N(euro)otje en de e621

Ze schreef er al vaker over: MSG, monosodiumglutamaat, ve-tsin, e621 ofwel één van de grootste gevaren in het voedsel. Het wordt er in gestopt als smaakversterker en heeft veel ongewenste bij-effecten. N(euro)otje houdt er bijvoorbeeld vocht van vast en dat in grote hoeveelheden, krijgt hoofdpijn en hartkloppingen. Ooit, toen ze na de verhuizing een overdaad aan Chinees eten hadden gehaald en daar dagen lang van aten, lag ze ’s nachts met zulke enge hartkloppingen en paniekaanvallen in bed dat ze dacht dat ze ter plekke dood zou gaan. Het heeft jaren geduurd voordat ze de link legde tussen bepaalde klachten en de smaakversterker e621.

Inmiddels let ze er al jaren op. Andere klachten die je kunt krijgen van e621 zijn migraine, astma, obesitas, hartproblemen, gedrags- en slaapstoornissen en nog veel meer. En ze is zeker niet de enige die er last van heeft. Daarom nog een keer de documentaire “De gevaren van MSG”, in vier delen te zien. En als je denkt dat de voedselindustrie heel braaf de smaakversterkers verbant uit zijn produkten, trap er niet in. Als e621 verstopt wordt als ingrediënt van een ander ingrediënt, hoeft het niet meer apart vermeld te worden omdat het ineens anders heet. Zo kan het ook op het etiket schuil gaan onder namen als gist-extract, aroma of gehydroliseerde proteïne.

Advertenties

13 reacties (+voeg die van jou toe?)

  1. Budgetmama
    Dec 17, 2012 @ 21:37:33

    Eerst dacht ik er nooit zo bij na,
    Je gaat er van uit dat het wel goed zit als het een door de EU goedgekeurde hulpstof is.
    Nu weet ik wel beter gelukkig.

    Beantwoorden

  2. Willemien
    Dec 17, 2012 @ 21:53:21

    Dan ook geen tomaten meer eten, die zitten er van nature ook vol mee.
    In deze link wat meer objectieve info over E621.
    http://www.food-info.net/nl/intol/msg.htm Zie metname de laatste paragraaf helemaal onderaan.

    Beantwoorden

  3. Good Old Household
    Dec 17, 2012 @ 22:03:07

    Ook wij doen zo veel als het kan zonder de 621. Uit lichamelijke noodzaak, net als jij ook aangeeft. En met resultaat!

    Beantwoorden

  4. geldover
    Dec 17, 2012 @ 22:04:37

    Ik ken een volwassen man die krioelend over de grond ligt te creperen van de pijn. Al meerdere malen met spoedambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Hij kan ook niet teveel tomaten eten, want dan krijgt ie ook last.

    Beantwoorden

  5. Spaarmoeder!
    Dec 17, 2012 @ 22:10:22

    In veel producten zit het van nature in. Inderdaad ook in tomaten.
    De hoeveelheden die je bij natuurptoducten binnenkrijgt is toch anders dan de hoeveelheden die in de producten worden gestopt.
    Als je van de stof meer tomaten gaat eten is dat denk ik ook iets anders dan wanneer je meer koekjes, saus of chips van gaat eten.

    Beantwoorden

  6. Willemien
    Dec 17, 2012 @ 22:23:14

    Nee, dat blijkt niet zo te zijn, lees de site van Wageningen maar. Meer dan een bepaald niveau toevoegen heeft geen zin dan gaat de smaak achteruit. Dat niveau ligt gelijk aan natuurlijk aanwezig msg

    Beantwoorden

  7. Heleen
    Dec 18, 2012 @ 08:22:08

    Hoe weet je op welke informatie je kunt vertrouwen, internet de overheid of je eigen gevoel?
    Wat je van nature binnen krijgt met de voeding smaakt heel subtiel en geeft beslist geen klachten of je moet echt allergisch zijn . Als je ervan afgewend bent en ook met zout mindert, want de industrie schiet ook hier mee uit, proef je pas de smaak van echt eten. Gelukkig bij mij alleen hoofdpijn en jeukende voeten, maar het effect van smaakversterkers is er onmiskenbaar en altijd, wanneer het stiekem toch ergens ingestopt is door de fabrikant of kok.

    Beantwoorden

  8. Henriette
    Dec 18, 2012 @ 09:03:54

    Wat goed dat je er aandacht aan besteed. Ik ben een keer nadat we een etentje bij de chinees hadden gehad doodziek geweest, opgeblazen gezicht, dichte keel en braken , echt verschrikkelijk. Sinds die tijd ben ik er erg alert op , maar ook anderen die ik ken hebben zo’n zelfde reactie gehad. Bij tomaten is het opletten als je daar gevoelig voor bent ,

    Beantwoorden

  9. Huisvlijt
    Dec 18, 2012 @ 09:20:19

    Ik wist dit allemaal helemaal niet!

    Beantwoorden

  10. Greet
    Dec 18, 2012 @ 10:42:02

    Ook ik wist dit helemaal niet. Bedankt dat je me erop geattendeerd hebt. Ik zal er in het vervolg op letten.

    Beantwoorden

  11. Ipie
    Dec 18, 2012 @ 12:15:54

    Ik heb pas het boekje “wat zit er in uw eten” van Corinne Gouget gekocht. Hier wordt je niet vrolijk van! Ik probeer in ieder geval 621 en 951 (aspartaam) te vermijden.

    Beantwoorden

  12. David
    Jun 11, 2014 @ 17:26:43

    Weet je wat het belangrijkste is om je af te vragen bij dergelijke ingredienten: heb je het eigenlijk wel nodig?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: