N(euro)otje en de stookkosten

Als de winter zo’n beetje voor de deur staat, liefst nog even ruim van tevoren, begint in Huize Vrek de winterplanning. Alles wordt nagelopen, het dak wordt goed gecontroleerd op onvolkomenheden (één dak is vernieuwd om ellende te voorkomen), de goten worden schoongemaakt, de schoorstenen worden geveegd, het hout wordt netjes gestapeld, er worden extra kolen ingeslagen en de leidingen worden gecontroleerd. Dat laatste doen ze blijkbaar toch niet goed genoeg want de reguliere isolatie om de waterleidingen heen, heeft al twee jaar op rij niet kunnen voorkomen dat er leidingen kapot vroren. Daar moet dus nog wat extra’s gebeuren. Maar de voorraadkast is lekker op orde en goed gevuld, voor het geval ze zes dagen insneeuwen 😉 , alle dekens liggen klaar in de kasten en de tochttekkels worden bij de deuren geparkeerd. De vaseline staat klaar in de badkamer, de partytent achter het huis is opgeruimd, de zomermeubeltjes en de parasols zijn naar binnen en de tuin zelf wordt stukje bij beetje winterklaar gemaakt.

Maar één ding was helemaal nieuw voor N(euro)otje: je kunt je tegenwoordig verzekeren tegen stookkosten…

Dat is nieuw. En het is bij E ssent. Daar kun je je verzekeren tegen een hogere energierekening in een koude winter. De verzekering kost 48 euro per jaar en vergoedt extra stookkosten als de gemiddelde temperatuur van de winter lager is dan 2,7 graden Celsius. De energieleverancier baseert zich op de temperatuurgegevens van het KNMI en houdt geen rekening met regionale verschillen in temperatuur.

Overigens is in Nederland de gemiddelde wintertemperatuur 3,4 graden. Niet koud genoeg dus om geld terug te krijgen. De winters van 2009/2010 en 2010/2011 zouden koud genoeg zijn geweest om voor vergoeding in aanmerking te komen. Toen was de gemiddelde temperatuur respectievelijk 1,1 en 2,2 graden.

Volgens de energieleverancier kan een vergoeding wel oplopen tot 175 euro.

Als je daar de premie vanaf trekt kun je dus in het gunstigste geval 127 euro vergoed krijgen. Of dat nou de premie waard is?

N(euro)otje heeft het niet zo op overbodige verzekeringen. Zouden jullie je verzekeren tegen stookkosten?

 

Advertenties

9 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Spoedprocedure Maatschappelijke Zorg
  Okt 11, 2012 @ 07:54:44

  Nee, dit verzeker ik niet. Ik vind dit een akelig hoge premie voor een risico dat ik zelf kan dragen.

  Beantwoorden

 2. marion anderson
  Okt 11, 2012 @ 08:46:03

  nee hoor, flauwekul, gewoon met je benen op de grond blijven, geniet ervan , liefs marion

  Beantwoorden

 3. betjesonnetje
  Okt 11, 2012 @ 09:04:36

  Tuurlijk niet.

  Beantwoorden

 4. loesje
  Okt 11, 2012 @ 10:29:55

  Mijn man, werkzaam in de financiele wereld (en een financieel genie, al zeg ik het zelf 🙂 )huldigt altijd het principe: nooit verzekeren wat je (eventueel) zelf kunt dragen . Zo hebben wij alleen een basisziektenkostenverzekering (we zijn nooit ziek) en de tandartskosten worden steeds minder vergoed dus als je een regulier gebit hebt kun je de kosten beter zelf betalen.
  Sluit geen overbodige verzekeringen op electronica en zo, heb je wel eens gemerkt hoe ze aandringen als je zegt dat niet te willen?
  En een verzekering op stookkosten, te bezopen voor woorden! Gewoon een beetje opletten, zo hebben wij de thermostaat overdag altijd op 17 of 18 graden en ’s avonds op 19 o en trek ik een trui aan en kruip op de bank tussen man en honden, nog gezellig ook.
  Als energiebedrijven met zogenaamd voor de consument gunstige aanbiedingen komen gaan bij ons alle alarmbellen rinkelen!

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Okt 11, 2012 @ 11:04:16

   Toen wij een jaar of drie geleden een fototoestel kochten (van bonnen van het werk 🙂 ), drongen ze ook zo aan. Het lijkt wel of ze de p in krijgen als je dat niet doet. Maakt geen indruk hoor! Wij verzekeren niks extra. Dus ook de stookkosten niet. Ik wist niet wat ik las, dacht eerst dat het een geintje was…

   Beantwoorden

 5. loesje
  Okt 11, 2012 @ 12:56:04

  Verzekeren is Big Business…ik denk dat ze een lekkere premie krijgen op elke verkochte verzekering. Inderdaad hebben wij ook een aantal keer meegemaakt dat de verkoper bijna pissig werd als je zegt het niet te willen, je gaat met een raar gevoel de winkel uit dan.

  Beantwoorden

 6. mathilde
  Okt 11, 2012 @ 13:12:14

  die verzekeraars hebben zeker geld nodig. Nee, electronica verzeker ik ook niet bij aankoop, daar heb ik ook wel eens een blogje over geschreven.

  Beantwoorden

 7. Debby
  Okt 12, 2012 @ 12:35:53

  Het voelt haast aan als een verlate 1 april grap.

  Beantwoorden

 8. geldover
  Okt 17, 2012 @ 11:13:03

  Koekje van eigen deeg. Nee hoor dat verzeker ik niet. Veel te duur voor wat er in verhouding dan evt vergoed gaat worden. Dan maar wat meer truien en en kijken waar er elders nog op te bezuinigen valt mocht ik de energierekening niet meer kunnen betalen. Wellicht dat ik dat samen met vrienden en familie moet gaan koken.Scheelt toch in energie, ;s avonds wat langer bij elkaar blijven. MMM weet wel wat mensen met wie we dit erg gezellig zouden kunnen doen.En die er ook wel vor open staan om op die manier geld te besparen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: