N(euro)otjes vakantieplannen

De meeste collega’s hebben de vakantieperiode alweer vastgezet. N(euro)otje niet. Ze heeft nog geen idee. Meestal wil ze wel een paar weken vrij voor de schoolvakanties beginnen. Kan ze lekker pruttelen in haar tuin. Het is ook helemaal geen slimme tijd om weg te gaan want de moestuin levert in die periode net heel veel oogst op en het zou zonde zijn om dat te laten verpieteren.

Vorig jaar gingen N(euro)otje en Man weer eens echt op vakantie. In september. Naar Frankrijk en Italië. En omdat ze al zo lang niet weg waren geweest, hebben ze er driedubbel van genoten.

Maar er gingen jaren en jaren voorbij dat het er niet in zat. Ongelukkig zijn ze er niet van geworden. Want thuis vakantie vieren hoeft geen straf te zijn. Je kunt het leuk maken door voor de vakantieperiode op zoek te gaan naar allerlei gratis uitjes in de buurt. Daar zijn er meer van dan je soms denkt. En wat te denken van een fietstocht met lekkers in de mand voor een picknick onderweg?

Toen de kinderen nog kleiner waren, moest N(euro)otje soms inventief zijn om ze plezierig bezig te houden. Maar een spelletje, of dat nou binnen of buiten is, blijft leuk. Zelfs anno 2013. Het verbaasde haar een tijd geleden toen Zoon een leuke dag had georganiseerd voor een grote groep jongeren. Na het uitje kwam de hele ploeg bij de Familie Vrek. Man en N(euro)otje verzorgden de catering om de twintig jongelui van eten te voorzien wat zoveel betekende als patat bakken en glazen klaar hebben staan naast de flessen frisdrank. Nadat iedereen aangaf geen pap meer te kunnen zeggen, werd er een simpel spel tevoorschijn gehaald waar ze de hele avond zoet mee zijn geweest. Leuk is het dan om achteraf te horen dat ze een hele leuke dag hebben gehad maar dat het bij Zoon wel heel erg leuk was. N(euro)otje was aangenaam verrast. Het kan dus nog. De Wii en Ipad-generatie kan zich nog prima vermaken met een spelletje waarvoor alleen een blocnote en een potloodje nodig zijn.

Wat haar wel eens opvalt de laatste jaren, dat er te ingewikkeld gedacht wordt. Maar steeds meer mensen raken dat gecompliceerde zat en zijn gewoon opgelucht zijn als er eens iets supersimpels voorbij komt.

Bij de Familie Vrek worden er avonden lang mensen prettig bezig gehouden met spelletjes waarvoor je niet eens iets hoeft aan te schaffen.

Voorbeeld (plezier verzekerd):

 • Neem voor iedereen een blocnote of een stuk papier en een potlood
 • Pak er een woordenboek bij

Degene die aan de beurt is zoekt een gek woord in het woordenboek en schrijft dit en de betekenis op. Hij leest het woord voor en de anderen krijgen een beperkte tijd om op te schrijven wat zij denken dat het betekent. Iedereen levert de papiertjes met de antwoorden in bij degene die aan de beurt is. Die leest vervolgens alle antwoorden voor en de rest moet dan raden welk antwoord het juiste is. Het enige, echt goede woordenboekantwoord zit er natuurlijk ook bij. Altijd goed voor hilarische momenten.

Of deze:

 • Pak (alweer) blocnotes (of een vel papier) en potloodjes en deel die uit aan alle aanwezigen
 • Laat iedereen op zijn vel papier 4 of 5 kolommen maken. Varieer naar hartelust. Favoriet bij de Familie Vrek zijn bijvoorbeeld ‘automerken’, ‘steden’, ‘jongensnamen’, ‘meisjesnamen’ en ‘lichaamsdelen’.
  Degene die aan de beurt is bepaalt welke letter van het alfabet er aan de beurt is. Of hij gaat het alfabet in stilte af en een ander roept ‘Stop!’. Hoe dan ook, het is de bedoeling dat je bij die beurt in de betreffende kolommen allemaal een naam, stad of automerk opschrijft dat met die bepaalde letter begint. Vooral lichaamsdelen zijn leuk. Jubeltenen bij de ‘J’ en zo…

Er is gewoon niet zoveel nodig om lol te hebben. Het hoeft niks te kosten, behalve tijd. Maar het is welbestede tijd waarin je pijn in je kaken kunt krijgen van het lachen. En ook dat is geen straf.

Advertenties

7 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. inrustigvaarwater
  Jan 31, 2013 @ 00:29:41

  Bij dat laatste spelletje hadden we ook altijd een kolommetje: landen, wateren/zeeen, kledingstuk. 10 in totaal, maar de rest kan ik mij niet meer herinneren. Papieren vol hebben we geschreven, vroeger.
  Super leuk, die spelletjes, zeker een echte aanrader!

  Beantwoorden

 2. Willie
  Jan 31, 2013 @ 08:27:30

  deze onthoud ik bedankt voor je humor en inspiratie

  Beantwoorden

 3. izerina
  Jan 31, 2013 @ 08:38:21

  Ik ken een stel i-pad jongeren,die toch maandelijks een bord-spelletjes avond houden.

  Beantwoorden

 4. betjesonnetje
  Jan 31, 2013 @ 10:31:42

  Dat vind ik nog eens leuke vakantieplannen.

  Beantwoorden

 5. Hilde
  Jan 31, 2013 @ 10:36:36

  wat een toffe ideeen als vrijetijdsbesteding, laat het ons tof en rustig houden, meer hoeft dat niet te zijn!!

  Beantwoorden

 6. Debby
  Jan 31, 2013 @ 15:04:00

  Het is bij ons altijd feest met spelletjes. Elke avond na de maaltijd doen we samen een spelletje. Onze dochter van 7 jaar is dyslectisch en om haar bezig te houden met schrijven en lezen zijn wij dus creatief, motiverend en inspirend door middel van “ouwerwetse” spelletjes. Zoals pimpampet, rummikub maar ook door liedjes die wij vroeger zongen tijdens de avondvierdaagse te zingen, limericks verzinnend enzevoorts. Nu is het voor ons financieel wat zwaar om aan alle grillen van onze dochter toe te geven. In dat kader wordt je vanzelf vindingrijk.

  Beantwoorden

 7. Ecofab.
  Feb 03, 2013 @ 03:02:34

  Leuke tips! Ik heb er ook nog een: Een soort “Wie is het?”. Laat iedereen een naam van een bekend persoon (bijv. acteur, zanger,politicus, presentator, topsporter (m/v)) op een stukje papier schrijven en zorg dat degene die rechts van je zit dit niet zit. Vervolgens plakt iedereen het stukje papier met plakband op het hoofd van degene rechts van je. Nu moet iedereen om de beurt een ja/nee-vraag stellen (bijv: “Ben ik een man?”, “Ben ik te zien op de Nederlandse televisie?”) en de rest moet daar dan eerlijk ja of nee op antwoorden. Zo moet iedereen op een gegeven moment zien te raden welke naam hij op zijn voorhoofd heeft.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: