N(euro)otjes jaarnota

De eindafrekening van G.reen choice is binnen. N(euro)otje zag er een beetje tegenop omdat ze allang had opgemerkt dat het gebruik van zowel stroom als gas was toegenomen. Wat overigens niet verwonderlijk is, van een dubbel huishouden is het in Huize Vrek zo’n beetje een driedubbel huishouden geworden met in totaal zeven volwassenen.

Toch viel het mee: ze krijgen geld terug, bijna 135 euro. Niet zoveel als ze eerder al eens terugkregen maar er zit nog steeds een neergaande lijn in de maandbetalingen.( Dat ze überhaupt geld terugkrijgen is voornamelijk te danken aan een vermindering van het stroomverbruik want het gasverbruik is nog nooit zo hoog geweest.) N(euro)otje zou alleen N(euro)otje niet zijn als ze niet wat meer in de planning had gehad. Dus zit ze weer ijverig te rekenen. In verhouding valt de grootste besparing te behalen op het gasverbruik. De afgelopen winter hebben de Vrekken de houtkachel nauwelijks aan gehad. Heel erg jammer, dat moet komend seizoen echt anders. En er wordt nu elke dag gedoucht. Overigens niet door N(euro)otje en Man. Zij zijn, na eerder drie jaar zonder badkamer gezeten te hebben, niet meer zo verknocht aan het douchen. Het wassen aan de wastafel kost heel wat minder water en je wordt er net zo schoon van. Het gasverbruik kan dus vrij simpel omlaag: weer heel consequent de houtkachels aan en het douchen wordt vanzelf minder als Dochter en Schoonzoon weer op zichzelf zijn.

De grote klappen die N(euro)otje hoopt te halen met het stroomverbruik hebben te maken met het uitzetten van de koelkast in de winter (die is dan helemaal niet nodig; er zijn plekken in het huis waar het kouder is dan in de koelkast en die koude plekken kosten niks…) en het minder gebruiken van de inductiekookplaat. Nou kookt N(euro)otje al graag een tikje alternatief maar sinds er een heuse buitenkeuken is, wordt er veel daarop gekookt. En dan zijn er ook nog het raketoventje en de vuurplaats. In de winter zijn de petroleumstellen favoriet; die werken prima en geven meteen warmte af.

Verder zijn ze natuurlijk zuinig met licht maar als er meer kamers in gebruik zijn is het ook logisch dat er meer lampen aan zijn. Wat dat betreft merkt N(euro)otje nu al dat het weer sneller donker wordt. Ze redt het op doordeweekse avonden nog maar net om geen lampjes aan gehad te hebben voordat ze gaat slapen. Dat ging een paar weken geleden nog moeiteloos.

Het streven is om het stroomverbruik terug te dringen tot een kleine 5.000 kWh/jaar. Het afgelopen jaar bedroeg het stroomverbruik 6.368 kWh. Het gasverbruik is enorm hoog geweest, maar liefst 4.579 m3…. Dat krijg je als je een oude boerderij met twee huishoudens en inwoning helemaal met twee CV-installaties verwarmt en als het tot ver in het voorjaar maar niet warm en droog wil worden. Nou kan N(euro)otje wel wat hebben qua een graadje minder (daar heb je vesten en sokken voor) maar het is niet goed voor het huis en de spullen erin om alles vochtig te laten worden. Er is het afgelopen jaar ook gestookt om het huis droog te houden. En daarom is N(euro)otje dus zo tuk op de houtkachels. Er wordt binnenkort weer druk gezaagd, gekloofd en gestapeld om de grijpvoorraad hout aan te vullen. Enfin, het gasverbruik moet terug naar 3.500 m3… Dat lijkt enorm maar moet te doen zijn. N(euro)otje gaat er in elk geval voor en ze zal de rest ook wel overtuigen. Gisteren heeft ze de eerste overwinning al behaald: het was kil in huis en Zoon holde al naar de thermostaat. N(euro)otje trok een sprintje en wist ‘m net op tijd te tackelen. Zoon gevloerd en de thermostaat nog steeds op 10 graden. Zo doe je dat 😉

Advertenties

14 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. grandma
  Aug 08, 2013 @ 08:56:02

  hihihi, ik had je die sliding wel zien willen maken 🙂 . wij zijn ook erg benieuwd naar de eindafrekening, de zonnepanelen hebben behoorlijk wat geleverd maar het gasverbruik….aiaiai . We zullen zien

  Beantwoorden

 2. spaarmoeder
  Aug 08, 2013 @ 11:55:22

  Ik kreeg ook minder terug dan anders, maar ga aankomende maanden ook weer strenger zijn. Hopelijk is de nazomer lang en de winter kort. Dat scheelt zoveel!

  Beantwoorden

 3. nadasurf
  Aug 08, 2013 @ 18:02:48

  Ik blijf het een hoop vinden ook met 7 is maar een persoon meer dan bij ons en die gasnota daar doen wij 9 jaar over 🙂

  Wat investeren om de boel goed te isoleren dan gaan de stookkosten ook omlaag.

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Aug 08, 2013 @ 21:17:42

   @Nadasurf: bedoel je nou echt dat je maar 500 m3 per jaar verbruikt? Als dat zo is: chapeau. Maar voor hier is dat niet haalbaar. We wonen in een grote oude boerderij en het is dubbel bewoond. Ons gasverbruik is het totaal van de beide huishoudens.

   Beantwoorden

   • nadasurf
    Aug 08, 2013 @ 22:24:24

    Klopt 500 M3 per jaar met 6 personen nu wonen wij niet in een grote boerderij maar toch kennissen wel en die redden het ook met 1100 M3 per jaar. Goed isoleren 🙂

   • N(euro)otje
    Aug 09, 2013 @ 08:32:30

    @nadasurf: klopt. Dat isoleren. Vorig jaar hebben we een redelijk grote slag gemaakt door het dak boven de woonkamer te vernieuwen en meteen extra te isoleren. Helaas hebben we geen spouwmuren die we kunnen vullen met isolatie. De enige manier om de muren te isoleren zou zijn de hele boerderij te ommuren. Een zeer kostbare aangelegenheid… De best geïsoleerde kamers zijn boven. Die heeft Man helemaal zelf van de grond af aan opgebouwd toen we hier nog niet zo lang woonden. De slechtst (of beter gezegd niet) geïsoleerde ruimte is de deel. Die kan ook niet verwarmd worden maar iedere keer als één van de keukendeuren opengaat bulkt er natuurlijk wel kou door naar binnen. Verder moet er hier een daar nog wat enkel glas vervangen worden. In de badkamer deden we dat een paar jaar geleden: nieuw kozijn met dubbel HR++ glas. Dat hebben we gemerkt! Dus nu de rest van het huis nog… 🙂

 4. nadasurf
  Aug 08, 2013 @ 18:35:06

  Leuk dat houtstoken maar dat kost ook geld en is in verhouding slechter voor het milieu en gezondheid.

  Kachel gisteren aan is die zoon ziek of zo hier is het al weken niet onder de 20 graden geweest in huis 🙂

  Beantwoorden

 5. kniepertie
  Aug 08, 2013 @ 19:18:45

  Denk eraan dat een sliding van achter niet mag hè, daar krijg je teugenswoordig een diepdonkerrode kaart voor 😉
  ‘k Had je wel ‘ns willen zien…
  groet

  Beantwoorden

 6. Pien
  Aug 08, 2013 @ 19:26:18

  Goedenavond beste Neurootje,

  Ik heb een hele andere vraag:ivm de plastic afval.

  Ik vroeg mezelf af,is het niet goedkoper en minder afval ,
  Om de groente te verpakken in een krant,net zoals vroeger de groenteboer
  het deed?

  Vriendelijke groeten

  Pien

  Beantwoorden

 7. Maia
  Aug 08, 2013 @ 19:40:39

  Ik zie het al helemaal voor me 😀
  Verder ben ik hier ook bang voor zo’n hoge gasrekening, grote oude boerderij. Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden hier.

  Beantwoorden

 8. Moneypenny
  Aug 09, 2013 @ 03:06:03

  Hmpf 🙂 goed getackled. Oewie, wat een hoog verbruik maar ja, dat wil wel met 2 CV’s om de boel droog te houden. Wij wonen in een goed geisoleerd “nieuw” huis (type saai rijtjeshuis) dus dat is makkelijk kletsen dan. Ons verbruik voor gas en electra valt wel in de categorie erg zuinig. Bij greenchoice kun je je verbruik vergelijken met anderen met dezelfde gezinssamenstelling en hetzelfde type huis, hoe steek je er dan bij af?

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Aug 09, 2013 @ 07:57:22

   @Moneypenny: Het verbruik is ook voor ons doen belachelijk hoog. Ik heb de meterstanden elke week met pijn in de buik bijgehouden. Maar inderdaad: het is een oude boerderij waar nog het een en ander aan geïsoleerd moet worden, er staan natuurlijk twee flinke CV’s te stampen om de boel warm te houden en we kregen er nog twee extra huisbewoners bij die elke dag douchen. Reken daarbij alle logé’s die hier regelmatig zijn en dan krijg je dus zoiets. We hebben ons overigens wel voorgenomen om enkele vrienden van Zoon eens aan te spreken op hun douchegedrag; sommigen staan wel een half uur of meer onder de douche. Ik vind dat echt verschrikkelijk! En zo niet nodig! Ooit hadden we een groep van 8 te logeren waarvan eentje zich niet zo lekker voelde en daarom driemaal daags een half uur onder de warme douche ging staan. Ik heb dat nooit zo goed begrepen. Maar goed, dat soort acties kosten ons wel veel gas.

   Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Aug 09, 2013 @ 18:50:47

   @Moneypenny: in het begin van het seizoen ging het nog goed. We vermenigvuldigen natuurlijk het aangegeven gemiddelde met twee vanwege de twee huishoudens onder dit dak en we zaten in het begin keurig. Zo rond mei, juni werd het wat minder.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: