N(euro)otjes tuin

Vandaag een fotoblog op de moestuinpagina.

Advertenties

10 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. WMT
  Jun 14, 2013 @ 13:55:20

  Ik volg je blog al enige tijd, je motiveert en stimuleert me bij het consuminderen!! Dit jaar weer aan het moestuinieren…met vallen en opstaan leer ik hier weer van. Wij hebben een woonboerderij met verschillende plekken moestuin. Op bepaalde plekken heb ik veel last van slakken, welk middel gebruik jij hier voor?? Ik heb al zout op de slakken gestrooid (werkt, maar is eigenlijk niet haalbaar) en koffiedik rond de planten gestrooid.

  Beantwoorden

  • sprokkelen
   Jun 14, 2013 @ 14:38:52

   grote huisjesslakken kun je opeten. zoek op segrijnslakken of escargots petits gris

   Beantwoorden

   • N(euro)otje
    Jun 14, 2013 @ 14:54:45

    @sprokkelen: voorzichtigheid is wel geboden: de darmen van de slakken moeten eerst helemaal leeg zijn. Hier ben je wel een paar dagen zoet mee. In ieder geval niet zomaar slakken uit de berm plukken en die klaar gaan maken! Maar het is waar; de tuin herbergt meer voedsel dan je soms denkt…

   • sprokkelen
    Jun 14, 2013 @ 16:43:48

    bedankt! Ik stop de slakken in een bak tot ik er 10 heb (een maaltje), voer ze eerst nog een tijdje niet-giftige malse blaadjes, en vervolgens een paar dagen niets om de darmen leeg te maken.

  • N(euro)otje
   Jun 15, 2013 @ 10:10:58

   @WMT: we hebben ze in de loop der jaren in emmers met zout water gegooid, in de beek gegooid, vermorzeld met klompen, gelokt met bierflesjes en noem het maar op. Maar we hadden er dan ook duizenden. Echt bij elke stap die je zette in het donker stond je op een slak. Vreselijk! Uiteindelijk valt het nu reuze mee. Maar wat ik vergat te melden in mijn antwoord aan liesbet: je wilt niet je tuin helemaal slakvrij. Zou niet lukken ook denk ik maar de egeltjes hebben die slakken zo nodig. Daarom verhuizen we nu de slakken voor het overgrote deel met het uitgetrokken onkruid naar de composthoop. En de kippen mogen er ook van mee-eten natuurlijk.

   Beantwoorden

 2. spaarmoeder
  Jun 14, 2013 @ 14:55:28

  Prachtig! Heerlijk he die peultjes. Ze krijgen er hier geen genoeg van en ben blij dat de moestuin afgesloten is, want ze (vr)eten ze rauw van de plant af.

  Beantwoorden

 3. liesbet
  Jun 15, 2013 @ 09:06:33

  Waaw, je moestuin ziet er fantastisch uit…. Ik zou er bijna jaloers op worden. Sinds onze buurman geen kippen meer heeft, zitten we hier vergeven van de slakken die zich ’s avonds en ’s nachts te goed komen doen aan mijn courgette- en pompoenplantjes. De ene na de andere plant wordt aangeknabbeld en gaat kapot. Ik heb alle mogelijke slakkenbestrijdingen geprobeerd : bakjes met bier ingraven in de groententuin, koffiegruis strooien, eierschalen strooien maar tevergeefs. De slakken blijven komen en plantjes opeten.Sinds enkele dagen ga ik bij valavond en nat weer op ‘patrouille’ in mijn groententuin en elke slak die ik tegenkom vermorzel ik onder mijn rubberen laars. Niet diervriendelijk maar elke platgetrapte slak is er één minder ….De plantjes van de stokboontjes worden dan kapotgepikt door kraaien : opkomende blaadjes worden afgepikt en het steeltje blijft staan…. Gisteren heb ik nu ook opgemerkt dat de ‘vandalen’ ook mijn aardbeien ontdekt hebben. De tomatenplanten staan er wat zielig bij en groeien amper dus daar moet ik ook niet veel van verwachten. Mijn paprika en peperplantjes zijn nog steeds amper10 cm hoog. Ik vrees ervoor dat ik dit jaar, in tegenstelling tot andere jaren, maar een magere oogst zal hebben…..

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Jun 15, 2013 @ 09:50:30

   @liesbet: zo zijn wij ook voor een groot deel van onze slakken afgekomen. Toen we hier net woonden, was de tuin vergeven van de slakken. We hebben ze in de loop der jaren bijna handmatig verwijderd. Ook heel veel vermorzeld onder de klompen. Niet leuk maar we waren de wanhoop nabij. Nu gooien we ze in het kippenhok of ze gaan mee met uitgetrokken onkruid naar de composthoop. Volgens mij hebben ze daar een heel mooi slakkenleven… 🙂 We hebben hier ook heel veel afgebeten kopjes van bonenplanten gehad. Dit jaar bijna niet, dankzij allemaal wapperende stukken plastic en oude vitrages die ik overal langs en overheen heb gehangen. Aardbeien, bessen en kersen staan onder netten en tomaten in de kas. Vorig jaar heb ik de tomaten buiten geprobeerd om meer ruimte in de kas te hebben voor andere groenten maar dat werd dus niks. Je hebt met tuinieren goede jaren en magere jaren. Vorig jaar was het hier niet veel. Tot nog toe lijkt dit een beter jaar te worden. Jij ook veel succes!

   Beantwoorden

 4. WMT
  Jun 15, 2013 @ 10:23:12

  Bedankt voor jullie reakties! De huisjesslakken verwijder ik handmatig, het gaat vooral om naaktslakken…ik maak ’s ochtends en ’s avonds een rondje door de tuin en strooi er zout op! Ik geef niet op!

  Beantwoorden

 5. Iris
  Jun 15, 2013 @ 11:19:18

  Wat een prachtige tuinfoto’s zeg. Door omstandigheden dit jaar ben ik minder in de moestuin bezig maar dit zijn zeer inspirerende plaatjes! Bravo!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: