N(euro)otjes haantjes…

Van die elf hele lieve bolletjes die dit voorjaar in de tuin rondliepen, waren er zes haantjes. En een ren met zeven hanen, dat kan niet… Dus had N(euro)otje met vrienden afgesproken dat zij de haantjes zouden nemen… Om op te eten…

En onlangs kwamen ze langs. N(euro)otje, toch al meer dan dertig jaar overtuigd vegetariër, ving de haantjes en de vriendin doodde ze snel met vaste hand en liet ze uitbloeden. Met zes hanen, die nog schoongemaakt en geplukt moesten worden, ging ze huiswaarts terwijl Vader een gat in de tuin groef om daar het water met bloed in te storten.

Het klinkt misschien gek maar N(euro)otje heeft hier ondanks haar vegetarisme, niet zo heel veel moeite mee. Het eten van vlees van dieren die een goed leven hebben gehad en humaan geslacht worden, stuit bij haar niet op veel weerstand. Hoewel het zelf eten van het vlees dan weer net even te ver gaat. Ze is al zo lang vegetariër dat ze geen zin heeft om een uitzondering te maken. Zo lang ze geen honger lijdt, houdt ze het bij plantaardig voedsel…

De vriendin vertelde dat een klein deel al is klaargemaakt en opgegeten en de rest zit in de vriezer. Ze krijgen wel vaker zoiets: bakken vol met vers gevangen vis of wat duifjes. Er wordt verzaligd van gesmuld en niets wordt verspild.

De haantjes van N(euro)otje hebben weliswaar een kort maar toch een leuk leven gehad. Lekker buiten rond paraderen, stoer knokken met de broers en flirten met de hennetjes. Ze hebben geen voer gehad dat is behandeld met antibiotica maar lekker gemengd graan, om het gevarieerde dieet van wormen, vliegen, muizen en keukenrestanten aan te vullen.

En in de ren is de rust weergekeerd. Cockie is weer heer en meester over zijn veertien dames en loopt als vanouds met opgeheven kop rond, luid kukelend zonder een weerwoord te krijgen. Zielig? Ja, toch wel. Een beetje in ieder geval. Misschien. Maar bij sommige dingen moet je niet te lang stilstaan. Zo is het leven. En N(euro)otje blijft erbij: haar haantjes hebben een beter leven gehad dan het gemiddelde plofkuiken dat na een leven van zes weken in cellofaan in de koeling van de supermarkt eindigt.

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Bloem
  Nov 05, 2012 @ 22:30:32

  Het is te hopen dat Cockie de hennetjes allemaal aankan 🙂

  Beantwoorden

 2. loesje
  Nov 05, 2012 @ 22:37:58

  Ik ben het helemaalmet je eens! Ik ben ook vegetarier maar maak (misschien wel wat lafjes) uitzondering voor wild, dat heeft gezond en vrij geleefd en daar heb ik dan niet zo’n moeite mee om te eten. Geldt ook voor de haantjes, al voel ik daar dan weer wat meer empathie mee, maar het blijft balanceren op een hellend vlak.

  Beantwoorden

 3. betjesonnetje
  Nov 05, 2012 @ 22:49:45

  En dan zijn er nog de geitenbokjes en de stiertjes die overblijven als je zuivelproducten gebruikt … Het is allemaal heel logisch, de mannelijke dieren moeten geslacht worden. Maar mij lukt het toch niet om dat vlees te kopen, laat staan om het te te eten.

  Beantwoorden

 4. dreamingalynia
  Nov 06, 2012 @ 07:54:32

  Vlees van dieren die een goed leven hebben gehad is sowieso veel lekkerder. Wij mensen kunnen prima met in ieder geval niet elke dag vlees.

  Beantwoorden

 5. marion anderson
  Nov 06, 2012 @ 08:34:54

  oooh lekker hoor zelf opgevoedde haantjes, niets eerlijker dan dat. Bewust met je eten omgaan, ook vlees is goed en gezond. Ben er zelf ook voorstander van , ik weiger vlees te kopen dat geen goed leven heeft gehad en ja daar af en toe een beestje doden bij, dat is de realiteit. Maar als je het met respect behandeld , leven d en/of dood smaakt het eten veel beterder, geniet ervan , liefs marion

  Beantwoorden

 6. Huisvlijt
  Nov 06, 2012 @ 09:45:24

  Ik vind het wel naar klinken, want dat bloed laten uitlekken en zo. Maar verder ben ik het helemaal met je eens: ze hebben een fijn leven gehad. Dat zijn in ieder geval geen plofhanen.

  Beantwoorden

 7. veraw
  Nov 06, 2012 @ 15:48:23

  Tsja soms kan je niet veel anders. Beter zo dan dat alle haantjes ruzie krijgen toch!

  Beantwoorden

 8. grandma
  Nov 06, 2012 @ 18:53:35

  Tja het is wat, grandma kreeg een poosje terug een aantal zielige kippen, eentje was behoorlijk bloot gepikt door de anderen, na een week in grandma’s garden knapte het spul wat op maar ze besloot toch maar een te slachten. Nooit eerder gedaan ( je kan zoiets heel respektvol doen snel en zonder paniek) , wel heeft grandpa eens een haan onthoofd , die hebben we niet gegeten , hij heette Johan en van een Johan kan je geen soep koken op een of andere manier… de soep van de bloterik daarentegen was heerlijk.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: