N(euro)otjes besparingstip voor de schoonmaak

Ooit, in een heel grijs verleden, had N(euro)otje in haar gootsteenkastje een kratje staan met daarin allerhande schoonmaakmiddeltjes. Want dat had iedereen, haar Moeder ook, dus dat leek zo te horen. Van haar Schoonmoeder leerde ze al snel dat het gros van die flessen en flesjes totaal overbodig is en ze ging over op de grote gouden driehoek van de schoonmaak: azijn, groene zeep en soda.

Nu, meer dan twintig jaar later, maakt ze daar nog steeds alles mee schoon. (Huishoud)soda is een goede ontsmetter en daarmee een prima wc-reiniger. Azijn gaat altijd bij het laatste spoelwater in de wasmachine in plaats van dure wasverzachter. Van de groene zeep gaat altijd een kloddertje mee bij het schoonmaken van de wc en het dweilen van de vloeren.

Met soda als basis kun je zelfs wasmiddel zelf maken. Het is ook meteen een goede ontsmetter bij wondjes. Eigenlijk gebruikt N(euro)otje deze drie overal bij. Gooi maar eens een schep (baking) soda in het verstopte putje en een scheut azijn eroverheen. Het gaat als een bommetje door de leiding heen en laat die schoon achter.

Vlekken in wasgoed en vieze boordjes smeert N(euro)otje altijd in voordat het in de was gaat. Vooral als je het ruim van tevoren insmeert zodat het even kan intrekken, is het resultaat verbluffend. Dus bij N(euro)otje geen apart flesje voor elke soort vlek.

Een fles azijn, een doosje groene zeep en een pak soda zijn heel wat goedkoper dan dure vloerenreinigers, vlekkenmiddelen, wasverzachters en ontstoppingsmiddelen. En het scheelt nog ruimte ook.

12 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. gerrie
  Dec 11, 2012 @ 22:02:55

  Sunsoda werkt prima! Recept Annemiek van Deursen. Ik gebruik het voor de was, vaatwasser, pompje bij de kraan en allesreiniger. Niet voor de ramen, daar werkt azijn ook prima. Heb het goed.

  Beantwoorden

 2. Budgetmama
  Dec 11, 2012 @ 22:32:43

  Ik had ook zo’n krat.
  Ben nu al bijna een jaar bezig om m’n krat leeg te krijgen daarna ga ik ook over op azijn soda en zeep.kun je na aan wat een hoop flessen er in het kat stonden.

  Beantwoorden

 3. kniepertie
  Dec 12, 2012 @ 07:54:27

  Oja, ’t minimaliseren van het gootsteenkastje, heerlijk hè al die ruimte,
  groet

  Beantwoorden

 4. CasaDiMama
  Dec 12, 2012 @ 18:38:44

  ik ben alleen al dol op de geur van de groene zeep!

  Beantwoorden

 5. Esmeralda de Jonge
  Dec 12, 2012 @ 18:53:29

  De vieze zweetranden in kleding ik word er helemaal gek van!!! Heb al heel wat shirten de container in gegooid omdat ik ze met geen mogelijkheid schoon kon krijgen, heb nu nog een aantal dingen liggen waar de zweetplekken niet uit willen en tot overmaat van ramp ook nog een gebreide trui waar ik zelfs de zweetlucht niet uit kan krijgen, waar kan ik dit het beste mee schoon maken???

  Groetjes Esmeralda

  Beantwoorden

 6. marion anderson
  Dec 12, 2012 @ 19:44:57

  fijn om te lezen dat meer mensen het in de gaten krijgen dat simpel het langste werkt, geniet ervan , liefs marion

  Beantwoorden

 7. Margreet
  Dec 12, 2012 @ 19:47:38

  Hier ook nog steeds bezig met het opmaken van schoonmaakmiddelen die ik eigenlijk niet nodig heb….. ik doe er dan ook lang mee…. maar daarna koop ik ze dan ook niet meer.

  Beantwoorden

 8. Margreet
  Dec 12, 2012 @ 19:49:09

  Esmeralda: de kleding van mijn dochter ruikt ook enorm! Ik was ze apart met een donker wasmiddel van de Aldi, werkt prima! Alle geurtjes weg!

  Beantwoorden

 9. sillie
  Dec 13, 2012 @ 08:03:49

  ik heb zo’n stoomreiniger, kun je ook veul en goed meeschoon maken en ontvetten( door de hete temperaturen) scheelde me ook veel chemische middelen .
  (kost natuurlijk wel weer stroom-i know- maar het ging mij omm het vermijden der chemische troep in huis en ik wilde toch echt lekker schoonmaken)

  Beantwoorden

 10. Debby
  Dec 13, 2012 @ 14:45:08

  Ook die schoonmaakspulletjes heb ik in mijn kast staan. Ik heb nog een hele lange tijd te gaan voordat ik al mijn verschillende flessen, potten en zakjes heb opgemaakt en weggewerkt. Ik heb hulp via thuiszorg en al zoveel verschillende helpers gehad en elk zijn eigen aanpak. Nu heb ik iemand die voor langere tijd zal blijven en zich helemaal in jou verhaal kan vinden. Langzaamaan wordt het mogelijk gemaakt de andere spulletjes op te maken. Want ook daarin ben ik best hollands zuinig. Niet zomaar ineens de hele mikmak weggooien, dat lijkt me het doel voorbijstreven. DUs … de lange adem.

  Beantwoorden

 11. loesje
  Dec 13, 2012 @ 16:15:34

  vraag me af of er wel winst valt te behalen met backing soda. Vandaag een doosje gehaald bij de reformzaak en ik vond het nogal prijzig. 125gr voor €3.50

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: