaat in elk geval het komende winterseizoen gebruiken om een strak plan voor een nieuwe indeling van de kruidentuin op papier te zetten. Als ze lekker vroeg gaat voorzaaien, zo’n beetje begin januari, kan de tuin halverwege het voorjaar al lekker vol staan. Nog meer bosjes aan de gordijnroede!

 

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. vlasje
  Aug 24, 2013 @ 09:48:19

  Is een kruidenspiraal een idee?

  Beantwoorden

 2. spaarmoeder
  Aug 24, 2013 @ 11:22:38

  Hartstikke leuk! Op de BBC/gardenersworld hadden ze laatst ook een geweldige kruidentuin zonder van die heggetjes. Pràchtig! Die van jullie wordt vast minstens zo mooi! Succes!

  Beantwoorden

 3. Maia
  Aug 24, 2013 @ 18:10:09

  Leuke nieuwe plannen, ik ben heel benieuwd hoe het er uit gaat zien.

  Beantwoorden

 4. Iris
  Aug 25, 2013 @ 09:38:44

  Plaats je wel een paar fotootjes? Ik ben benieuwd! Hier hangen ook met regelmaat bosjes kruiden. Alleen dit jaar zijn de oregano en salie niet goed gedroogd want het rook niet echt fris. Geen idee wat ik fout gedaan heb. Het was wel goed gedroogd maar rook niet meer naar oregano en salie

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: