N(euro)otjes No Impact Week: Dag 2

Dag 2 staat in het teken van afval en hoe minder afval je leven kan verrijken. Gisteren gooide N(euro)otje wat losse thee uit het thee-ei weg, een koekjesverpakking en een bananenschil. Het was niet helemaal eerlijk want ze was bij vrienden op bezoek en heeft niet thuis gegeten. Vandaag ging ze dus nog even door met het afval apart te houden. ’s Morgens zat er al meteen een plastic bakje in van de linksdraaiende roeryoghurt… 🙂 En in de loop van de dag kwam daar de verpakking bij een pond gehakt dat rul gebakken over de zelf gemaakte pizza ging. Voor zichzelf had N(euro)otje een vegetarische pizza gemaakt met lekker veel champignons en ook die komen uit zo’n plastic doosje…

De vijf punten voor dag 2 waren:

 1. De afvalzakjes van gisteren pakken en dat eens met andere ogen bekijken: welk afval gebruikte je meer dan 10 minuten? En welk afval gebruikte je minder dan 10 minuten?
 2. Een geen-afval-kit maken voor No Impact Week, bestaande uit een herbruikbare beker, een zakdoek, herbruikbare en afsluitbare bakjes, bestek en herbruikbare zakjes voor groenten en fruit.
 3. Geen afval meer produceren. Het motto luidt: verminder, gebruik opnieuw en recycle.
 4. Even diep nadenken over wat er vandaag in de vuilniszakken is gestopt: was het moeilijk, makkelijk of schier onmogelijk om geen of veel minder afval te produceren?
 5. Vijf dingen opschrijven waar je vandaag dankbaar voor bent.

N(euro)otjes bevindingen:

 1.  N(euro)otje besprak het onderdeel al aan de ontbijttafel en de conclusie was dat heel veel afval de 10 minuten niet haalt. Denk aan de plastic zak waar de appels of aardappels in zitten, het netje van je twee kilo uien of het plastic emmertje van de vruchtenyoghurt. En dan heeft N(euro)otje het nu alleen nog maar over afval van de boodschappen! Veel zit in een plastic verpakking, lastig. Broodverpakkingen worden in Huize Vrek vaak meerdere malen hergebruikt als broodzakje door wie brood meeneemt naar het werk. Aparte broodzakjes zul je niet tegenkomen. Dat gaat net zolang door tot er een keer smeerselachtig beleg zoals pindakaas op het brood gesmeerd is dat uiteraard de binnenkant van de zak vies maakt. Dan wordt het tijd om de zak voor een laatste keer te gebruiken, namelijk als afvalzakje.
 2. Herbruikbare bekers zijn er genoeg in Huize Vrek evenals katoenen zakdoeken. Voor wie vindt dat de productie van katoen niet zo milieuvriendelijk is, kan N(euro)otje alleen als excuus aanvoeren dat geen van haar zakdoeken jonger is dan dertig jaar. Ze heeft er een hele stapel van die deze week allemaal in de was zullen gaan want ze is snipverkouden en snottert dat het een lieve lust is… Als dat snot allemaal met behulp van papier afgevoerd moest worden, was er zeker al een hele boom verloren gegaan… Herbruikbare bakjes voor groenten en fruit zijn er ook genoeg. N(euro)otje, aangemoedigd door NI-week, wil nu nog wel een stapje verder en met die bakjes naar de winkel en de markt om daarmee de plastic verpakkingen te omzeilen.
 3. Zoals net benoemd, zou ze om zo min mogelijk afval te produceren eigenlijk naar de markt moeten gaan met haar mandje en naar de winkel met haar eigen bakjes. Groot minpunt in Huize Vrek: er worden vaak flesjes water met koolzuur aangeschaft in Huize Vrek. Niet echt heel handig als je milieubewust probeert te zijn maar… dat zijn dan wel Duitse flesjes met statiegeld. Ze belanden in ieder geval niet op de grote vuilnishoop. Toch voelt het niet lekker. Minpuntje. Pluspuntje is dat N(euro)otje geen vuilnis- of pedaalemmerzakjes gebruikt want die heeft ze nooit in huis. Het afval wordt in lege melkverpakkingen gestopt, in lege, al meerdere keren hergebruikte broodzakken of bijvoorbeeld de verpakking van de wc-rollen. Maar niet in speciaal daarvoor bedoelde vuilniszakken. Toch blijft er veel afval over dat ook niet meer te recyclen valt. Als je er op gaat letten, valt het echt tegen.
 4. Moeilijk, makkelijk of onmogelijk? Een groot deel van het afval is te vermijden door boodschappen te doen met eigen manden, bakjes en herbruikbare zakjes. Verminderen is dus zeker mogelijk. Toch lijkt de conclusie dat het bijna onmogelijk is om helemaal afvalvrij door het leven te gaan. Maar als iets onmogelijk lijkt, moet je het toch minimaal geprobeerd hebben. Dus borrelt er een goed voornemen. Hoeft alleen nog maar uitgewerkt te worden… N(euro)otje en de rest van de Familie Vrek vinden in ieder geval dat het minder moet. Vanaf nu is het voornemen om geen voorverpakte groenten en fruit meer te kopen. Deze week wordt het helaas al moeilijk om naar de markt te gaan want ze moet werken op marktdag. De dag erna is er ook nog een markt maar daar moet ze 30 kilometer voor heen en weer. Ook niet erg milieuvriendelijk. Tenzij ze met de fiets gaat. Maar eerlijk is eerlijk, dat zit er echt niet in… De enige andere mogelijkheid is dat ze iemand anders met de mand, een boodschappenbriefje en duidelijke instructies naar de markt stuurt. Als dat maar goed gaat… 🙂
 5. En dan vijf dingen noteren waar je dankbaar voor bent vandaag. Bijvoorbeeld: dat ze iedereen nog in (redelijk) goede gezondheid  om zich heen heeft, dat ze gewoon simpelweg gelukkig kan zijn met simpele dingen zoals samen met Dochter pizza’s maken, dat ze blijkbaar hier en daar een verschil kan maken (zoals een vriendin die haar laatst toevertrouwde dat ze niet geweten had wat ze moest zonder N(euro)otje…, daar wordt je toch warm van, vooral als je je bedenkt dat N(euro)otje zelf niet het idee heeft heel veel bijzonders gedaan te hebben…?), dat ze vandaag weer ontzettend hard heeft moeten lachen om Man en dat na bijna 25 jaar waarin hij nog steeds dezelfde geintjes uithaalt… En inderdaad, er staat niks tussen wat met geld gekocht moet worden…

Weer even terug naar de uitdaging van dag 2: Nederlanders en Belgen gooien gemiddeld 400 kilo afval per persoon per jaar weg. En dat is wat ze zelf in handen hebben gehad dus niet het afval dat vrijkomt bij het produceren van hun goederen. Bij de Familie Vrek bestaat het meeste afval blijkbaar toch uit rommel die meekomt met de boodschappen. De hondenvoerblikken alleen al die hier iedere week in de kliko belanden… (In de gemeente waar N(euro)otje woont, wordt dit nog niet apart ingezameld. Het is GFT, glas, papier en restafval. Plastic en blik mogen hier nog steeds bij het restafval in de grijze kliko…)

Ja, het staat vast: N(euro)otje gaat vanaf deze week toch echt anders boodschappen doen. Op stap met mandjes, bakjes en zakjes. Moet lukken, toch?

En dan nog even een paar leuke links die het NI-team doorstuurde: leuke site met geweldige recycle-ideeën! En een link naar de site van De Goedzak, een opvallende, transparante afvalzak om afgedankte, maar bruikbare spullen een kans op een tweede leven te geven. De zak gaat aan de straat en wordt opgehaald.

En dit filmpje, over het zelf maken van tasjes uit grote doeken. Echt geweldig om te zien!

De uitdaging van dag 3: vervoer. Een oeps-moment voor N(euro)otje met haar 110 kilometer heen en weer karren naar het werk…

Morgen meer daarover.

Advertenties

13 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Willemien
  Mrt 11, 2013 @ 21:11:33

  Vervoer is buiten de o zo foute verre vliegvakantie 1x per 2-3jaar geen probleem hier alles op loop en fiets afstand. En lange afstanden het liefst per ov, dan kun je lekker lezen, dommelen of met kind een spelletje doen. Toch heb ik wel een auto, en die kan best 2maatjes kleiner. Maar dat overweeg ik al heel lang en doe ik toch nog steeds niet: de overstap naar een deel auto.
  Dat afval is ook hier een lastige. Gebruik ik geen alufolie meer vanwege het milieu, zit ik wel heel veel paaseitjes weg te werken die per stuk verpakt zijn in…. Juist, alufolie. Dat doen we volgend jaar anders want nu heb ik de eitjes al.

  Beantwoorden

 2. Monique
  Mrt 11, 2013 @ 22:20:06

  Kijk eens op zeer waste home, deze mensen leven bijna afvalvrij. Erg leerzaam heb er zelf al heel veel tips vandaan.

  Beantwoorden

 3. Monique
  Mrt 11, 2013 @ 22:20:51

  Sorry moet zin zero waste home 😉

  Beantwoorden

 4. wilmamazone
  Mrt 11, 2013 @ 22:49:04

  Stoffen zakdoeken zijn alles behalve hygiënisch en al hélemaal niet bij verkoudheid. Dan kan een rol closetpapier ook uitkomst bieden. Maar een keer gebruiken en meteen in een afgesloten plastic zak stoppen of meteen doorspoelen in de WC. Kan je daar meteen je handen wassen, want ook dat is belangrijk na een snuitbeurt.
  Vergeet ook niet regelmatig de kraan, deurklinken e.d. te reinigen. Bacteriën en virussen kunnen daar lang op overleven.

  Stoffen zakdoeken horen sowieso gewassen te worden op de hoogste temperatuur, want anders blijven ze een bron van besmetting. Om die reden is het uitwassen van papieren zakdoekjes -dat deed je weleens- ook geen goed idee.
  Voor het oog schoon, maar nog vol met micro-organismen.

  Bij verkoudheid een stoffen zakdoek ook maar een/1 keer gebruiken en apart houden in een afgesloten zak oid. Bij een flinke loopneus is het lastig, maar regelmatig de neus ophalen, is nog beter.

  Ik leef ook graag zo zuinig mogelijk, maar je kunt ook té zuinig zijn.
  Onnodig een besmettingshaard zijn voor anderen en zelf langer verkouden zijn dan nodig is, wil je toch ook niet nietwaar?

  Beantwoorden

 5. Vlijtig Liesje
  Mrt 12, 2013 @ 08:56:21

  Ik schrik soms ook van de hoeveelheid afval die ik heb na het bereiden van een maaltijd. Wij hadden gisteren ook champignons, en dan heb je inderdaad zo’n blauw doosje…

  Beantwoorden

 6. Muriël
  Mrt 12, 2013 @ 10:01:47

  Leuke link over Furoshiki, dank je wel! Dochter 2 studeert Japans, dus over een paar maanden wordt haar verjaardagscadeau helemaal in stijl ingepakt.

  Beantwoorden

 7. Ipie
  Mrt 12, 2013 @ 10:41:24

  Afval vind. Ik lastig. Zaterdag kocht ik op de markt een appeltaartje en de bakker wilde deze in een plastic zak doen. Ik heb toen gevraagd of hij geen papieren zakken had en deze had hij gewoon. Hij gaf aan dat hij altijd plastic aanbied omdat de meeste mensen (een deel van) het gekochte thuis in de vriezer doen. Bij de groenteboer op de markt willen ze alleen maar fruit enz afwegen in hun eigen plastic zakken en als je die plastic zak niet wilt, wordt het fruit overgedaan in je eigen tas en wordt de zak weg gegooid. Dat schiet dus niet op. Ik neem de zak dus wel en thuis wordt deze tig keer hergebruikt.

  Beantwoorden

 8. grandma
  Mrt 12, 2013 @ 10:43:28

  t is wat met de plastic rommel. Grandma heeft een tas van Albert achter in haar auto waar de groenteboer, na het wegen, alle groente en fruit zo in mag mikken. Gelukkig verkoopt hij ook champignons los, heel handig. Het verwonderd grandma ook dat er zelfs extra plastic tasjes om bv de appels worden gedaan, ivm scheuren mevrouw….Wat mij steeds weer verbaast is dat zelfs levensmiddelen in de biowinkels gewoon in plastic zijn verpakt, bizar toch.

  Beantwoorden

 9. Lies
  Mrt 12, 2013 @ 16:22:46

  Voor een alternatief voor de plastiek spuitwaterflesjes: sodastream, je maakt je spuitwater gewoon zelf met leidingwater. We hebben dit nu een paar jaar en heel tevreden van

  Beantwoorden

 10. gerrie
  Mrt 12, 2013 @ 16:33:27

  Het maken van papieren zakken en het vervoer ervan naar een winkel is vele malen duurder. In een vrachtwagen past het honderdvoudige aan plastic. Plastic in je grijze kliko geeft bij verbranding zoveel warmte af dat er minder energie nodig is om het afval in de fik te houden. En er blijft bitter weinig van een zakje over in de verbranding. En plastic is afval en voor papier moeten we bomen kappen. Voor het boodschappen doen heb ik altijd een misschientje in mijn tas, tasjes van de grootwinkelketens weiger ik. Maar vijftig jaar terug kunnen we niet en is ook niet goed voor ons aardbolletje. De bakker bracht brood huis aan huis met de auto, de melkkar idem, het boodschappenboekje werd gehaald en de boodschappen weer gebracht. Wat is wijsheid???????

  Beantwoorden

 11. Ria
  Mrt 12, 2013 @ 18:31:44

  Plastic is en blijft een probleem, denk ik. Wat ik zelf doe is het volgende: ik bewaar de grote en kleine plastictasjes apart. de kleine tasjes gaan in het maandverband emmertje daar passen ze precies in. Of in mijn duo afvalbak. Geen nieuwe plasticjes nodig. De grote gaan in de buurt naar de kinder jeugd tuinen (ook al krijgen ze daar aan het begin van het tuinseizoen een stoffen tasje) de jeugd vergeet deze regelmatig dus hier zijn de grote tassen een uitkomst. of buiten het tuinseizoen om gaan ze naar de kringloopwinkel. Ook heb ik altijd nog een tas met tassen over die ik meeneem als sta te verkopen op de rommelmarkt. Goed voor het hergebruik.

  Beantwoorden

 12. betjesonnetje
  Mrt 14, 2013 @ 12:46:06

  Ik loop een beetje achter met lezen, was bij deze blijven hangen. Dat kwam van het filmpje met de tassen uit een lap stof. Heb er inmiddels zelf eentje gemaakt, hartstikke leuk! Van een quiltstofje dat ik nog had liggen, met paashaasjes. Zal eens kijken of ik er straks een foto van kan maken, voor mijn vrekkenblog.

  Oh, dat afval, 400 kilo per jaar, tjonge. Ik zet misschien eenmaal zes weken een bak aan de weg, en dan is hij meestal nog lang niet vol. Dan stoppen de buren er hun afval bij dat niet meer in hun eigen bak kan 😉 Maar die hebben een grote auto om al die spullen eerst het huis in te halen die ze later weer weggooien. Bij mij komt het binnen via de fiets- of rugtas, en dan let je bij het kopen al op, want je moet het ook nog kunnen meenemen.

  Papieren zakken kunnen bij het oud papier. In sommige winkels kun je ze hergebruiken. Eierdoosjes worden ook hergebruikt waar ik mijn eieren koop. Melk en yoghurt zijn hier te koop in statiegeldflessen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: