N(euro)otje maakt nog steeds alles zelf

Al jaren maakt N(euro)otje alles zelf. Kruidenmixjes en sausjes komen hier niet uit een pakje of een zakje. Toen Dochter nog klein was, kwam ze eens thuis van het spelen bij een vriendinnetje en riep dat de mamma van dat meisje zo lekker kon koken. Wat ze gegeten had, wist ze niet precies, maar het was heel erg lekker. En ook de keren daarna beviel het eten daar best.

Toen Dochter een poosje later met N(euro)otje door de supermarkt dwaalde, riep Dochter ineens heel enthousiast: “Kijk mamma, dit heb ik gegeten! En dat!” En ze wees op doosjes met prachtige namen zoals kip teriyaki. Alleen nog vlees toevoegen, stond erbij, als ze het zich goed herinnert. N(euro)otje heeft er erg om moeten lachen en begon uit te leggen dat zij heel andere ideeën had over koken.

N(euro)otje moest laatst aan dit voorval denken toen Dochter aankondigde trek te hebben in kip teriyaki. Ze heeft alleen kip gehaald want de rest is hier wel in huis te vinden. Dochter is toch maar in de voetsporen van haar moeder gevolgd en maakt lekker alles zelf. Het gerecht was erg smakelijk, getuige de goedkeurende smakgeluiden aan tafel. N(euro)otje had voor zichzelf een vegetarische versie in elkaar geflanst met tofu.

Het moet gezegd worden, zelf maken kost niet meer tijd, wel minder geld en smaakt veel beter. Echt een aanrader!

En voor wie ook zin heeft gekregen in  kip teriyaki, hier het recept. Dochter viste het ergens van internet af. Er zit wel aardig wat suiker in maar die ene keer dat hier zoveel suiker door het eten gaat… Hoe dan ook, er valt nog flink wat mee te variëren ook. De suiker kun je best vervangen door honing, lijkt N(euro)otje zo. Maar zo maakte Dochter het:

Bestrooi een kilo kipfilet met zout en peper en bak de filet in wat olie.

Maak vervolgens de saus:

Meng een halve cup suiker met een halve cup sojasaus (N(euro)otje gebruikt die van Kikkoman, daar zitten geen smaakversterkers in) en zes eetlepels azijn. Doe er een volle theelepel geraspte gember bij en twee of drie teentjes geperste knoflook. Even goed mengen en bij de kipfilet in de pan doen.  Laat dit een uurtje heel zachtjes op staan.

Haal de kip even uit de pan en maak een papje van drie eetlepels maïzena en drie eetlepels water en doe dit in de saus. Even goed doorroeren en de saus wat in laten koken. Dan kan de kip, die je in stukken gesneden hebt, er weer bij.

Serveer het met rijst en plakjes komkommer of andere groenten.

Volgens de medevrekken is dit recept een blijvertje.

13 reacties (+voeg die van jou toe?)

  1. Pien
    jun 25, 2013 @ 06:35:17

    Klinkt Lekkerrr………maar maizena? Welk merk gebruiken jullie dan?
    Wij proberen zoveel mogelijk op E producten te letten…….
    Wij twijfelen over het gebruik van maïzena ?

    Vriendelijke groeten Pien

    Beantwoorden

  2. anderson cottage
    jun 25, 2013 @ 08:29:36

    klinkt goed, ga het zeker proberen, zo heb ik ooit gekochte humus gegeten, tegenover m’n zelfgemaakte vond ik het echt niks, je smaak word ook anders anders he?, geniet ervan , liefs marion

    Beantwoorden

  3. Vlijtig met zuinigheid
    jun 25, 2013 @ 08:32:47

    Ook ik gebruik op twee uitzonderingen na geen pakjes en zakjes.
    Lasagnesaus, ik zou niet weten hoe ik die moet maken.
    Roomsaus voor over de zalm en verse gekookte spinazie die dan samen de over ingaan.
    Misschien heb jij een idee????
    Een vriendin van mij koopt ook zulke pakken die jij beschrijft en mijn dochter vond die ook lekker. Nou, ik een keer gekocht, bleh, vond het vies. Geef mij maar zelfgemaakte sauzen.

    Beantwoorden

  4. kruidig meisje
    jun 25, 2013 @ 09:13:52

    Roomsaus is meestal een roux, waar je cremefraiche in doet. Ik doe er (zeker voor een ovenschotel) eerder een pakje philadelphia (nou ja, de huismerkvariant) in. Roux is: boter smelten, enkele eetlepels bloem er bij doen (iets minder dan je boter had), beetje vocht er bij (melk? bouillon? water? wijn?) en roeren, vocht erbij en roeren, vocht erbij en roeren,….. net zolang tot je de gewenste dikte hebt.

    Beantwoorden

  5. Huisvlijt
    jun 25, 2013 @ 09:47:03

    Dat klinkt te doen! En het aantal ingrediënten valt mee. Ik heb dit gerecht nog nooit gehad. Ook niet van de Knorr variant!

    Beantwoorden

  6. Vlijtig met zuinigheid
    jun 25, 2013 @ 09:54:21

    Dank jullie allemaal voor de reactie’s. Ik ga dat zeker proberen.

    Beantwoorden

  7. pecunia2
    jun 25, 2013 @ 13:54:56

    Zo heb ik vorige keer zelf de bertolli variant van pasta met zalm en een met kip gemaakt. Pasta’s koken, zalmfilet in de oven garen met kruiden en cherrytomaatjes in een aluminiumfolietje garen. Roomkaas/suas met zalm en cheryytomaatjes doorelkaar mengen.Of de kipfilet wokken en daar cherrytomaatjes bijdoen. Room of créme fraiche of knoflookkruidenkaas erbij. Pasta en kip-cherrytomaat mengsel bijelkaar mengen. Heerlijk!

    Beantwoorden

  8. jenneke
    jun 25, 2013 @ 20:46:36

    Lijkt me heel lekker, bedankt voor het recept.

    Groet jenneke

    Beantwoorden

  9. Ineke
    jun 28, 2013 @ 18:42:55

    Misschien raar maar ben zelf vegetarier en zou nooit een recept met vlees op mijn blog plaatsen (als ik er 1 had ;-)). Mag ik vragen wat jouw beweegreden was?

    Beantwoorden

    • N(euro)otje
      jun 28, 2013 @ 19:28:49

      @Ineke: 🙂 Gebrek aan inspiratie…?? 😉 Nee, zonder gekheid: ik maak wel vaker vleesgerechten klaar. Alleen ik eet het niet. We zijn hier nu met zijn zevenen in huis, ik ben de enige vegetariër. Ik heb het voor mezelf gemaakt met tofu, was ook erg lekker. Maar het ging voornamelijk om het pakjesloze koken. De meeste mensen hebben namelijk geen idee hoe simpel sommige dingen zelf te maken zijn. Het was overigens wel voor het eerst in bijna 5,5 jaar dat ik een vleesrecept heb geplaatst. Toch gebrek aan inspiratie dus, denk ik… 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie op anderson cottage Reactie annuleren