N(euro)otjes No Impact Week: Dag 5

De uitdaging van dag vijf is een grote favoriet bij N(euro)otje: energie.

De doelen van vandaag:

  1. Onderzoek hoeveel energie je nu in huis verbruikt. Loop door het huis en maak een lijst van alle dingen die energie verbruiken en zet een sterretje naast alle dingen die je ergens de komende vier dagen zou gaan gebruiken.
  2. Zet naast elk sterretje of je het apparaat niet meer, of minder gaat gebruiken tot het einde van de week. Weet je niet hoe je er zonder moet? Overleg het eens met anderen!
  3. Trek de stekker eruit! Probeer vanavond eens een uurtje alles uit te doen (licht, tv, laptop, smartphone, etc.) en kijk wat er gebeurt!
  4. Wat is het lastigst aan minder energie gebruiken? Deel het met anderen in je omgeving of via social media.
  5. Schrijf 5 dingen op waar je vandaag dankbaar voor bent.

N(euro)otjes bevindingen van vandaag:

  1. De energiegebruikers in Huize Vrek: een bak met warmteminnende schildpadden, de eeuwige inductieplaat, koelkasten, vriezers, wasmachine, oven en natuurlijk lampjes (koelkastEN en vriezerS omdat het hier een dubbele huishouding betreft)… Eigenlijk zou alles daarvan de komende vier dagen wel gebruikt worden.
  2. Maar: de oven gaat de rest van de week op non-actief, net zoals de inductieplaat, hoewel dat al regelmatig gebeur. Ook vandaag kwam alle koffie en thee en het avondeten weer van de petroleumstellen. Hoewel de meningen verdeeld zijn over energieverbruik en milieuvriendelijkheid, is N(euro)otje nog steeds van mening dat het veel goedkoper kookt dan haar energieslurper de inductieplaat. Apparaten die ze eerder al uit energiezuinig oogpunt het huis uit stuurde: koffieapparaat, magnetron, rijstkoker en een grote waterkoker. Er is nog wel een kleintje, die afgestoft en neergezet is nadat de grote afgevoerd moest worden omdat die stuk was,  maar ook deze staat op de nominatie om weggedaan te worden. Dit heeft enkel en alleen met het stroomverbruik te maken. Dat is schokkend!  Ook de koelkast zal ooit weggaan en niet meer vervangen worden. Maar dan moet -ie wel eerst stuk willen…
  3. Stekker eruit. Gezellig! Lekker een boekje lezen en vroeg naar bed want morgen weer werken. Heerlijk rustig!
  4. Het lastigste van minder energie verbruiken: geen idee, of het moet zijn dat je door bijvoorbeeld de tv uit te laten ineens niet weet wat je met al die ‘extra’ tijd moet… 🙂
  5. Dankbaar is N(euro)otje voor heel veel: liefde, vriendschap, het zonnetje dat zo lekker scheen vandaag, het dagelijks eten, en de voorbereidingspret van de moestuin. Elk jaar weer plezier verzekerd!

Als tip in verband met de uitdaging energie, noemt het NI-team onder andere GreenChoice als groene energieleverancier. N(euro)otje is het hier helemaal mee eens. Vorig jaar stapte ze ook hiernaar over. Eerder deze week kreeg ze nog een mailtje dat ze echt helemaal groen zijn: Greenchoice levert energie afkomstig van 100% groene energiebronnen, en die energie wordt opgewekt dankzij de stroom die ze krijgen van meer dan 50 biovergisters, ruim 150 windmolens en zonnepanelen op de daken van zo’n 10.000 klanten. Binnen vijf jaar willen ze al hun klanten alleen nog maar stroom van eigen bodem leveren. En, N(euro)otje blijft een vrek natuurlijk, bij alle vergelijkingen kwamen ze vorig jaar als één van de goedkopere energieleveranciers uit de bus. En nee, N(euro)otje heeft geen enkel belang in het bedrijf, maar ze zijn groen, niet duur, en als je ze belt, zijn ze vriendelijk, correct en deskundig. De mensen aan de telefoon waren de uiteindelijke reden dat ze overstapte. Ze is daar nu eenmaal een klein beetje gevoelig voor… 🙂 Spijt heeft ze nog niet gehad.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: