N(euro)otjes pannenset

Jaren geleden, toen Man en N(euro)otje een inductieplaat aanschaften moesten er ook nieuwe pannen gekocht worden. Want de pannen die ze op dat moment hadden waren niet magnetisch en dus onbruikbaar op de inductieplaat. Ze kwamen een niet al te dure pannenset tegen, die ze tot op de dag van vandaag gebruiken. Maar langzaam maar zeker worden de roestvaststalen pannen vervangen door veel betere, mooiere pannen die bovendien veel langer zullen meegaan.

Toen ze het huis kochten waar ze nu wonen, vonden ze in één van de keukens nog een gietijzeren koekenpan. Die wordt nog bijna dagelijks gebruikt. Hoe oud het ding is, niemand weet het maar N(euro)otje weet wel dat het de beste koekenpan is die ze ooit gehad heeft. Een paar jaar geleden kocht ze een ijzeren pan, ook geweldig. Moet even ingebrand worden en krijgt daardoor een duurzame, natuurlijke laag die als een anti-aanbaklaag werkt. Magnifiek. Niet in de vaatwasser stoppen en zelfs niet met afwasmiddel op de hand afwassen maar gewoon met heet water afnemen.

En sinds kort heeft ze er een gietijzeren, geëmailleerde braadpan bij. Geweldig! Dit zijn de pannen die een leven lang meegaan. Geen teflon. Teflon is helemaal niet zo gezond. Bij oververhitting komen er schadelijke stoffen vrij, waarvan in ieder geval vogeltjes in huis subiet dood neervallen. Bovendien gaat de laag helemaal niet zo lang mee, gaat meestal binnen één of twee jaar schilferen, en wil je dat wel in je lijf hebben?

N(euro)otje besloot dat ze het niet in haar lijf wilde hebben en gooide alles met een teflonlaag, van tulbandvorm tot bakpapier, het huis uit. De ijzeren en gietijzeren pannen zijn een verademing. En soms, als je tegen een leuke aanbieding aanloopt, zijn ze nog te betalen ook.

 

Advertenties

9 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Dec 26, 2012 @ 08:28:30

  In de tijd,dat mijn broer in Frankrijk woonde kocht ik bij elk bezoek aan hen één gietijzeren pan. Die waren daar veel goedkoper.Intussen gebruik ik die al 25 jr.

  Beantwoorden

 2. Jacqueline
  Dec 26, 2012 @ 08:49:11

  Toen ik op mezelf ging wonen heb ik een dure pannenset gekocht waar 30 jaar garantie op zat. De pannen zijn erg fijn, maar ik miste nog een goede anti-aanbakpan. Laatst heb ik bij de I.kea een gietijzeren koekenpan gekocht die erg goed bevalt. Ik zit nu te overdenken om de bijpassende braadpan te kopen.

  Beantwoorden

 3. Frank
  Dec 26, 2012 @ 08:52:43

  Wij hebben al jaren een Dutch oven, ook van gietijzer. Gaat langer als een leven mee. Kan ook buiten gebruikt worden. De heerlijkste gerechten en bakt nooit aan. Van brood, appeltaart, pizza tot stoofpotjes en soepen. Ideaal, check maar op Facebook onder Dutch oven.

  Beantwoorden

 4. kniepertie
  Dec 26, 2012 @ 09:18:36

  ‘k Heb na de laatste desastreus verlopen poging met antiaanbak nu twee koekenpannen met een keramische laag, ’t is even wennen maar ‘k wil niet meer zonder,
  groet

  Beantwoorden

 5. Lot
  Dec 26, 2012 @ 10:47:44

  Ja de keramische vind ik ook erg prettig. Een grote goedkope (6 euro) van de A..tion en een kleine voor bv 2 stukjes vlees van een duur merk maar bij outlet gekocht. Beiden bevallen prima alleen heet water of soms alleen op gas iets verwarmen en keukenpapiertje erdoor afhankelijk wat er de vorige keer mee is gebakken.

  Beantwoorden

 6. giséla
  Dec 26, 2012 @ 20:12:48

  Heb ooit eens bij de A..i een gietijzeren koekenpan gekocht voor weinig geld. Gaat prima, blijft ook langer warm. Afspoelen met heet water en klaar. Alleen jammer dat ie loei zwaar is.

  Beantwoorden

 7. Budgetmama
  Dec 26, 2012 @ 20:45:36

  Hier komen ook geen pannen met antiaanbak het huis binnen.

  Beantwoorden

 8. betjesonnetje
  Dec 26, 2012 @ 21:46:30

  Heb ooit een gietijzeren koekenpan gehad; vond hem erg zwaar. Gebruik nu voor de gewone bakwerkjes, ook voor kleine hoeveelheden, een plaatijzeren wok. Kan ook roesten en moet dus ook ingebrand worden, maar is lekker licht en heel snel warm. Voor dingen die wat rustiger moeten bakken, gebruik ik een roestvaststalen koekenpan of hapjespan, met dikke sandwichbodem.

  Beantwoorden

 9. Giorgianna
  Jan 01, 2013 @ 15:09:16

  voor mij, al 30 jaar alleeeen maar (weliswaar loeizware!) gietijeren pannen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: