N(euro)otje consumindert

In de maatschappij van nu is het de bedoeling dat mensen consumeren. Alles is daarop gericht want dat houdt de economie draaiende. Zegt men. Maar de Vrekken, en gelukkig velen met hen, gaan recht tegen de stroom in en zijn al jaren aan het consuminderen. Ze kopen niet snel iets nieuws, ze recyclen, hergebruiken en repareren zoveel mogelijk. Ze zijn ook niet onder de indruk van nieuwigheden, of dat nou op kledinggebied is, electronica of auto’s. Ze hebben drie jaar zonder douche gezeten en nu ze die wel weer hebben is de gewoonte van het poedelen bij de wasbak zo ingesleten gebleken dat ze de douche nog amper gebruiken. Ondanks de waterbesparende douchekop… Laatst kreeg N(euro)otje een paar keer achter elkaar weer een paar zakken met kleding. Heerlijk! Ze past het, het staat leuk, waarom geld uitgeven aan nieuwe kleding? Waarom de tijd spenderen om in een overvolle winkelstraat van winkel naar winkel te hobbelen? Modegevoelig is ze gelukkig nooit geweest; dat scheelt wel natuurlijk 🙂

Hoe dan ook, N(euro)otje haalt haar schouders op wanneer ze merkt dat anderen vreemd opkijken van hun leefstijl. De auto is oud maar dat boeit niet. Er is gewoon geen behoefte aan mooi, nieuw, duur en geleend. En dat ze geen design in huis hebben maar kringloopspul, vinden zij en Man juist geweldig. Dat bankstel, daar zitten ze al een jaar of veertien, vijftien op en ze voelen nog steeds geen behoefte tot vervanging. Ze kopen wel eens wat nieuws hoor, soms ontkom je er niet aan. Maar ze lopen een winkel in met een duidelijk doel: dát moeten ze hebben. Ze gaan direct vragen waar ze het kunnen vinden, lopen zonder omwegen daar naartoe, pingelen nog wat van de prijs af en schaffen aan wat ze aan te schaffen hebben zonder om te kijken naar de rest. En weg zijn ze weer.

Ze hebben geen enkel abonnement, geen enkel lidmaatschap en gaan nooit naar een sportschool. Man heeft vanwege zijn werk beweging genoeg en N(euro)otje verbrandt haar energie wel in de tuin of tijdens wandelingen met de honden.

Waar ze kunnen zullen ze unpluggen. Waar anderen in hun kennissenkring steeds luxere, volautomatische, uitschuifbare koffiezetapparaten aanschaffen, gaan zij juist terug naar de basis en koken water in een fluitketel op een petroleumstel, malen de bonen in een wandmolentje en schenken het water op de koffie in een thermoskan van bijna vijfentwintig jaar oud (trouwcadeautje). Laatst kregen ze onverwacht bezoek. De zoon van het gezin was er al eens geweest. Natuurlijk lustten ze wel een bakje koffie. ‘Ze malen de bonen hier zelf ma!’, zei de zoon tegen zijn verbaasde moeder. Ze had waarschijnlijk al gezien dat er een koffiezetapparaat ontbrak in de keuken en keek geïnteresseerd toe hoe N(euro)otje de koffie zette in de thermoskan. Veel mensen zijn eerst verbaasd en geven dan toe dat al die extra poespas ook eigenlijk helemaal niet nodig is. De vrekkenkoffie schijnt trouwens prima te smaken!

Consuminderen is goed voor de mens. Het is heel rustgevend om van een afstandje toe te kijken naar de massa die zich van winkel naar winkel spoedt, in de zalige wetenschap zelf geen enkele behoefte meer te voelen zich in die massa te storten en mee te rennen. Zoals ze wel vaker neerpent op dit blog: N(euro)otje kan het iedereen van harte aanbevelen!

6 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Pien
  Mrt 08, 2013 @ 07:40:33

  Ben het er in grote lijnen mee eens,
  ik merk alleen dat het iets lastiger wordt nu de kids bij mij
  pubers worden,maar ik ben er bijna van overtuigd,dat mijn kinderen
  van sober gedrag later de vruchten zullen plukken.
  Misschien een beetje onbeleefd,maar kan je eens een keer een kassa
  bon aan mij laten zien, van je inkopen bij de Lidl?
  Ik ben nl erg nieuwsgierig naar jullie aankopen en inzicht ivm , basis voorraadkast
  en boodschappen omtrent het koken zonder E toevoegingen…..

  Vriendelijke groeten

  Pien

  Beantwoorden

 2. gerrie
  Mrt 08, 2013 @ 07:42:30

  Eén abonnement ontkomen we hier niet aan. De ANWB. We rijden in een auto en zonder deze service durven we niet. En mijn interesse ligt bij mij hoe een lichaam werkt. Dus Gezond Nu en De Natuur Uw Arts komt binnen en Genoeg. Mijn lijfblad. Heb het goed.

  Beantwoorden

 3. KK
  Mrt 08, 2013 @ 15:48:07

  Wij hebben ook geen abonnementen of lidmaatschappen meer. Als autoservice hebben we een abonnement bij AA. Bevalt goed. Je kunt ook prima bij de autoverzekering zelf een pechhulp abonnement afsluiten. Eigen Huis hebben we onlangs ook opgezegd. Vond het na 10 jaar genoeg geweest. En verder merk ik dat er evengoed nog bladen genoeg het huis binnenkomen, gewoon gratis of als onderdeel van een bankierpakket. Of bijv. vanwege alumnus-zijn.

  Beantwoorden

 4. izerina
  Mrt 08, 2013 @ 16:43:56

  Het is ook maar net,waar je jezelf aan gewend hebt. Het valt me op,dat de meeste vrienden het gezellig vinden bij ons.En smullen van alternatieve baksels of eigen brood. Maar zelf willen ze niet zo leven.

  Beantwoorden

 5. anderson cottage
  Mrt 08, 2013 @ 20:23:45

  we leven ook erg bewust en heerlijk alternatief, mensen komen graag bij ons en hebben bewondering voor onze levenswijze, wij zijn erg gelukkig om zo door het leven te gaan en daar gaat het om, geniet ervan , liefs marion

  Beantwoorden

 6. Margreet
  Mrt 09, 2013 @ 21:00:03

  Goed bezig Neurootje! Sommige dingen lukken me ook heel goed, maar soms kies ik voor luxe.
  Jaren met allerlei leesbrilletjes lopen doen en nu gekozen voor leeslenzen (zolang het nog kan, ik ben ‘op weg naar glaucoom’) Die zijn duurder dan de leesbrilletjes, maar wat een genot!
  Wel weer van alles gezaaid voor de tuin (binnen dan he) en nu maar afwachten wat er op komt. Ik heb bloemen en groenten gezaaid.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: