N(euro)otjes energieverbruik

De afgelopen week is er in Huize Vrek maar liefst 143 kWh aan stroom gebruikt en 77 kuub gas, waarvan 50 voor N(euro)otje en Man. Het is de prijs die (graag) is betaald voor een paar gezellige dagen met logés.

Voor zowel stroom als gas is het hogere gebruik makkelijk te verklaren: normaal wordt niet het hele huis warm gestookt en is de gemiddelde temperatuur in huis ook lager maar dat is niet zo gastvrij dus gaat de thermostaat omhoog als de  logés aangeven dat ze het niet zo aangenaam vinden. Er wordt natuurlijk ook meer warm water gebruikt: er is meer afwas en er wordt meer gedoucht.

Waar N(euro)otje de laatste tijd graag op petroleumstellen water kookt voor de koffie en de thee, is nu steeds de waterkoker gebruikt. En waar je met veel mensen bent is een pot koffie zo leeg en sta je weer een volgende pot te zetten. En natuurlijk is de inductieplaat gebruikt, de oven is aan geweest en zijn er op speciaal verzoek frietjes gebakken 🙂

Deze week is het weer terug naar normaal, de thermostaat kan weer hele dagen op 15 graden omdat er toch niemand is en de dagen dat er wel iemand is, hoeft de thermostaat niet op 20 0f 21 graden maar kan die gewoon op 18 of 18,5.  Bovendien kan de houtkachel weer aan, dat wil ook nog wel eens helpen…

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Okt 30, 2012 @ 20:54:37

  Herkenbaar. Wij hebben gaskachels. Met logees in de winter gaat de gevelkachel op de logeerkamer en in de badcel aan.

  Beantwoorden

 2. betjesonnetje
  Okt 30, 2012 @ 21:10:08

  Hier ook meer verbruik bij bezoek en logeerpartijen. Voor mij is het gauw warm genoeg, maar ik wil dat mijn bezoek zich ook comfortabel voelt. Wat niet altijd helemaal lukt trouwens. Als ik waarschuw voor de onverwarmde badkamer/wc, vegen ze het van tafel, ze zijn heus niet kouwelijk – totdat ze het bij vorst ervaren hebben 😉

  In de winter is het hier dus toiletbezoek op eigen risico. Sommige mensen vinden het juist heel interessant en bevrijdend om te ervaren dat het niet hoeft, al dat comfort. Maar er zijn er ook die in de lente wel weer eens terugkomen.

  Beantwoorden

  • betjesonnetje
   Okt 30, 2012 @ 22:01:33

   Heb nog even verder nagedacht. We nemen zomaar aan dat iedereen veel comfort prettiger vindt dan weinig comfort en daarom proberen we het ook zo comfortabel mogelijk te maken voor onze gasten. Maar ik heb ook gasten die veel comfort helemaal niet prettig vinden. Ik ken bijvoorbeeld iemand van rond de 70 die zijn hele volwassen leven iedere dag begonnen is met een duik vanaf zijn schip en/of een koude douche, ook buiten. Alleen bij vorst onderbreekt hij deze routine, want dan kan het gewoon niet. Zo iemand vindt een koude wc juist aangenamer – net als ik trouwens. Ik vind het fijn om in huis verschillende plekken te hebben met verschillende temperaturen. Je lichaam moet zich dan steeds aanpassen en dat voelt goed. Maar als je het niet gewend bent, dan is het dus niet prettig – net zoiets als dat je niet ongetraind de marathon gaat lopen. Daar is het wel mee te vergelijken: bewegen is lekker maar je moet het opbouwen. Met wennen aan kou is het ook zo.

   Beantwoorden

 3. Margreet
  Nov 01, 2012 @ 19:39:34

  Op mijn slaapkamer is het ook altijd -gewoon koud- De verwarming is er nooit aan, op zolder eigenlijk ook niet. Ik vind het ook heerlijk als het niet overal even warm is.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: