N(euro)otje eet graag vergeten groenten

Vandaag luidde de Spits de noodklok voor de vergeten groenten. Dat zijn groenten zoals de aardpeer, ramenas, pastinaak, snijbiet, schorseneren, kardoen en haverwortel.  

Bij N(euro)otje zijn deze groenten helemaal niet vergeten. Op de haverwortel na staan alle genoemde groenten dit jaar weer in de moestuin. Maar van die haverwortel had N(euro)otje wel al gehoord en dit jaar komt -ie gegarandeerd ook in de tuin. Dat verdient -ie.

Snijbiet is één van de favoriete bladgroenten in Huize Vrek. Je kunt het bereiden zoals spinazie, in bijvoorbeeld spinazietaart kun je de spinazie gerust vervangen door snijbiet. Maar je kunt snijbiet ook kweken voor de stelen. N(euro)otje bewandelt de gulden middenweg. Ze bereidt de bladeren altijd samen met de stelen. Er wordt niets weggegooid. Lelijke of aangevreten bladeren gaan naar de kippen. Die ook weer blij…

Aardpeer staat al jaren in de moestuin. Een vaste plant die ondergrondse eetbare knollen vormt. Ze lijken een beetje op een kruising tussen aardappelen en gember. Om te zien dan. Daardoor zijn ze een beetje lastig om te schillen en zoals in het artikel in de Spits al staat, Nederlanders houden van gemaksvoedsel. Een aardpeer is een beetje meer moeite om schoon te maken. N(euro)otje lost dat heel simpel op door de knollen in een bak met water schoon te boenen met een schuursponsje. Je kunt ze koken, bakken, frituren, tot soep verwerken, wat je maar wilt. De knol is winterhard, komt elk jaar weer op maar moet goed in toom gehouden worden, anders overwoekert hij de hele tuin. Er komen stelen uit van soms wel 2,5 meter lang met hele mooie kleine bloemen eraan, die lijken op zonnebloemen.

Schorseneren heeft N(euro)otje twee weken geleden ook weer gezaaid. Asperges voor de armen werden die vroeger wel genoemd. Net zo wit, net zo lekker maar je moet handschoenen aan bij het schoonmaken want de zwarte schil geeft flinke vlekken op de handen, die er moeilijk af te wassen zijn. In melk leggen om verkleuring te voorkomen en klaarmaken zoals asperges. Lekker! En bovendien een plant met een mooi blad om te zien.

Ook ramenas heeft ze weer gezaaid. Lekker om rauw te gebruiken. En dit jaar komt de ramenas ook bij de kersenbomen te staan. Daar zouden ze namelijk goed zijn tegen de bladkrulziekte…

Pastinaken zijn prachtige lange witte wortels. De grond moet goed los zijn gemaakt voor het zaaien zodat ze moeiteloos naar beneden kunnen groeien. Wel iets doen tegen wortelvlieg, anders haal je geen gave pastinaak uit de grond.

Kardoen staat er ook. Een soort artisjok maar deze wordt voornamelijk gekweekt voor de bladstelen. De bloemharten zijn eetbaar maar dan wel enkel het hart en de onderkant van de schutbladeren. Net zoals een artisjok ongeveer.

En dan die haverwortel. Die stond al een tijdje op het lijstje van N(euro)otje. Want die houdt wel van vergeten groenten. En deze komt er dus ook nog wel. In Huize Vrek worden ze niet vergeten, wel gegeten.

7 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. kniepertie
  Apr 18, 2013 @ 07:06:02

  Schorseneren: asperges voor de armen idd maar ook wel keukenmeidenverdriet , precies vanwege die vlekken 🙂
  Zo leuk om ook die oude namen er bij te zoeken.
  groet

  Beantwoorden

 2. wil
  Apr 18, 2013 @ 08:01:29

  de snijbiet zit veel smaakverschil in de zilverbiet vinden we heerlijk om te roerbakken en de spinaziebiet smaak net als spinazie en dan is er nog een ander soort.maar de smaken verschillen duidelijk net als de kleur en de grote.schorseneren en aardperen hebben als voordeel dat ze innuline bevatten wat werkt om de suikerspiegel te laten zaten dus ideaal voor diabeten.mooi he wat te natuur ons schenkt.:)

  Beantwoorden

 3. izerina
  Apr 18, 2013 @ 08:45:00

  Haverwortel ken ik niet. Ik ga eens zoeken in de natuurvoedingswinkel.

  Beantwoorden

 4. lot
  Apr 18, 2013 @ 10:08:54

  Snijbiet vind ik heerlijk maar aan de aardpeersmaak heb ik nooit kunnen wennen ondanks de vele manieren waaarop je het kan bereiden. Ik vind het te scherp eigenlijk, het irriteert mijn mond een beetje.
  Schorseneren heb ik 20 jaar geleden eens gekocht omdat het zo goedkoop was, als ik me goed herinner 1 gulden per 2 kilo en sindsdien eet ik het regelmatig, ook uit pot meegenomen uit Frankrijk of Duitsland waar het heel makkelijk te koop is. Bij de groenteman zijn schorseneren nu ook niet meer zo goedkoop vers.

  Beantwoorden

 5. mathilde
  Apr 18, 2013 @ 13:48:26

  van haverwortel had ik nog nooit gehoord. Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden

 6. Selfbalance
  Apr 18, 2013 @ 19:27:07

  Leuk dat je het over schorseneren hebt, ik heb ze nog liggen van mijn biologische groentepakket. Lekker met ham en een sausje erover! Die anti-verkleuringstip neem ik mee!

  Beantwoorden

 7. reina
  Apr 19, 2013 @ 08:51:34

  De zilversnijbiet misstaat niet in een bloementuin en de pakjes met zaad voor stelen in veel kleuren zijn ook redelijk gemakkelijk te vinden. Er zjn meer soorten groente die mooi staan in een moestuin, koop bijv. een paar plantjes groene en rode boerenkool om in de herfst van te genieten. Vers radijsblad is ook eetbaar. Schorseneren: een hele bus Plattelandsvrouwen genoot van heerlijke asperges, slechts eentje (ik) genoot van de schorseneren, wetende dat het touristenmenu op 15 april veel te goedkoop was voor asperges, die op de veiling toen 7 gulden de kilo deden. Niemand wilde mij geloven, tot de kok het geheim onthulde: schorseneren. Er zijn dat jaar heel wat huishoudhandschoenen en schorseneren gekocht. De rabarber met daarin wat gember smaakte ook overheerlijk, maar wat hebben we gelachen om de groene garnering, geen munt, maar een takje krulpeterselie.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: