N(euro)otje gooit ook wel eens wat weg…

Vandaag in het nieuws: Nederlanders gooien veel te veel voedsel weg. Het komt neer op een kleine 48 kilo per persoon per jaar. In geld kan dit oplopen tot wel 400 euro per huishouden. Een groot aandeel heeft het brood maar helaas ook veel verse groenten belanden in de kliko, vaak komen ze zelfs niet eens uit de verpakking. Het grootste gedeelte van weggegooid voedsel bestaat uit kliekjes. Deze worden met de beste bedoelingen bewaard maar later toch weggegooid.

En dit gaat nog maar over de verspilling bij huishoudens, de eindgebruikers zeg maar. Helaas is het zo dat de helft van álle groenten en fruit op de afvalberg belandt. Voordat het in de winkel ligt is namelijk al heel veel door insecten aangetast, afgekeurd bij het uitsorteren (niet mooi genoeg of een gekke vorm die niet goed ingepakt kan worden) of bedorven. Daarna komt de consument om de hoek en zorgt er voor dat er nog eens 13 procent weggegooid wordt. Meestal heeft dit te maken met verkeerd inkopen, zeg maar te veel. Een kliekjesdag is een uitgekiende manier om te voorkomen dat er restanten weggegooid moeten worden. Maar ja, nu blijkt dus uit het jongste onderzoek dat zelfs daarvan toch nog 20 procent in de vuilnisbak belandt.

Een paar tips om te voorkomen dat er goed voedsel op de afvalberg belandt:

 1. Koop slim in. En koop vooral niet teveel verse waren.
 2. Maak een lijstje aan de hand van wat je nog in huis hebt, wat er in het seizoen is en de aanbiedingen.
 3. Laat je niet gek maken door de Tenminste Houdbaar Tot-datum die overal op staat. Gebruik je ogen, je neus en proef desnoods. Het is niet nodig om voedsel wat op of net over de datum is, klakkeloos weg te gooien. Dit geldt niet voor vlees en vis die over de datum zijn maar het lijkt N(euro)otje dat dat vanzelf spreekt.
 4. Kook niet teveel. En als je dan toch overhoudt, eet het kliekje de volgende dag echt op.
 5. En als dat nog niet lukt en je hébt de ruimte voor een paar kipjes of je kent iemand met een paar kipjes, geeft het dan daaraan. Geen vlees of vis en niet te zout of te heftig gekruid maar verder gaat er veel in.
 6. En dan is er nog de composthoop.
 7. En dan als laatste de kliko.

Als iedereen dit rijtje aan zou houden zou die kliko de helft kleiner kunnen.

En eerlijk is eerlijk, N(euro)otje gooit ook wel eens wat weg maar dat belandt in 99 procent van de gevallen bij de kippen. En dan krijgt ze er nog heerlijke eitjes voor terug ook 🙂

Advertenties

7 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Anna
  Apr 11, 2013 @ 10:00:46

  Waarom zouden kippen geen restjes vlees of vis mogen hebben?
  ze eten toch ook pieren, torretjes etc
  Hier smullen de kippen van alles wat over is, en dat is niet vegetarisch

  Beantwoorden

 2. izerina
  Apr 11, 2013 @ 10:22:47

  Onze hond werkt regelmatig restjes weg.

  Beantwoorden

 3. Linda
  Apr 11, 2013 @ 11:42:21

  Hier gaan ook bijna alle restjes naar de kippen. Ze zijn verzot op rijst en gehakt. Sinds wij kippen hebben, gooi ik amper nog wat weg. Ook fruit wat wat slecht begint te worden, gaat naar de kippen. En daar krijgen we inderdaad de meeste lekkere eitjes voor terug.

  Beantwoorden

 4. Spaarmoeder!
  Apr 11, 2013 @ 12:45:08

  Ook handig: plan per week één avondmaaltijd minder in. Op die dag kijk je dus wat er allemaal nog is en maak je daar iets van. Soms is een opgebakte maaltijd nog lekker dan de verse oorspronkelijke maaltijd.

  Beantwoorden

 5. scootermp3
  Apr 11, 2013 @ 18:23:39

  Een leuk artikel om te lezen… Als ik thuis ben eet ik alleen maar warm, brood eet ik alleen maar als ik niet thuis ben, dus oud brood is voor mijn huishouden niet van toepassing. De gerechten die ik bereid zijn van droge of bevroren producten en zijn op behoefte af te stemmen… zelden verdwijnt er iets bij het afval. 🙂
  Het ontdooien is te plannen en hoeft bij mij niet altijd extra energie te kosten.
  Op mijn koelkast spaar ik energie, deze staat door mijn manier van leven meestal uit. 😉

  Beantwoorden

 6. Margreet
  Apr 11, 2013 @ 20:48:16

  Hier ook weinig groen afval van eten. Het meeste eten we op, gaat naar de herten/bokjes/kippen tegenover, of naar de composthoop en als laatste naar de kliko. Dus hier valt het ook reuze mee. Ook de hond krijgt wel eens iets, maar die krijgt al snel diarree van bepaalde zaken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: