N(euro)otjes No Impact Week: Dag 6

Dag zes van de No Impact Week stond in het teken van water. En watergebruik. Ook een redelijk inkoppertje voor de Familie Vrek. Want die gebruiken niet eens zo heel veel, dankzij onder andere een waterbron. Als ze ’s zomers de tuin moesten sproeien met kraanwater zouden ze heel wat meer gebruiken. Verder zijn ze heel zuinig met het kraanwater en zijn er al jaren plannen (zucht…) om de wc’s te gaan doorspoelen met apart opgevangen regenwater. Maar op dit moment worden die helaas nog steeds doorgespoeld met prima drinkwater. Ze zijn er wel zuinig mee. Alle stortbakken in huis hebben een dubbele knop: voor kleine plasjes en grote boodschappen. En ’s avonds worden de laatste plasjes helemaal niet doorgetrokken. Douchen doen ze niet dagelijks, is nergens voor nodig, zelfs niet goed voor de huid en stinken doen ze nog altijd niet 🙂 Voor het tanden poetsen staat er een bekertje paraat waar voldoende water in past om het gegorgel en gespoel aan te kunnen en de douche is voorzien van een thermostaatkraan waardoor het heel makkelijk is om die even open te zetten voor het nat worden, dan met de kraan dicht in te zepen en vervolgens in rap tempo af te spoelen.

Het waterverbruik vorig jaar bedroeg in Huize Vrek 69 liter per persoon per dag. Dat is weinig vergeleken bij het gemiddelde wat in Nederland uitkomt op 122 liter. Toch is het best nog wel veel. Nou zit daar ook het gebruik van de wasmachine bij in maar toch…

Hoe vrekkerig N(euro)otje ook zijn kan, besparen op water doet ze uit louter edele motieven. Geld valt er niet mee te verdienen maar ze kan het niet verkroppen dat in dit deel van de wereld wc’s doorgespoeld worden met prima drinkwater terwijl op een ander stukje van de planeet mensen doodgaan door gebrek aan water of aan vervuild water. Die tegenstelling is te groot en N(euro)otje heeft daar een beetje moeite mee. Vandaar ook de wens om de wc’s door te spoelen met regenwater.

In ieder geval, de punten voor vandaag waren:

 1. Hoeveel water gebruik je?
 2. Maak een lijst van dingen waarvoor je water gebruikt en bedenk hoeveel liter dat ongeveer is.
 3. Probeer op al deze dingen water te besparen vandaag (& tot het einde van de week).
 4. Wat is er makkelijk en wat is er moeilijk aan het water besparen? Deel het met anderen of online.
 5. Schrijf 5 dingen op waar je dankbaar voor bent!

N(euro)otjes bevindingen:

 1. 69 liter per persoon per dag.
 2. Voor het koken, douchen, afwassen en de was.
 3. Yep! Daar zijn ze druk mee!
 4. Het is voor de Familie Vrek misschien wat makkelijker om waterbesparend te leven omdat ze nu eenmaal de beschikking hebben over een eigen wel in de tuin. Auto wassen, vijver bijvullen, bij grote droogte regentonnen bijvullen, de tuin sproeien, het kost allemaal geen leidingwater.
 5. En dankbaar is ze voor heel veel: die wel natuurlijk, de kwaliteit van het water is waarschijnlijk zelfs zo goed dat ze het zouden kunnen drinken. Dankbaar ook voor de mogelijkheid om zo te kunnen leven zoals ze leven wil, dat het tuinseizoen er weer aankomt, dat iedereen nog (redelijk) gezond is en nog veel meer…

Het NI-team gaf nog een link om je persoonlijke waterverbruik uit te rekenen. N(euro)otje was er niet heel wild van omdat het programma er vanuit gaat dat al het gebruikte water uit de kraan komt maar het kan een leidraad zijn.

De No Impact Week zit er weer bijna op. N(euro)otje is aan het denken gezet. Daarover volgende week meer 🙂

 

Advertenties

6 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Mrt 16, 2013 @ 07:52:13

  Wij hebben een regenput. En gebruiken elke dag ongeveer 7 emmers water voor toilet en andere dingen. Helaas met vorst heeft het geen zin een stel emmers water buiten te laten staan. Ik ben blij,dat het weer boven nul is. en ik weer kan putten.

  Beantwoorden

 2. petradepooh
  Mrt 16, 2013 @ 08:00:40

  helaas hier geen regenpijp voor een regenton maar ik zet wel als t niet meer vriest gewoon emmers in de tuin, daarmee kan ik ook doorspoelen en binnenskamer de planten water geven. Ik heb hier nog regelmatig een kinderbadje staan met warm weer, helaasm oet ik die wel vullen met leiding water maar daarna bewater ik dus de tuin en bloembakken ermee…… we hebben een thermosstaatkraan, er is een waterbesparende douchekop, 2 knoppen op de wc en idd laatste plas vd avond+ evt snachts en eerste in de ochtend in 1 keer doospoelen is prima. Onkruidverdelger is hier afgieten van de piepers over de tuin. Oh wat werkt dat goed!. Ik denk dat ik verder ook weinig kan besparen al zal als we de kraan gaan vervangen in de keuken dit jaar het wel een exemplaar worden die water kan besparen.

  Beantwoorden

 3. anderson cottage
  Mrt 16, 2013 @ 09:29:34

  ik had een 0 aan waterfoodprint, wauw, geniet ervan , liefs marion

  Beantwoorden

 4. nada surf
  Mrt 16, 2013 @ 11:23:03

  Ik had ook graag toilet/wasmachine etc op regenwater aangesloten maar dat is niet zo makkelijk. Jammer dat het niet al in gevoerd is in Nederland dus al bij bouw van woning en mooie watertank van 10000 liter ingegraven en alles aangesloten.

  Oh mijn waterverbruik is 26 liter per persoon per dag 🙂

  Beantwoorden

 5. Siebrie
  Mrt 21, 2013 @ 10:50:22

  Ik zou een waterverbruik hebben van 2,7 liter per dag, dat geloof ik toch niet helemaal.

  Siebrie

  Beantwoorden

 6. scootermp3
  Mrt 23, 2013 @ 23:58:36

  De inhoud van de stortbak van het toilet heb ik kleiner gemaakt door er een aantal flessen in te plaatsen…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: