N(euro)otje maakt citroenmelissesiroop

Er staat veel citroenmelisse in de tuin. Bij één van ingangen van de moestuin staat een grote struik waar je met de benen langs strijkt als je er langs loopt. Ruikt lekker! Even verderop groeit de munt over het paadje heen voor een zelfde geureffect.

Een paar weken geleden hadden de Vrekken tuinminnend bezoek en N(euro)otje kon het zeer waarderen dat het opviel hoe lekker het rook in de tuin. Helemaal achter in de tuin, bij de beek staan berenklauwen die een zoet-weeïge lucht afscheiden, lekker als het er slechts een paar zijn; bij enorme berenklauwwouden wordt het al rap minder. In het vroege  voorjaar ruikt het naar bloesems van fruitbomen en in het late voorjaar en ’s zomers naar de rozen die N(euro)otje en Moeder op geur hebben uitgezocht (rozen horen te ruiken, is hun motto). In de herfst ruikt het tussen de beukhagen naar bos. Teruglopend over het gras naar de boerderij, kom je door de ‘mooie tuin’ waar ook de kippen hun verblijf hebben, die op hun manier hun best doen om het geurenpalet in de Vrekkentuin aan te vullen. Dan nog een tweede grasveld over (ruikt ook zo heerlijk na het maaien) en tussen de kruidentuin, moestuin, kas en bessenveldje en miniboomgaard door  op weg naar de schuren. Wanneer je door die nutstuin loopt, ruik je een bij vlagen zuideuropees aandoende mengeling van rozen, lavendel, kruiden en diverse bloemen. Vooral met warm weer wanneer alles staat te stoven in de zon, ruikt het hemels…  Het bezoek liep dan ook met de neus in de lucht, alles op te snuiven en te benoemen. En dat was weer genieten voor N(euro)otje want het is heerlijk om mensen de tuin te laten beleven die er net zoveel van genieten als zij zelf.

En na al het kijken, voelen, ruiken en horen (een tuin produceert geluid, en N(euro)otje is met name dol op het geluid van rondvliegende bijen en  hommels), komt daar dan het klapstuk: het proeven. Dat begint al in de tuin zelf, wanneer ze hier en daar een sprietje bieslook opknabbelt, of een muntblaadje, of een framboos… En dan gaat het verder, wanneer de diverse oogsten verwerkt worden tot maaltijden, soepjes, sapjes en confiture.

Voor vandaag staat er citroenmelissesiroop op het programma. De eerlijkheid gebiedt haar te zeggen dat dit ook voor Huize Vrek een primeur wordt dus het resultaat zal later behandeld worden…

Wat heb je nodig:

 • 30 gram verse citroenmelisseblaadjes
 • 2 kilo suiker
 • 2 liter water
 • 2 dl vers citroensap

De citroenmelisseblaadjes in een ruime kom doen en het water met de suiker aan de kook brengen. Schenk dit over de blaadjes, roer het citroensap erdoorheen, dek de kom af en laat 24 uur staan. Af en toe even doorroeren.

Na 24 uur, het sap zeven door een schone doek in een zeef boven een pan. Ondertussen de flessen in kokendheet sodawater spoelen en naspoelen met eveneens kokendheet schoon water. Het sap aan de kook brengen en in de flessen schenken tot net onder de rand. De flessen direct sluiten en op een doek laten afkoelen.

Het schijnt dat het zo wel een jaar houdbaar is, totdat de flessen opengaan natuurlijk, dan zul je nog een paar dagen hebben om het op te maken. Om het te drinken, verdun je het sap met water. Verhouding sap/water gaat op smaak. De een houdt van mierzoet, de ander niet.

En van Marion Anderson heeft N(euro)otje nog een goede tip meegepikt: Grolschflesjes! Ze zijn klein dus minder kans dat het na het openen niet snel genoeg opgaat en je wat van  je noeste arbeid weg zult moeten spoelen, en ze zijn natuurlijk geweldig qua sluiting! Dus de heren zitten vanavond verplicht aan de Grolsch beugel want N(euro)otje heeft zin in citroenmelissesiroop…

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Maia
  Aug 02, 2013 @ 11:17:17

  Heerlijk zo’n tuin, het is echt een beleving met zoveel te zien, ruiken, voelen en ervaren!

  Ik ben heel benieuwd naar het resultaat van de siroop, ik wacht af.

  Beantwoorden

 2. wil
  Aug 02, 2013 @ 16:53:28

  ff afwachten hoe het resultaat is en dan zal ik dit ook maken

  Beantwoorden

 3. izerina
  Aug 02, 2013 @ 18:41:37

  Ik heb het vorig jaar geprobeerd en vind vlierbloesemsiroop smakelijker.

  Beantwoorden

 4. henriette
  Aug 03, 2013 @ 13:28:09

  Wat je ook kan doen lege wijnflessen hiervoor gebruiken en daar een vacuumdop op doen. Deze doppen zijn oa te verkrijgen in winkels die weckspullen verkopen. Ik bewaar op deze manier altijd het druivensap wat warm in de flessen gaat, de rubberen dop trekt zich vacuum tijdens het afkoelen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: