N(euro)otjes tien besparingstips voor de boodschappen

Tien tips om zuiniger te kunnen leven:

 1. Let goed op je boodschappen. Koop op maat en verspil minder. In Nederland wordt gemiddeld jaarlijks voor 2,4 miljard euro aan etensresten in de vuilnisbak gegooid. Meer dan 60% daarvan is nog eetbaar, een kwart zit zelfs nog in de verpakking. En dit is alleen de verspilling van de consumenten doordat zij teveel of verkeerd inkopen. Industrie en winkels verspillen namelijk ook nog eens voor een kleine 2 miljard euro per jaar aan voedsel. Die kosten worden overigens doorberekend bij de kassa.
 2. Een weekmenu is een goed hulpmiddel om de kosten en de verspilling binnen de perken te houden. Maak een week van tevoren een menu, aan de hand van de plaatselijke aanbiedingen maar waak er voor om met de auto een hele ronde te gaan rijden waarbij je meer aan brandstof kwijt bent dan dat je met de aanbiedingen bespaart.
 3. Eet mee met het seizoen. Aardbeien in december zijn niet alleen duurder dan in de zomer maar hebben ook vaak minder smaak.
 4. Haal alles zoveel mogelijk in één keer. Hiermee voorkom je impulsaankopen.
 5. Doe boodschappen met een volle maag. Er blijkt veel minder verleiding op de loer te liggen als je goed gevuld achter je karretje loopt.
 6. En natuurlijk gaat een echte vrek op handen en knieën door de supermarkt. De dure (merk)producten staan op ooghoogte. De meeste goedkopere artikelen staan onderaan. N(euro)otje proeft geen verschil tussen tomaten uit een blik huismerk van 28 cent en van een duur merk van 60 cent.
 7. Koop groot in als de kans zich voordoet. Als iets wat je regelmatig gebruikt in de aanbieding is, loont het om er extra van in te slaan. Misschien red je het zelfs wel tot de volgende aanbieding zich aandient!
 8. Zorg voor een basisvoorraad. Zo hoef je in het geval van onverwacht bezoek niet op een drafje naar de supermarkt te gaan om duur in te kopen. In Huize Vrek zijn altijd meerdere basismaaltijden op voorraad. Eenvoudige maaltijden die bijna iedereen lust en waar snel wat van bij te maken is.
 9. Doe als het even kan boodschappen aan het einde van de dag of nog beter, aan het einde van de dag en aan het einde van de week. Veel versproducten zijn dan fors afgeprijsd. Kan veel schelen!
 10. En N(euro)otje blijft het zelf ook altijd doen, nog bij de kassa, dus voordat ze de winkel uit is: kassabon controleren! Jaren geleden, toen ze eens een fles cola insloeg die op dat moment in de aanbieding was voor 99 cent (in guldens), stond de fles op de bon voor 99,99 gulden… Nou viel dit wel op natuurlijk maar ook kleinere bedragen zijn het waard om even voor terug te gaan naar de kassa.
Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Huisvlijt
  Dec 21, 2012 @ 11:04:10

  Meer dan de helft van deze dingen doe ik inmiddels! Ik ben dus flink vooruit gegaan.

  Beantwoorden

 2. vrekdesiecle
  Dec 21, 2012 @ 12:00:36

  weet niet of dit een landelijke tendens is, maar bij onze albert heijn liggen er juist ’s ochtends rond half 9 veel producten met 35 procent korting en ’s avonds niet. ben nu al enkele keren vooor het werk even gaan kijken. misschien een tip?

  Beantwoorden

 3. Appelvrouw
  Dec 21, 2012 @ 12:02:23

  Als ik boodschappen doe met een lege maag koop ik veel minder overbodig spul omdat ik met een lege maakt juist zin krijg in gezonde dingen.

  Beantwoorden

 4. CasaDiMama
  Dec 21, 2012 @ 12:35:21

  goeie tips waar je zeker wat aan hebt!
  Op uitgaven in de supermarkt kan je echt heel veel besparen.
  En het leuke ervan is dat je het direct voelt in je portemonnee.

  Beantwoorden

 5. betjesonnetje
  Dec 21, 2012 @ 12:49:51

  Tip 11: maak een boodschappenlijstje en hou je er aan.

  Beantwoorden

 6. Debby
  Dec 26, 2012 @ 21:59:15

  en mijn aanvulling als tip 12 : Laat man en kind(eren) thuis. Onbewust kost dit ook meer geld !

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: