N(euro)otjes waterverbruik

Ze ging nog even op zoek naar het gemiddelde waterverbruik per persoon per dag in Nederland.

Volgens deze site was dat in 2010 122 liter. De vrekken gebruiken dan toch heel wat minder. 126 Kuub (126.000 liter) gedeeld door 5 personen gedeeld door 365 dagen komt uit op 69 liter.

Dat het verbruik in Huize Vrek in 2011 daalde was logisch, eind 2010 verliet Dochter het ouderliijk huis. Maar dat er in 2012 nog steeds een daling te zien was, verbaasde zelfs N(euro)otje.

Het kan misschien te maken hebben met de afwas. Volgens dezelfde site wordt bij een handafwas inclusief voorspoelen zo’n 9,1 liter water verbruikt. Bij een moderne vaatwasser is dat ongeveer 15,8 liter. De vaatwasser in Huize Vrek is al vanaf februari niet meer gebruikt. Er wordt meestal één, soms twee keer per dag afgewassen. De vaatwasser is bovendien nog uit de vorige eeuw dus zal ongetwijfeld meer water gebruikt hebben dan de hierboven genoemde 15,8 liter.

Maar ook op andere fronten zijn ze in Huize Vrek zuinig met het water. Zo wordt er door niemand dagelijks gedoucht en er wordt kort gedoucht. Planten krijgen regenwater en de tuin wordt ’s zomers ook besproeid met regenwater of anders bronwater.

Het meeste water wordt gebruikt bij het toiletbezoek. Er zitten wel waterbesparende knoppen op de diverse wc’s. N(euro)otje wil het toiletdoorspoelen nog steeds anders maar voorlopig zit het er niet in…

Het meeste water wordt gebruikt in tijden van logeerpartijen. Veel toiletbezoek en douchegebruik. En de meeste mensen douchen nu eenmaal niet zo zuinig als de familie Vrek zelf. Ten eerste willen de meeste mensen dagelijks of toch zeker één keer per twee dagen douchen en ze douchen veel langer. Onlangs stond er hier een vriend van Zoon bijna een half uur onder de douche. Dat doet wel een beetje pijn, zoveel verspilling.

Advertenties

12 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Jacqueline
  Dec 13, 2012 @ 13:17:07

  Ons waterverbruik ligt al een aantal jaren tussen de 54 en 58 kuub per jaar – dat is met twee personen. Omgerekend zo rond de 75 liter per persoon per dag. Het waterverbruik ging bij ons in stappen omlaag nadat we een jaar of 7 geleden eerst het bad vervingen door een douche (er was eerst geen douche – erg onhandig) en we een waterbesparend toilet toevoegden en het bestaande toilet (een jaar of 4 geleden) vervingen door ook een waterbesparende. En, o ja, we hebben regentonnen geplaatst om de potplanten en soms de tuin water te geven. Verder hebben we geen afwasmachine en douchen we ook niet elke dag en meestal ook niet lang. Toch zijn we niet echt heel bewust bezig met water besparen – het gaat eigenlijk vanzelf. .We douchen niet elke dag omdat we dat niet fijn vinden en de afwasmachine hebben we niet vanwege gebrek aan geld en ruimte – en ik vind het helemaal niet zo erg om met de hand af te wassen dus van mij hoeft’ie er ook niet te komen (mijn man denkt daar overigens anders over 😉 ), .

  Beantwoorden

 2. Budgetmama
  Dec 13, 2012 @ 13:27:16

  Dat van de vaatwasser herken ik wel.
  Een jaar geleden was die van ons stuk en hebben we een poosje met de hand afgewassen.
  Tot we gratis de vaatwasser van vrienden konden krijgen.
  Nee ik wil echt niet zonder.

  Beantwoorden

 3. Vlijtig met zuinigheid
  Dec 13, 2012 @ 14:08:32

  Wij verbruiken 85 liter per persoon. Valt mij dus dan mee als ik lees dat het gemiddelde 122 is.

  Beantwoorden

 4. KruidigMeisje
  Dec 13, 2012 @ 14:53:10

  De douche en de WC zijn de twee grootste waterslurpers bij de meeste huishoudens. En bij sommigen telt de wasmachine nog aardig mee (ik kwam bij een moeder van een vriendje van m’n zoon tegen dat er in het weekend 10 wassen werden gedraaid. Een gewoon gezin: paps, mams, 2 kids.).http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0037-Waterverbruik-per-inwoner.html?i=3-126
  Dus daar kun je ook de grootste winsten halen met het halveringsprincipe.

  Beantwoorden

 5. Willemien
  Dec 13, 2012 @ 15:38:17

  Ik houd per week bij wat wij verbruiken: zo’n 300 liter per week met 2 personen. 1 volwassene en 1 kind. Een kleine 25 liter per persoon per dag inclusief wassen en douchen. Ergens tussen de 20-23 m3 per jaar.

  Maar vergeet niet dat er voor de productie van onze spullen (niet alleen voeding) ook heel veel water wordt verbruikt.

  Beantwoorden

 6. izerina
  Dec 13, 2012 @ 20:27:00

  Ik ben geconfronteerd met het nadeel van heel weinig water gebruiken om het toilet door te spoelen. We hadden zo af en toe bijna een verstopping. Dus dit jaar gebruikten we iets meer water.

  Beantwoorden

  • betjesonnetje
   Dec 14, 2012 @ 09:26:38

   Bij mij ook zo. Heb daarom mijn 5-liter spoelbak vervangen door een 9-literbak. Er zit wel een mogelijkheid op om niet iedere keer de hele 9 liter te geven (spaarknop). De herhaaldelijk verstopte wc was ook een van de redenen om over te stappen van wc-papier op water: van papier verstopt hij sneller, water helpt doorstromen.

   Beantwoorden

 7. Mar
  Dec 13, 2012 @ 23:22:31

  Heeft iemand van jullie een composttoilet overwogen? Vind het zelf een spannende stap, maar gaat wel veel water besparen en geeft goede compost.

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Dec 14, 2012 @ 07:43:35

   @Mar: als het aan mij lag, hadden we die al jaren maar ja, ben niet alleen hè…. Ik ben dan ook wel een voorstander van een composttoilet buiten, zo eentje waar John Seymour tekeningen van in zijn boek heeft gezet. Misschien dat het daar knelt, dat ze het niet zien zitten om naar buiten te moeten… 🙂

   Beantwoorden

 8. Jannie
  Dec 15, 2012 @ 02:20:06

  Dag,

  Wat een leuke site!

  Zoek via internet eens “nonolet”(is niet ruikend) op.

  Het nonolet
  Op de camping, op de boot, in de badkamer, in de ziekenkamer: voor al die situaties waar geen rioolaansluiting aanwezig is, maar waar een toilet erg handig zou zijn, is het Nonolet een perfect alternatief.
  Het Nonolet werkt zonder water, is hygiënisch en, dankzij een kleine, bijgeleverde ventilator, gegarandeerd reukloos. De inhoud van het Nonolet mag mee met het gft-afval: de gft-fabriek zorgt voor de verwerking ervan tot een hoogwaardige, duurzame compost.

  De 12 ambachten levert dit toilet, maar bestaat volgend jaar niet meer.
  Het toilet is vast nog wel te verkrijgen.
  In Lewenborg (Waterland) zijn een aantal huishoudens die dit toilet (naar volle tevredenheid) gebruiken.

  Vriendelijke groet,
  Jannie

  Beantwoorden

 9. Margreet
  Dec 15, 2012 @ 21:25:25

  Ik dacht dat ik een reactie geplaatst had, maar ik kan hem niet terug vinden… wij gebruiken 101M³ met 3 personen in een jaar en we hebben een grote tuin. Het toilet boven spoelen we met regenwater of met water van de douche. Mij lijkt dat nonolet prima, maar de rest van het gezin niet. Dus wordt het niet wat.

  Beantwoorden

 10. Gerd
  Dec 15, 2012 @ 22:36:09

  Ik vang in de maanden dat de CV aanstaat het condenswater op in een zuurkool vat van 20 liter (kan ook een emmer zijn), dit geeft elke dag toch een 5 tot 10 liter schoon water en gooi dit na de behoefte in een keer in de wc pot weg ermee,geen verstopping , scheelt toch al een 2 a 3 kub water per jaar.
  wat anders toch maar weg loopt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: