N(euro)otjes tuinplanning voor 2013

Vorig jaar stagneerde het bijhouden van de tuinperikelen op dit blog. Dat lag niet in de laatste plaats aan het zoek raken van het mooie excelbestand met daarin de plattegrond, beddenindeling en de zaaiplannen van de laatste paar jaar.

De winter is het seizoen bij uitstek om nieuwe plannen te maken, nieuwe plattegrondjes te tekenen en nieuwe indelingen te verzinnen. En zo zit N(euro)otje nu handmatig het wiel opnieuw uit te vinden.

Grootste verandering dit jaar wordt, zeer waarschijnlijk, het totaal wegscheppen van de kruidentuin. De kruidentuin meet een kleine 25 vierkante meter en bestaat uit vijf vakken, afgezet met buxusheggen. Die buxusstruikjes zijn allemaal dood aan het gaan en er blijkt, o ironie, geen kruid tegen gewassen te zijn.

Omdat het toch ook al heel veel werk was om de boel keurig gesnoeid te houden, is nu dan misschien het moment om de dingen meteen groots aan te pakken. De kruidentuin eruit, de grond goed bemesten en bij de moestuin trekken en elders, dichter bij het huis, een kleiner kruidentuintje aanleggen. Jammer blijft het wel, de kruidentuin gaf een extra dimensie aan de tuin, zo naast de met rozen overdekte berceau, met de strak gesnoeide buxushagen, in het midden een mooie stokroos en in een hoek het betonnen bankje onder een afdakje van beukenhaag.

Voor de rest van de moestuin zijn de plannen weer rond. N(euro)otje heeft voor de zoveelste keer de boel geprobeerd te vereenvoudigen door de bedden minder vol te proppen. Toch is het niet moeilijk om op een relatief kleine tuin heel veel verschillende soorten groenten neer te zetten. Ook in de planning van 2013 staan er weer 67. Omdat ze naast haar eigen huishouding een baan heeft van minimaal 24 uur in de week en als mantelzorger ook een groot deel van de huishouding van Ouders doet, heeft ze niet zoveel tijd meer om ’s zomers te wecken en zet ze liever meer soorten in kleinere hoeveelheden neer. Wat er alsnog overblijft, kan vanaf dit jaar altijd nog in de vriezertjes, die ze nu hebben.

Ook de kas wordt iets eenvoudiger ingericht. N(euro)otje is nogal geneigd om van alles veel neer te zetten en in de praktijk betekent dat dat het veel té veel is. Dit jaar dus 1 meloenplant, in plaats van 4 en 1 aubergine, ook  in plaats van 4. Er zijn voor dit seizoen verder geen nieuwkomers ingepland. De nieuwkomers van vorig jaar, waaronder de Egyptische boomui, een vaste plant, doen het allemaal prima en daar houdt N(euro)otje het nu even bij.

Waar ze dit jaar naar streeft, is een tuin die beter bij te houden is, naast twee huishoudingen en een baan buitenshuis.

Advertenties

9 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Jan 06, 2013 @ 15:21:45

  Succes met je plannen. Zet jij wel eens iets aan de weg te koop,bij overvloedige oogst?

  Beantwoorden

 2. Cosy and Cute
  Jan 06, 2013 @ 17:31:59

  Ik heb vlak bij mijn achterdeur een “vierkante meter kruidentuintje”. Super handig, dichtbij de keuken en een berg kruiden dat daar uitkomen!!! Misschien een idee voor jou?
  Groetjes,
  Karin

  Beantwoorden

 3. CasaDiMama
  Jan 06, 2013 @ 19:41:20

  ik zou dat best graag willen maar hier is een al tientallen jaren oude aangelegde siertuin en eerlijk is eerlijk die is eigenlijk erg mooi. Dus wat zou ik eruit moeten trekken om ruimte te maken? En dan is ook het effect van de tuin gelijk aan moes om maar in de termen te blijven.
  Ik blijf dus maar de markten en de kramen afstruinen en koop bij mensen die hun oogst in kratjes aan de weg zetten met een bekertje voor de betaling erbij :-))

  Beantwoorden

 4. betjesonnetje
  Jan 07, 2013 @ 16:26:04

  Heel veel succes met je tuin in 2013, N(euro)otje. Ik hoop dat de noodzaak van mantelzorg ook beperkt blijft.

  Beantwoorden

 5. wil
  Jan 07, 2013 @ 18:08:00

  CasaDiMama.ook in een siertuin kun je overal wat groenten en kruiden inpassen.gewoon hier en daar verspreid.veel heeft erg mooie bloemen en bloesum en misstaat dus niet in een siertuin

  Beantwoorden

 6. Margreet
  Jan 07, 2013 @ 19:45:33

  Heel veel succes met je beide huishoudens en een baan erbij! En dan nog die grote tuin van jullie. Ik vroeg/vraag me wel eens af hoe je het redt qua tijd. Dus ik snap heel goed dat je de tuin wilt vereenvoudigen. Scheelt een hele hoop werk.
  Zelf doe ik het simpel en ging dingen in de moestuin waar je echt heel goed op moet letten, dat kan hier niet. De kruiden staan in een stukje tuin hier dicht bij de keukendeur tussen de andere bloeiende planten. Werkt prima!

  Beantwoorden

 7. reina
  Jan 24, 2013 @ 08:28:36

  Een meloenplant kun je, volgens wijlen Geoff hamilton van BBC’s Garden Time, ik mis die man nog steeds, net zo;n iets oudere buurman met goedig gegeven adviezen, het best aan de zonkant tegen een compostbult op laten groeien, puike grond en een hellend vlak, houden ze van. Wist je dat suikermais in blokken gepoot moet worden ivm bestuiven en niet in rijen? Met sugarsnaps ipv peultjes vang je drie vliegen in een klap, eerst als peultjes eten, dan als iets dikkere peul zeg maar 4 mm dikke erwtjes erin, smaken ze weer anders en tot slot als doperwtjes (doppen aan de kippen geven!).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: