N(euro)otjes No Impact Week: Dag 1

Dag 1 staat in het teken van Consumeren. De uitdaging is om van minder meer te maken. Door bijvoorbeeld te investeren in goede relaties met anderen, in plaats van aan winkelen. De volgende stappen worden aangeraden:

 1. Een lijstje maken van alle dingen die je deze week ‘moet’ kopen en vervolgens alle dingen eraf te halen die wel een weekje kunnen wachten.
 2. Al je eigen afval van deze dag gescheiden bewaren, apart van het afval van eventuele andere huisgenoten. Dit is ter voorbereiding op de uitdaging van maandag.
 3. De hele week niks nieuws kopen.
 4. Je ideeën en ervaringen uitwisselen.

N(euro)otjes checklist voor vandaag ziet er als volgt uit:

 1. Check. Ze hoeft deze week niks nieuws te kopen, er stond ook echt niks in de planning. Er hoeft dus ook niks geschrapt te worden. Wel gaat ze vandaag nog op bezoek bij goede vrienden. Goede investering.
 2. Check. Ze houdt het keurig apart. Tot nog toe vandaag aan afval geproduceerd: twee maal de vulling aan losse thee voor een thee-ei, twee eierschalen en de plastic verpakking van een pak koekjes…
 3. Check. Was ze al niet van plan. Ze schreef al van tevoren dat dit voor haar het makkelijkste onderdeel van de week zou worden 😉
 4. Check. Lang leve weblogs! En ze bazuint het ook hier en daar in de echte wereld rond.

Tips die door het team van No Impact Week worden gegeven om minder te kopen en meer te leven, zijn onder andere het zelf maken van cosmetica en het natuurlijk poetsen.

Wat betreft cosmetica: N(euro)otje gebruikt geen chemische rommel, ze wast haar haren met zuiveringszout, spoelt het na met verdunde appelazijn en gebruikt een paar korrels zuiveringszout in plaats van deodorant uit een spuitbus. Ze schreef er hier al eens eerder over. En anders valt er nog wel wat informatie te vinden onder de noemer ‘no poo’, in de zijbalk rechts. Een leuke link die ze van het NI-team kreeg is deze: https://www.heelnatuurlijk.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=49.

Schoonmaken doet ze met schoonmaakzijn, huishoudsoda, zuiveringszout en groene zeep. Allemaal natuurlijk middelen waarmee het huis prima schoongemaakt kan worden. Ondertussen is het veel minder milieubelastend dan de flessen chemicaliën waar de supermarkten mee vol staan. Voor het verschil tussen huishoudsoda en zuiveringszout/baking soda, verwijst ze je graag naar dit bericht.

 

 

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. pecunia2
  Mrt 10, 2013 @ 14:09:33

  Wat ontzetten leuk. Knap dat je dat doet. Ik heb je linkjes bekeken. Gaan we zeker wat mee doen!

  Beantwoorden

 2. petradepooh
  Mrt 10, 2013 @ 14:57:06

  ik wil ook wel eens kijken hoever ik kom……. qua afval heb ik 2koffiepads en een theezakje (droog ik allemal een gaat op de tuinaarde dus alleen de stukjes papier eromheen zijn dan afval……. Wij hebben hier altijd al no-buy-monday maar een week los van boodschappen, ik ga de uitdaging aan ene kijk waar ik kom

  Beantwoorden

 3. izerina
  Mrt 10, 2013 @ 16:04:03

  Zou jij nog nieuwe dingen kunnen leren op consuminder/milieu gebied?

  Beantwoorden

 4. Willemien
  Mrt 10, 2013 @ 17:02:29

  qua afvalstoffen had ik heel weinig ingedachten voor vandaag. Ware het niet dat kindlief bedacht heeft ziek te worden en een enorme berg papierenzakdoekjes er door te jagen…….
  Aan de andere kant zou ze in het museum dat wel in de planning zeker gevraagd hebben: mag ik wat kopen? Hoewel ik al uitgelegd had dat dat niet zou gebeuren.

  Door jou ben ik ook de uitdaging aangegaan.

  Beantwoorden

 5. Giséla
  Mrt 10, 2013 @ 18:56:22

  Even een reactie op de groene zeep, dat zou ik niet meer gebruiken i.v.m. de chemische stoffen die er ook in zitten. De Reform winkel bij ons verkoopt het daarom ook niet meer. Verder ga ik ook zo min mogelijk kopen. Alles scheiden doe ik al jaren. Veel succes maar weer!

  Beantwoorden

 6. Margreet
  Mrt 11, 2013 @ 17:12:26

  Op de verpakking van de groene zeep (ik heb nog net een restje) staat dat er tot 30% zeep in zit en dat het irriterend is voor de ogen en slijmvliezen. Niets over chemische stoffen…

  Beantwoorden

 7. gerrie
  Mrt 12, 2013 @ 10:34:26

  Weinig tot niets kopen lukt me niet………..! Deze week twee verjaardagen. En of je nu deze week vers gebak koopt of verleden week ingevroren, het is dan lood om oud ijzer. Maar ik koop weinig levensmiddelen/spullen die ik nodig ben. Mijn boodschappen bestaan uit middelen waar ik ziet zonder kan. En echt daar zit verschil in. En levensmiddelen gooi ik nooit weg. Ik verwerk het altijd in een ander gerecht. Heb het goed.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: