N(euro)otje heeft een hekel aan de zomertijd…

Dit weekend gaat de klok weer een uur vooruit. Moeders zat eerder deze week luidkeels te verkondigen dat ze daardoor lekker een uurtje extra kon slapen. Nee Ma, legde N(euro)otje uit, dat is in oktober. In het voorjaar gaat de klok een uur vóóruit. In het najaar gaat de klok een uur áchteruit. Maar als de klok een uur vóóruit gaat, gaan de mensen er een uur op áchteruit want je raakt een uur kwijt.

Kan iemand het nog volgen? N(euro)otje ziet soms ook door de bomen het bos niet meer. Wat ze wel onthoudt: dat ze elk voorjaar weken van slag is, wakker is wanneer ze moet slapen, moe is als ze op haar werk zit en maar niet kan wennen aan het veranderde licht/donkerpatroon buiten.

De wetenschap weet het al veel langer: dat gemorrel aan die klok is helemaal niet goed voor de mens. De natuur heeft er geen last van, daar wordt niet op een klok gekeken. De zon komt op haar eigen tijd op, en gaat op haar eigen tijd onder. De mensen hebben daar een klok op gemaakt,  maar passen vervolgens die klok weer aan op allerlei economische overwegingen die ondertussen al lang uit de tijd zijn.

Waar het eigenlijk zo’n beetje mee begonnen is: voor de uitvinding van de standaardtijd waren de tijdsverschillen enorm. Tot aan de 20e eeuw had vrijwel iedere plaats zijn eigen tijd omdat die tijd gebaseerd werd op de hoogste stand van de zon. Aangezien de zon nu eenmaal eerst in het oosten opkomt was er zelfs in een klein land als Nederland een kwartier tijdsverschil tussen het oosten en het westen. Met de instelling van de standaardtijd was dat probleem opgelost.

Later vond men ook de zomertijd uit. Het idee daarachter is dat mensen pas een paar uur na zonsopgang wakker worden en er daardoor veel daglicht verloren gaat. Normaal is het namelijk al om half vier ‘s morgens licht, als de meeste mensen nog liggen te slapen en ‘s avonds om half tien al donker, als de meeste mensen nog lang niet naar bed willen of hoeven of kunnen. Door het vooruitschuiven van de tijd wordt de geleden schade ‘s avonds ingehaald omdat het langer licht blijft waardoor men kan bezuinigen op electriciteit. De Engelsman William Willet schreef al in 1907: “Gedurende de helft van het jaar schijnt de zon al een paar uur als wij nog liggen te slapen en gaat ze al onder als we thuiskomen van ons werk. Waarom zetten we de klok in die periode niet vooruit?”  Bij leven werd de man niet echt serieus genomen maar een jaar na zijn dood, in 1916, en halverwege de Eerste Wereldoorlog, zag men in dat men op deze manier flink kon besparen op kolen en joeg men de zomertijd in Engeland er in een week doorheen.

Bij de wintertijd (= de standaardtijd) gaat de klok dat uur weer achteruit. En daarmee wordt de zomerse besparing weer teniet gedaan. Want ‘s avonds wordt het weer eerder donker. Alle lampjes gaan eerder aan en men verspilt zich weer een ongeluk!

Van energiebesparing is dus al lang geen sprake meer, zeker sinds de uitvinding van de energiezuinige spaar- en LEDlampen, en bovendien hebben heel erg veel mensen er heel erg veel last van. Het is zelfs al aangetoond dat rond de tijdwisseling meer hartinfarcten voorkomen…

N(euro)otje roept het dus nog maar een keer: laat gewoon de tijd de tijd. Dat wil zeggen, wintertijd. Want dat is de ‘gewone’ tijd.

Nog meer mensen die een hekel aan het schuiven met de tijd hebben…? En waar heb je dan zoal last van…? 😦

 

Advertenties

23 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Opnieuwbeginnen
  Mrt 30, 2013 @ 14:19:14

  Ik benhet niet met je eens. Het hele jaar door zomertijjd!!

  Beantwoorden

 2. breienmaar
  Mrt 30, 2013 @ 15:11:20

  Van mij ook wintertijd:) Zomertijd moet ik eerst altijd een poos van bijkomen. Mijn lichaam kan er heel moeilijk aan wennen.

  Beantwoorden

 3. jokezelf
  Mrt 30, 2013 @ 15:22:59

  Ik ben het helemaal met je eens! Heb er in 2010 ook al eens een blog over geschreven. Van mij magen die rare tijdwisselingen voor altijd de prullenbak in: http://jokezelf.wordpress.com/2010/10/23/zomer-en-wintertijd-voor-zoz/

  Beantwoorden

 4. Zuinigaan
  Mrt 30, 2013 @ 15:38:58

  Mijn lijf kan er niet goed tegen, ik ben weken van slag. Geef mij maar wintertijd en geen geschuif met uren.

  Beantwoorden

 5. Willemien
  Mrt 30, 2013 @ 15:40:39

  Als of ik 2 weken met een jet-lag loop. Van mij hoeft het niet.

  Beantwoorden

 6. pecunia2
  Mrt 30, 2013 @ 15:45:51

  Ik heb er echt last van, ben helemaal uit mijn ritme. Het duurt echt een paar weken voor ik weer op een normale tijd trek heb in eten. En slapen, is ook lastiger. Van mij mag het gewoon de gewone tijd blijven.

  Beantwoorden

 7. inrustigvaarwater
  Mrt 30, 2013 @ 15:58:05

  Dit persoon is altijd ruim een week geheel van slag, voel mij dan naar, en daarna volgt een periode van 3 a 4 weken migraine, hiep hoi, maar niet heus.
  Wat mij betreft laten we de tijd de tijd, oke?

  Beantwoorden

 8. Spaarmoeder!
  Mrt 30, 2013 @ 16:21:55

  Hier ook zo eentje die de innerlijke klok niet gelijk krijgt aan de zomertijd. ik ben benieuwd hoe dat dit jaar gaat,….maar eigenlijk weet ik het antwoord al.

  Beantwoorden

 9. Lot
  Mrt 30, 2013 @ 17:06:20

  Ik heb er echt geen last van. Morgen kijk ik een paar keer meer op de klok dan anders, schuif de maaltijden half urtje en maandag ben ik helemaal aangepast. Dan weet ik zonder klok op plus/min 10 minuten hoe laat het is. Onze honden hetzelfde morgen lopen ze iets meer te zeuren rond etenstijd en maandag zijn ze weer gewend.

  Beantwoorden

 10. Joy
  Mrt 30, 2013 @ 17:27:30

  Het kan mij persoonlijk niet schelen of het wintertijd is of zomertijd. Als we alsjeblieft maar eens zouden stoppen met dat elke keer switchen. Vooral nu, van winter- naar zomertijd, is mijn lijf weer weken van slag. Straks van de zomer- weer terug naar de wintertijd gaat bij mij redelijk ongemerkt.

  Beantwoorden

 11. sandra
  Mrt 30, 2013 @ 19:00:00

  Ik kan er ook niet tegen, ben weken lang van slag. gewoon heel erg moe en uit m’n ritme. zomertijd en wintertijd ….. Allebei eisen bij z’n tol.

  Beantwoorden

 12. kniepertie
  Mrt 30, 2013 @ 19:06:43

  Van mij mag de tijd driemaandelijks wisselen 😉 geen enkele probleem,
  groet

  Beantwoorden

 13. Margreet
  Mrt 30, 2013 @ 20:47:16

  Laat het voor mij maar de gewone ‘wintertijd’ zijn. Geen geschuif met uren en dan maar wachten tot je in het najaar het uurtje erbij weer terug krijgt. Na vannacht slaap ik nog slechter dan ik al deed, krijg ik op de verkeerde uren zin aan eten … kortom het duurt wel een tijdje voor ik er aan gewend ben. En dan bedoel ik in weken niet in uren/dagen. Het enige fijne is dat het dat ’s avonds een uur langer licht blijft.

  Beantwoorden

 14. petradepooh
  Mrt 30, 2013 @ 20:57:31

  ik heb minder moeite met het uur minder (zomer) dan meer (winter). Ik probeer wel alles meteen aan te passen vanaf dag 1 qua eten, gaan slapen enz. Nee van mij mag het wel inderdaad gewoon weer 1 tijd zijn. Maar had het ook niet wat van doen met het werken op het land dat een uur langer kon op deze manier? Staat me iets van bij

  Beantwoorden

 15. gerrie
  Mrt 30, 2013 @ 22:27:32

  De wintertijd graag. Maar wat is dat? We kregen door de oorlogen een Midden Europese tijd. Dat is ook al een verschil van 40 minuten. Onze echte tijd is dus; wintertijd en daar nog veertig minuten af. Voor ons lijf is de zomertijd dus helemaal een ramp. Maar al het gemopper helpt ons niet. Op dit gebied worden we in Europa geregeerd door dwazen. Ondanks het verschil, toch Mooie Paasdagen. Heb het goed.

  Beantwoorden

 16. scootermp3
  Mrt 30, 2013 @ 23:35:34

  Als ik dit stukje en de reacties lees heb ik geen klagen… ik ben ondanks een goed werkende “biologische klok” zonder al te veel problemen aan de zomer en wintertijd gewend… 😉

  Beantwoorden

 17. Maaike
  Mrt 31, 2013 @ 19:46:26

  Ook hier veel last van het verschuiven van de tijd. In de loop van de zaterdag verzet ik al de klokken in huis. In de hoop er sneller aan te wennen. Maar helaas mijn inwendige klok protesteert hevig.Over een week of 3 ben ik er misschien aan gewend. In de tussentijd ben ik humeurig en slaap ik slecht. Mijn jongste heeft er weinig last van. de oudste is er met een week weer aan gewend.

  Beantwoorden

 18. immie
  Mrt 31, 2013 @ 19:52:49

  Ik ben een wintermens, dus geef de voorkeur aan de wintertijd. Lekker vroeg donker, knus! Mijn blog is verhuisd. Pas je de link aan in je bloglijst? Bedankt! 🙂

  Beantwoorden

 19. Debby
  Mrt 31, 2013 @ 22:12:21

  Mijn interne klokje heeft zo zijn eigen ritme die niet aangepast raakt wanneer de klok wordt verzet. Ik raak dus geheel van de leg !
  Persoonlijk zit ik er wel weer op te wachten dat ik me kan opladen aan lichtere dagen, maar daar heb ik alleen de voorjaarsperikelen en de zomer voor nodig.
  Maar goed, ook hier zullen we ons er maar bij neerleggen en pogen aan te passen. Het is niet anders.

  Beantwoorden

 20. petra
  Apr 01, 2013 @ 01:01:25

  Eindelijk is de klok weer in overeenstemming met mijn interne klok. Ik ben vanaf oktober van slag, de hele winter lang sleep ik met een enorme depressie en een enorme jetlag. Vandaag was het vrijwel in een klap over.. voor mij is de wintertijd de verkeerde tijd. Ik ga elke dag om dezelfde tijd naar bed om half twee, ook in de nacht dat de klok wordt verzet, en ik wordt de hele winter om half vijf wakker! Komende maanden word ik om half zes wakker. Heerlijk!
  Ik ben nog steeds niet gewend aan de wintertijd als de klok weer verzet wordt.

  Beantwoorden

 21. anoniem
  Apr 01, 2013 @ 17:05:06

  Trek, op alle uren van de sag. Minstens een week.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: